Kezdőlap Fejlesztés Hosszútávú cél a munkahelyteremtés

Hosszútávú cél a munkahelyteremtés

Miske ugyanazzal küzd, mint számos magyar kistelepülés. Az 1745 lakosból a legfiatalabbak (18 éves korig) 345-en, 60 év felettiek 482-en vannak. Vagyis mutatkoznak az elöregedés jelei. Hogyan lehet gátat vetni a folyamatnak? Mit lehet tenni az itt élőkért, hogyan lehet az életkörülményeket szinten tartani, illetve javítani? Erről beszélgettünk dr. Serföző Csaba polgármesterrel, aki közel két évtizede dolgozik az önkormányzatnál, és 2019 óta vezeti a települést.

– Hogyan jellemezné Miskét és az itt élőket?

   – Sajnos leginkább az jellemző, hogy elöregedő település vagyunk. Munkahelyek hiányában ugyanis a fiataljaink nem maradnak itt, az általános iskola végeztével tovább tanulnak, és már nem térnek vissza. A településen élők főként mezőgazdaságból élnek, több kereskedelmi egység működik a településen, van orvosi rendelő, gyógyszertár, , gyógyszertár, könyvtár, három csoportos óvoda és általános iskola 1-8. osztályig, valamint a szomszédos Drágszél önkormányzatával közös önkormányzati hivatalt tartunk fent.

Annyi változás történt az elmúlt időszakban, hogy Németországból, Hollandiából és Belgiumból érkeztek hozzánk ingatlanvásárlók. Jelenleg körülbelül 30 ingatlan van a tulajdonukban, ők kicsit más színt hoznak a település életébe. Közülük még nem mindenki lakik itt, vannak, akik továbbra is kint dolgoznak, egyelőre csak befektetésként vásároltak.

– Milyen feladatokat ró mindez a település vezetőjére?

   – Nekik általában problémájuk nem nagyon adódik egyelőre. Megveszik az ingatlant és elkezdik felújítani. Korszerűsítik, riasztórendszerrel szerelik fel, aki pedig már itt él, próbál beilleszkedni a helyi társadalomba. Mivel azonban közülük is többen idősebbek, előbb-utóbb olyan önkormányzati ügyek fognak adódni, mint a hagyatéki eljárások, melyek minden bizonnyal fognak még nekünk kérdéseket és esetleg nemzetközi ügyintézési problémákat felvetni.

– Milyen a szociális háttér és az egészségügyi ellátás?

   – Van háziorvosunk, aki maga is nyugdíjas, de még dolgozik. Van gyógyszertárunk is, de fogorvost már nem találtunk alapellátásra. Ő hétvégente, vállalkozásban látja el a tevékenységet. Emellett az önkormányzat kiterjedt szociális hátteret biztosít szociális étkeztetés és házi segítségnyújtás formájában.

– Miből élnek az aktív dolgozók?

   – A fiatalok, kisgyermekesek leginkább más településeken dolgoznak, de vannak köztük önálló vállalkozók is. Őstermelőként is tevékenykednek, de sajnos az ő számuk is csökken.

– Milyen forrásokból fejlesztenek?

   – Pályázatok tekintetében az elmúlt ciklust azt mondom, jól zártuk. A Magyar Falu Program, TOP pályázatok mellett többféle forrásból fejlesztettünk, és befejeztünk örökölt projekteket is. A sportöltöző energetikai korszerűsítését sikeresen lezártuk és elkészült az Önkormányzati Hivatal udvarának akadálymentesítése is. Vásároltunk halotthűtőt, belterületi utakat újítottunk fel, közterületi karbantartásra vásároltunk eszközöket, befejeztük a közösségi házunk felújítását is. Térfigyelő kamerarendszert építettünk ki és fejlesztünk, parkolót alakítottunk ki a hivatal előtt, romos ingatlanokat bontottunk le, és a könyvtár fűtéskorszerűsítése is megvalósult.

– Hogyan határozza meg a célokat?

   – Közel 19 éve dolgozom itt az önkormányzatnál különböző vezetői beosztásokban, így nagyon jól tudom, hogy csak tervekkel és elképzelésekkel szabad egy ilyen székbe beülni. Mint tősgyökeres és elkötelezett miskeinek, aki szívén viseli a település sorsát, megvannak a távlati céljaim: az iskola, sportcsarnok felújítása, az úthálózat fejlesztése. De elsőtávú cél mindenképp a munkahelyteremtés, amivel a fiatalokat megpróbáljuk itt tartani a településen, mert különben az elöregedő települések sorsára fogunk jutni.