Kezdőlap Bank Megnyílt az ország első K&H állatbarát ligetek mókus játszótere 

Megnyílt az ország első K&H állatbarát ligetek mókus játszótere 

Budapest, 2024. június 25. – Ugrándozó mókusok vidám játékát figyelhetik meg a gyermekek az Újpesten létrehozott mókusjátszótéren, amely a K&H állatbarát ligetek program részeként valósult meg. A fenntarthatóságot évek óta fókuszba helyező pénzintézet a zöld felületek növelésén és a biodiverzitás támogatásán túl most egy olyan különleges építményt hozott létre, amelyen az állatok természetes anyagokból kialakított létrákon szaladgálhatnak, kis asztalkáknál falatozhatnak és apró házikókban bújócskázhatnak. A mókusjátszótérről készült videót itt nézhetik meg.  

Vadon élő állatokat természetes környezetükben megfigyelni mindig nagy élmény – és ehhez sokszor nem is kell vadasparkba látogatnunk. Ugrándozó és falatozó mókusokat például Újpesten is láthatunk minden nap, ha útba ejtjük a Farkas-erdő szélén található Mókaligetben a mókusjátszóteret, amely a K&H állatbarát ligetek programhoz kapcsolódóan jött létre. „A K&H mókusjátszótér azért különleges, mert saját élőhelyükön, egy erdő szélén, de mégis mindenki számára elérhető helyen találkozhatunk ezekkel a kedves kis állatokkal, akik karnyújtásnyira eszegetnek és futkároznak egy különleges építményen” – mondta el Horváth Magyary Voljč Nóra, a K&H Csoport kommunikációs vezetője. „A fenntarthatóságot szem előtt tartó pénzintézetként igyekszünk több fronton is hozzájárulni egy élhető bolygó megőrzéséhez. Csökkentjük saját működésünk ökológiai lábnyomát, de ennél még fontosabb, hogy hitelezési és befektetési politikánkat, termékeinket és állományainkat szintén a fenntarthatóság elvei szerint alakítjuk át. Ezek mellett pedig oktatási, ismeretterjesztő és tudatosságépítő programokat indítunk a gyerekek és a felnőttek számára, hisz bolygónk jövője mindannyiunkon múlik. A K&H állatbarát ligeteket azért hoztuk például létre az ország 30 iskolájában és óvodájában, hogy a változatos növényekkel beültetett udvarokon az állatlakhelyeknek, etetőknek és itatóknak köszönhetően testközelből megfigyelhessék a gyerekek a madarakat, pillangókat, sünöket. Az intézményenként 100 négyzetméternyi, összesen 840 növény elültetésével létrejött ligetek a biodiverzitás támogatásán kívül a fiatalok környezetvédelmi edukációját is segítik, hiszen a program része egy oktatási anyag is, amit szakmai partnerünk, a 10 millió Fa Alapítvány készített.”

A mókusjátszóteret természetes anyagokból alakította ki a 10 millió Fa Alapítvány. Az újpesti Mókaligetben (1044 Budapest, Ugró Gyula sor 1-3.) bárki megcsodálhatja az egyedülálló építményt. A mókusokat simogatni nem lehet, hiszen vadon élő állatok, de az etetések időpontjában – reggel 8 és délután 4 órakor – gyakran megjelennek és birtokba veszik a játszóteret is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint ez a videó: https://www.youtube.com/watch?v=ybYraKuVu8o 

mi is etethetjük a mókusokat

Magyarországon őshonos a vörös mókus, amely védett állat, eszmei értéke 25 000 Ft. Hazánkban több ezer mókus él, alapvetően erdőkben, de a városi fás területeken, így akár a kertünkben is előfordulhatnak. Ha megrágott tobozokat találunk a földön, nagy valószínűséggel a fákon is megpillanthatjuk őket. Bár általában találnak maguknak elegendő eleséget: diót, mogyorót, fenyőmagot, rovarokat, csigát, kártevőket, madártojást, mi is etethetjük őket, főleg a tél beköszöntével, amikor kevesebb az élelem. Elsősorban olajos magvakat adjunk nekik, ezekből sok energiát nyernek, de szívesen esznek almát, gesztenyét, zöldségekből pedig a répa a kedvencük.

A K&H Csoportról

Az ország egyik vezető és országosan több mint 3800 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit mindenkor magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 195 lakossági ügyfélpontot működtet, és csoportszinten mintegy 1,6 millió ügyfélnek kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését mintegy 3700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport hozzávetőleg 2300 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet.

Főbb adatok: 

K&H Bank

2024. március 31-én:

Saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 589 milliárd forint

Mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 5783 milliárd forint

Adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 21,4 milliárd forint

K&H Biztosító

2024. március 31-én:

Saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 32,4 milliárd forint

Mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 211,6 milliárd forint

Adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): -3,1 milliárd forint

további információk:

Bodnár-Illés Zsófia

Well PR Ügynökség

e-mail: [email protected]