Kezdőlap Fejlesztés Ide köt minden, szívünk itt él

Ide köt minden, szívünk itt él

Ha az ember nyakába veszi a vármegyét és elindul azokra a helyekre, ahol még talán soha nem járt, akaratlanul is észreveszi mennyi varázslatos kis település alkotja az ország legnagyobb vármegyéjét. Ha a megyeszékhelytől délre tartunk Kiskőrös irányába, át kell utaznunk Páhi községen és óhatatlanul levesszük a lábunk a gázpedálról, mert oda kell figyelni mindjárt az üdvözlő táblára és erre az alig ezer lelket számláló kis falura, ahol Petz János polgármester az első ciklusát tölti.

– Egy földrajzi elhelyezkedésében szerencsésnek mondható, jól prosperáló települést vettem át elődömtől, Oroszi Istvántól, aki több mint két évtized után adta át a stafétát – mondja a polgármester, aki korábban több ciklusos képviselőként már ismerte a falu minden porcikáját. – Természetesen soha nem mondhatjuk azt, hogy elvégeztünk mindent, feladat és célkitűzés bőséggel akad, de úgy hiszem, nem lehetünk elégedetlenek, hiszen az elmúlt öt évben nagyon sok fejlesztés történt. A vármegye racionalitásának köszönhetően szinte minden település büszkélkedhet több, kevesebb látványos beruházással, mi igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert több olyan fejlesztést sikerült véghezvinni, ami az itt élők kényelmét, a gazdaságosságot, a fenntarthatóságot eredményezi.

Dióhéjban vázolná mi minden történt Páhiban?

– A polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítése mellett a csapadékvíz elvezetésében tudtunk előre lépni. Utcáink, közútjaink rendezettek, járdákat újítottunk fel, eszközök, gépek beszerzésére nyertünk pályázati forrást és végre a régen várt gyalogátkelőhelyet is sikerült kivitelezni. Befejeztük a Faluház felújítását, sőt továbblépve dolgozunk jelenleg a rendezvénytér kialakításán, hiszen nagyon büszkék vagyunk arra, hogy szinte minden hónapra jut valamilyen program. Felújítottuk, korszerűsítettük az óvodánkat, így a Tündérkert Óvoda ma közel ötven kisgyermek ellátását biztosítja. Nagy öröm számunkra, hogy egy csoporttal elindíthattuk a bölcsődei gondoskodást is, ami nagy segítséget jelent a kisgyermekes családoknak. A környék egyik legszebb, legjobban felszerelt játszótere a miénk, ahova a szomszédos településekről is járnak át családok, gyerekek. A művelődési házunk is igazán szép köntösbe öltözött, az udvarát térköveztük. Több száz fát ültettünk közterületeinkre, a játszótér körül, a gondozott sportpályánk köré és ebben megállíthatatlanok vagyunk, mert nagyon fontosnak tartom a természet védelmét, a tiszta levegőt, az esztétikus, szép környezetet.

Bizonyára ez abból is adódik, hogy a Kiskunsági Nemzeti Park közvetlen szomszédságában helyezkedik el falunk, egy karnyújtásnyira vagyunk a méltán híres Kolont-tó területétől, az ősborókástól. Egy aprócska sziget a központi parkunk, itt a főút mellett, ezt nagyon kevesen állják ki elismerés nélkül és mi is nagyon szeretjük. Az átutazók is gyakran megállnak itt egy pihenőre, sétára.

– Említette a rendezvényeket, melyekhez nemcsak szervezőkre van szükség.

– Polgármesterként a sok kézzelfogható fejlesztés mellett a falu közösségére vagyok a legbüszkébb, hiszen mit sem érne a külcsín, ha nem töltenék meg élettel, tartalommal az itt élők. Páhin jó élni, ezt bátran kijelenthetem. Szinte nincs eladó ingatlan, számos család költözött ide távoli városokból. Színvonalas és mondhatom egyedülálló tavaszváró fesztivált tartunk, majálist rendezünk, nagyszabású gyermeknapot szervezünk, van arató bál, falunap, a mikulásváró esténk csodájára járnak, az adventi gyertyagyújtások hangulata is csodálatos, de a gazdakörnek köszönhetően nagyszabású a karácsonyi  díszkivilágított traktorok felvonulása, a falusi disznótor, a közös szüret és a falu borának az elkészítése is nagy népszerűségnek örvend. Hálás vagyok tehát ezért a közösségért, hiszen minden fejlődés csapatmunka. Nagyszerű képviselő-testület, agilis alpolgármester, felkészült munkatársak, a hivatásuk magaslatán álló intézményvezetők, támogató lakosság segíti a munkámat. Kiválóan működő, országosan is elismert polgárőrségünk van. Kulturális egyesületünk a testvérvárosi kapcsolataink koordinálást végzi igen sikeresen. Kiváló baráti kapcsolatot éltetünk a németországi Simmer és a Szilágy-megyei Désháza településekkel. Páhi gazdasági stabilitásához a zömében lokálpatrióta vállalkozóink nagymértékben hozzájárulnak, de igyekszünk racionálisan, okosan gazdálkodni. Úgy gondolom, arra is méltán lehetünk büszkék, hogy iskolánk alsó és felső tagozattal, 130 fős tanulói létszámmal működik.

– Már a beszélgetés elején leszögezte, hogy tervek mindig vannak.

– Természetesen, a falu infrastruktúrájának a fejlesztése nagy kihívás, miután még a legnagyobb megoldásra váró feladat a szennyvízelvezetés várat magára.

A földrajzi elhelyezkedés amennyire előny, ebben az esetben hátrány, hiszen nem tudunk becsatlakozni egyetlen szomszédos településhez sem. Így egyedi alternatívában gondolkodunk és folyamatosan keressük a jó gyakorlatokat, több helyszint látogattunk már ennek érdekében az ország különböző részein.

Szeretnénk az egyházzal együttműködve a temető környezetét rendezni, kerítést építeni, fásítani. Az állagmegóvás pedig folyamatos feladat. Az utak, a járdák karbantartása, javítása, felújítása nem merülhet ki abban, hogy valami egyszer elkészült.

– Mi a hitvallása?

– Ezen kevésbé gondolkodtam, de a tisztességes munka, a nyílt és őszinte beszéd híve vagyok. És ha valami igazán ide illőt szeretnék mondani, akkor talán Komáromi István egyik dalszövegének gondolatait idézném: „Falu, vagy város, aszfaltos, sáros, tehetjük mássá, nekünk lesz szép. Lehetünk bárhol, nem várnak máshol, ide köt minden, szívünk itt él.”