Kezdőlap Fejlesztés Iskola, orvosi rendelő újult meg, út- és kerékpárút épült

Iskola, orvosi rendelő újult meg, út- és kerékpárút épült

Bársony Mihály Tekerőlantos Találkozó, Országos Kosárfonó Találkozó és az óvodások Mihály-napi vására 2023 szeptemberében. Köszöntőt mondott Dr. Vancsura István mellett dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke, valamint Dobai János tordai polgármester.

Tiszaalpár földrajzi és néprajzi tájak találkozásánál, történelmi vármegyék hajdani határvonala mentén, a Tisza egyik jobb oldali holt-ága partján fekszik. A dinamikusan fejlődő kulturális és természeti értékben gazdag település a jövő évben ünnepli fennállásának 950. évfordulóját. A mai településszerkezet 1975-ben alakult ki, az akkor egyesült a 900 éves Alpár és a szomszédos 150 éves Tiszaújfalu, Tiszaalpár néven. A község arculata napjainkban is folyamatosan változik, fejlődik a sikeres pályázatoknak köszönhetően.

   – Az elmúlt öt évben számos fejlesztést tudtunk megvalósítani településünkön. A vármegyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében teljes egészében megújult orvosi rendelőnk, illetve a mellette lévő, jelenleg lakhatatlan szolgálati lakás is felújításra kerül. Az épület külső és belső fejlesztése komfortos, esztétikus környezet biztosít, mind a betegek, mind az egészségügyi dolgozók számára, a részleges akadálymentesítéssel pedig a hátrányos helyzetűek számára javultak az elérési feltételek. Két település részt összekötő, hat kilométer hosszú, belterületi kerékpárút épült az elnyer 430 millió forintos TOP-os forrásból. A projekt kiemelt jelentőséggel bír, hiszen községünk számára létfontosságú, hogy a munkavállalók a gyerekek és idősek által használt közösségi, és kerékpáros létesítmények biztonságosak legyenek. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatással megvalósult általános iskolánk energetikai korszerűsítése is. A projektekre mintegy 700 millió forintot költöttünk. Mindemellett a tavalyi év végén, a Vidékfejlesztési Programnak köszönhetően befejeződött egy szilárd burkolatú külterületi út, a Kántorpart/Nagy-György tanyai út, felújítása rekonstrukciója, ami 300 millió forintba került – ismertette az elmúlt időszak fejlesztéseit dr. Vancsura István polgármester.

   Az idei évben kezdődik el a közétkeztetési feladatokat ellátó 500 adagos főzőkonyha és egy hozzá tartozó, 100 fő egyidejű étkeztetését biztosítani képes étkező megépítése. A projekt keretén belül a főzőkonyha és konyhai előkészítő fejlesztéséhez kapcsolódó infrastruktúra kialakítása, bővítése, az épület akadálymentesítése, valamint új parkolóhelyek létrehozása is megtörténik. A kivitelezés költségeire 574 millió forintot nyert a község vármegyei TOP Plusz keretből.

   – Tiszaalpár számos épített örökséggel büszkélkedhet. Ennek okán önkormányzatunk kiemelt figyelmet fordít a helyi értékekre a hagyományok megőrzésére, melyek közül több is bekerült a Bács-Kiskun Vármegyei Értéktárba, többek között az Árpád kori falurekonstrukció, a kosár-és vesszőfonás, Bársony Mihály tekerőlantos munkássága. A legnagyobb természeti értékünk, Holt Tisza, ami kikapcsolódási lehetőséget kínál a pihenni vágyók számára. A különböző színekben pompázó vízi virágok, a vízpartot övező galériaerdő különleges fafajtái, a változatos madárvilág és vadállomány, halban gazdag vizeink nemcsak szemet gyönyörködtető látvány varázsolja el az idelátogatókat. A jövő esztendő kiemelt jelentőséggel bír számunkra, készülünk településünk fennállásának 950. évfordulójára, egyebek között egy múzeumot kívánunk létesíteni, ahol a hagyományos halászatnak és a kosárfonásnak állítunk méltó emléket. Tennivaló természetesen mindig akad bővel.

Bízom benne, hogy a jövőben is több fejlesztést tudunk megvalósítani, ami a település gazdasági, társadalmi fejlődését és az élők javát szolgálja – hangsúlyozta dr. Vancsura István polgármester.

Dr. Vancsura István leteszi polgármesteri esküjét 2019. október 22-én.

Tiszaalpár Nagyközségi Önkormányzat és az Integrál ÁFÉSZ Zrt. közös beruházása: a tiszaalpári Coop ABC előtti parkoló felújítása és annakátadása 2020-ban.