Kezdőlap Fejlesztés Itt a nyári szabadság szezon: érdemes külön figyelni a gumiabroncsválasztásra

Itt a nyári szabadság szezon: érdemes külön figyelni a gumiabroncsválasztásra

  • Indulás előtt: fontos beállítani a gumiabroncsok nyomását
  • A biztonság az első: érdemes ellenőrizni és kicserélni a kopott abroncsokat
  • Óvatosan a bérautókkal: alaposan át kell vizsgálni a gumikat indulás előtt

Budapest, 2024. június 27. – Európa-szerte közeleg a nyári utazási szezon, mely júniustól egészen szeptember végéig tart. Bármikor is tudunk szünetet tartani, számunkra ez a pihenés és a felhőtlen kikapcsolódás időszaka – az autógumik számára azonban ekkor kezdődik az igazán kemény munka. Mielőtt az autósok nyaralni indulnak, meg kell győződniük arról, hogy gumiabroncsaik megfelelő állapotban vannak-e. A Continental arra figyelmeztet, hogy a nagy sebességgel megtett hosszú utak, valamint az alulnyomás fokozott igénybevételnek tehetik ki a gumikat, ezért indulás előtt érdemes elvégezni az abroncsok gyors ellenőrzését. Ez magában foglalja az abroncsnyomásnak a jármű terheléséhez igazított beállítását, a futófelület mélységének vizsgálatát, vagy éppen a szögek, esetleg kövek által okozott sérülések keresését. Az autósoknak javasolt a bérelt járművek gumiabroncsait is aprólékosan ellenőrizni indulás előtt.

Az autók jellemzően nagyobb terhelést kapnak a nyári utazások során, az ilyen esetekre vonatkozó helyes abroncsnyomás pedig megtalálható a használati utasításban, az üzemanyagtöltő-nyíláson, az ajtóoszlopon vagy a kesztyűtartóban található címkén. A felhasználók itt olvashatják el a terhelt és a terheletlen járműre vonatkozó információkat. A nyomás beállítása közben a járművezetők azt is ellenőrizhetik, hogy a futófelület még mindig elég mély-e. Az Európai Unióban a minimális profilmélység 1,6 milliméter, és a gumiabroncsokat legkésőbb akkor kell kicserélni, amikor a futófelület már közelít ehhez a határértékhez. Sérült-e a futófelület, vannak-e kidudorodások az oldalfalon, beágyazódtak-e szögek vagy csavarok a gumiabroncsba? Ezeket is érdemes megvizsgálni, továbbá a (helytakarékos) pótkerékről sem szabad megfeledkezni. A szervizek vagy gumiabroncs-kereskedések szakértői szívesen segítenek azoknak az autósoknak, akik nem tudják vagy nem szeretnék maguk elvégezni az ellenőrzést, vagy akiknek kétségeik vannak gumiabroncsaik menetképességével kapcsolatban. Azok az autósok, akik ezeket a tippeket megfogadják, nyugodtan indulhatnak nyári vakációjukra, abban a tudatban, hogy abroncsaik készen állnak az utazásra.

A Continental AG-ról
A Continental úttörő technológiákat és szolgáltatásokat fejleszt a fenntartható és hálózatba kapcsolt személy- és áruszállítás számára. Az 1871-ben alapított technológiai vállalat biztonságos, hatékony, intelligens és elérhető megoldásokat kínál a járművek, gépek, a közlekedés és a szállítmányozás számára. A Continental együttes forgalma 2023-ban elérte a 41,4 milliárd eurót, jelenleg a cégcsoport több mint 200 000 alkalmazottat foglalkoztat 56 országban.


A Gumiabroncs-divízió megoldásai biztonságosabbá, intelligensebbé és fenntarthatóbbá teszik a mobilitást. Prémium portfóliója személygépkocsi, teherautó, busz, kétkerekű és speciális abroncsokat, valamint intelligens megoldásokat és szolgáltatásokat kínál flották és gumiabroncs-kereskedők számára. A Continental több mint 150 éve nyújt csúcsteljesítményt a világ egyik legnagyobb gumiabroncsgyártójaként. 2023-ban a Gumiabroncs-divízió 14 milliárd eurós forgalmat ért. A Continental gumiabroncs-részlege 56 000 embert foglalkoztat világszerte, valamint 20 gyártó és 16 fejlesztő telephellyel rendelkezik.

A Continental Magyarországon
A Continental technológiai vállalat a jövőbeli autóipari trendekhez igazodó mesterséges intelligencia fejlesztési központtal, egy alkalmazásfejlesztési központtal, egy járműdinamikai fejlesztőközponttal és tesztpályával, hat gyárral, illetve egy regionális gumiabroncs-kereskedelmi központtal van jelen Magyarországon. Hazánkban a vállalat mintegy 8000 munkatársat foglalkoztat.

A Continental nagymértékben hozzájárul a közlekedés biztonságának javításához és a globális klímavédelemhez. Mindezt teszi fékrendszerek, hajtómű- és futóműkomponensek és infotainment megoldások biztosításával, valamint a járműelektronika, műszaki elasztomer termékek, vezetéstámogató és automatizált járművezetéshez kapcsolódó technológiák fejlesztésével, ipari szállítási megoldások gyártásával és gumiabroncsok értékesítésével.

Magyarországon a Continental csoport mindhárom üzleti szektorával jelen van, úgymint az autóipari szektor, a gumiabroncs-értékesítés, valamint az ipari megoldásokat szállító ContiTech. Hazai vállalataink tevékenységet folytatnak Budapesten, Budaörsön, Debrecenben, Makón, Nyíregyházán, Szegeden, Vácon és Veszprémben.