Kezdőlap Zenei élet Kronthaler: Some Call Him Johnny Grey

Kronthaler: Some Call Him Johnny Grey

Theresa Kronthaler mezzoszoprán, Kalle Kalima gitáros és Oliver Potratz bőgős triója kilenc évvel debütáló albumuk után újból randevút tartott a dalok iránti elkötelezettség jegyében. A Some Call Him Johnny Grey című album trackjein az opera a jazzen keresztül ér össze a musicallel és a poprockkal.

Mi a közös Henry Purcell, Billy Corgan, Georg Friedrich Händel, Richard Rodgers és Oscar Hammerstein, Antonio Vivaldi, Chris Cornell, John Dowland, Claudio Monteverdi és Sting munkásságában? Mindegyikük dalszerző. Különböző korokban és kulturális közegekben éltek, ám dalaik nem elszigetelten léteznek.

Tanú erre a Kronthaler Trio új lemeze is, amely kilenc évvel debütáló albumuk: a The Living Loving Maid után – mely a híres Led Zeppelin dal címét idézve a Sony Classical gondozásában 2015-ben hasonló koncepció alapján készült. A tagok pedig újból összejöttek a dalok iránti megszállottság jegyében, hogy tovább haladjanak a megkezdett úton.

A Some Call Him Johnny Grey trackjein az opera a jazzen keresztül ér össze a musicallel és a pop-rockkal. A trió nyilvánvalóvá teszi, hogy nem örökséget gondoz, hanem ma, a mának énekel olyan dalokat, amelyek mintha mindig is velünk lettek volna, és azonnal képesek bűvkörükbe vonni a hallgatót. Valamennyi szám saját kontúrokat és színárnyalatokat rajzol ki, és éppen az adott pillanatban válik valóságossá: újra feltalálja önmagát és életre kel.

A trió középpontjában Theresa Kronthaler nemzetközileg ünnepelt mezzoszoprán áll, aki szinte a világ összes nagy színpadán szerepelt elsősorban barokk, klasszikus és olasz romantikus operákban, nemrég pedig első Wagner-szerepeként Sieglinde-t is elénekelte.

Kalle Kalima és Oliver Potratz mindketten Berlinben élnek, és hosszú évek óta műfajokon túlmutató zenei nyitottságról tesznek tanúbizonyságot. Az osztrák bőgős többek között az egyik legsikeresebb osztrák jazz-zenekar, a Shake Stew tagja. Míg a sokarcú finn gitáros az európai jazz élvonalába tartozik – Klima:Kalima nevű együttesének lemezeit az Enja Records adta ki, az ACT-nél pedig fél tucat albuma jelent meg különböző formációkban, például a KUU-val vagy Andreas Schaererrel.