Kezdőlap Hírek Jófej Városrendész program: 15 perces tolerancia a szabálytalanul parkolókkal szemben

Jófej Városrendész program: 15 perces tolerancia a szabálytalanul parkolókkal szemben

Új, közlekedőket segítő programot indított a Kecskeméti Városrendészet. A Jófej Városrendész elnevezésű program lényege szerint a programban regisztrált járműtulajdonosok SMS-t kapnak a városrendészektől, ha tilosban parkolnak, és 15 percük van arra, hogy megszüntessék a szabálysértést, addig nem kapnak bírságot. A program bevezetése mellett a térfigyelőkamera-rendszer is bővül a megyeszékhelyen – jelentette be Sipos László, Lévai Jánosné és Jánosi István önkormányzati képviselő a Kecskeméti Városrendészet székhelyén tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Sipos László elmondta, hogy Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, mint városüzemeltetési tanácsnokot azzal bízta meg, hogy a Kecskeméti Városrendészettel együttműködve keressenek, illetve dolgozzanak ki olyan fejlesztési lehetőségeket, melyek segítik a városunkban élő és a városunkban érkező lakosságot. E célt szolgálva valósult meg többek között Kecskemét első P+R parkolója Homokbányán, ahol a parkolójegy-kiadó automatáknál QR-kód leolvasásával váltható napijegy vásárlásának lehetősége, valamint a Jófej Városrendész program – mondta el Sipos László, hozzátéve: biztos abban, hogy hamar nagy kihasználtsággal működik majd a P+R szolgáltatás.

A Jófej Városrendész program célja a szabálysértő állapotok mihamarabbi megszüntetése

A tanácsnok arról is beszélt, hogy sajnos egyre több a figyelmetlen autós, a járművezetők zöme rutinból vezet és parkol, emiatt a szabálysértések száma évről évre nő. A Jófej Városrendész program célja, hogy a közlekedés biztonsága érdekében ne maradjon fenn hosszabb ideig egy szabálysértő, több esetben balesetveszélyes állapot.  A program lényege szerint a városrendész a szabálysértés esetén mérlegeli az elkövetett jogsértés súlyát, és ez alapján dönt, hogy a távollévő gépjárművezetővel szemben szankciót alkalmaz, vagy amennyiben a gépjármű tulajdonosa vagy üzembentartója regisztrált a programra, úgy SMS-ben és e-mailben értesíti, hogy 15 percen belül szüntesse meg a szabálysértést. 

Nem csupán a kecskeméti lakosok, hanem lakcímtől és tartózkodási helytől függetlenül bárki regisztrálhat. 

Nincs korlátozva a gépjárművek száma sem, így egy személy akár több gépjárművet is regisztrálhat díjmentesen a jofejvarosrendeszkecskemet.hu oldalon.

Német Zsolt, a Kecskeméti Városrendészet vezetője azzal egészítette ki az elmondottakat, hogy a program a szabálysértésekre, vagyis a megállási és várakozási tilalmakra vonatkozik.  Például megállni vagy várakozni tilos táblával jelzett útszakasz, kapubeálló, árurakodóhely területén, illetve járdán vagy gyalogátkelőhely előtt 5 méteren belüli várakozás tartozik a programba. A fizető parkolásra és a szabályszegésekre, mint például a zöldfelületen történő parkolás, a behajtási tilalom és a kötelező haladási irány, nem terjed ki a program – figyelmeztetett Német Zsolt.

Új térfigyelő kamerákat telepítenek Kecskeméten

Sipos László a térfigyelőkamera-rendszer bővítéséről is szólt. Elmondta, hogy lakossági kérésre a tervek között szerepel Kecskemét számos pontján új kamerák telepítése. A belvárosban a Csongrádi utca és az Ótemető utca kereszteződésében, Kossuthvárosban a Rávágy tér és Kossuth körút területén, Szeleifaluban a Cserje utca – Présház utca kereszteződésében, Kiskertvárosban a régi Halasi út – Virágoskert utca kereszteődésében,  Kisfáiban a 44-es főút és Alsóúrrét út keresztezősén, Vacsiközben a Gázló utcai PostaPont előtti területen, és Széchenyivárosban a Lóverseny utca – Szimferopol tér, valamint a Lánchíd utcai munkásszálló területén, illetve Matkó belterületén terveznek kamerákat kihelyezni. 

Lévai Jánosné tanácsnok tájékoztatójában kiemelte: a városvezetésnek kiemelt célja a kecskemétiek biztonságának növelése. 

Kecskemét Önkormányzata a Kecskemét Közbiztonságáért Közalapítvány közreműködésével országos szinten is kiemelkedő térfigyelőkamera-rendszert hozott létre mind számában, mind funkciói terén. Lévai Jánosné elmondta, hogy az önkormányzati támogatásnak és a Közalapítvány munkájának köszönhetően az elmúlt időszakban számos helyszínre kerültek próbaüzemben térfigyelő kamerák: a Hunyadivárosban a Szolnoki úti gyalogos-aluljáró kapott összesen 8 kamerát, Katonatelepen a Mathiász János Általános Iskola, Ceglédi út, Platán utca, Katona Zsigmond utca kereszteződésében,  Széchenyivárosban a kispiac, az Aradi vértanúk tere a Széchenyi szobor irányába, a Március 15. utca – Pajzs utca kereszteződésében lévő gyalogátkelőhely,  Műkertvárosban a Szent István körút – Csokor utca – Palást utca kereszteződése, és Muszáj városrészban a Bodzai utca – Újerdő utca kereszteződése lett bekamerázva.

Jánosi István elmondta, hogy jelenleg 501 kamera működik Kecskeméten, melyből 420 darab térfigyelő, 81 darab rendszám-felismerő kamera. 

A képviselő kiemelte: az elmúlt évek során a kamerarendszernek köszönhetően a bűncselekmények száma csökkent, illetve az elkövetett bűncselekmények és szabálysértések felderítési aránya nagymértékben nőtt. A kameráknak köszönhetően napi szinten került sor bűncselekmény, vagy tulajdon elleni szabálysértés kapcsán tettenérésre, az elkövető elfogására és felderítésére, vagy illegális hulladék elhelyezésének megakadályozására és felderítésére.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei évben is rendszeres a visszajelzés a lakosságtól a tekintetben, hogy az elhelyezett kameráknak köszönhetően javult a lakosság szubjektív biztonságérzete fogalmazott Jánosi István. A képviselő arról is szólt, hogy az év második felében még helyeznek ki kamerákat: Kossuthvárosban a Zsinór utca – Gödröstemető utca kereszteződésénél, illetve Széchenyivárosban a Nyíri út – Akadémia körút befejezésénél, az Akadémia körúti buszmegállónál.

Forrás: https://www.baon.hu/helyi-kozelet/2024/05/jofej-varosrendesz-parkolok-kecskemet-galeria