Kezdőlap Fejlesztés Otthon vagyunk a nagyvilágban

Otthon vagyunk a nagyvilágban

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Visnyei Miklós 2023-ban az év polgármestere lett

„Azt hiszem, Zsana esetében nincs okunk panaszra az elmúlt 5 évet illetően, és bizakodva állhatunk neki az előttünk álló feladatok megoldásának” – mondja Visnyei Miklós, Zsana első embere, aki 2023-ban megkapta az Év Polgármestere díjat a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűléstől.

A polgármester állítása nem alaptalan: a most záruló ciklusban összesen 700 millió forintnyi beruházás valósult meg a több mint 700 lelkes településen. Csak viszonyításként: az önkormányzat évente 800 millió forintból gazdálkodik…

   „Nem volt egyszerű feladat meghatározni a beruházások, fejlesztések esetében a fontossági sorrendet. Azt gondolom, hogy a képviselőtestület jól döntött, amikor például a csapadékvíz-elvezető rendszer felújítása és a csapadékvíz-tározó kialakítása mellett döntött, hiszen ezzel elhárult a belvízveszély a település déli részén. Hasonlóan fontos volt a Kossuth utca felújítása, amelynek harmadik ütemére most nyertünk forrást a TOP Plusz keretből. Sajáterőből fogjuk elkészíteni az Új utca felújítását. Mindig stratégiai kérdésnek tekintettük a dűlőutak karbantartását is: most két kilométernyi szakaszt sikerült szilárd burkolattal ellátnunk” – sorolja a teljesség igénye nélkül a polgármester. Most tervezzük további dűlőutak stabilizálását.

   Kiemelt beruházás volt a termelői piac kialakítása is, hiszen így a zsanai termelőknek nem kell messzire utazniuk, a helyi kínálat bővül, a pénz pedig helyben marad. „Kedden és csütörtökön szó szerint dugig van a piac. Létrehoztunk egy helyi védjegyet is a zsanai termékeknek, és azt látjuk, hogy örömmel használják a termelők” – mondja Visnyei Miklós.

   A fejlesztéseknél maradva: jó hír, hogy 10 villany nélküli tanyát kötnek rá a villamosenergia-hálózatra a Vidékfejlesztési Program támogatásából. Az ipari övezetet is sikerült fejleszteni az egykori termelőszövetkezet területén, ahová új vállalkozó is betelepült.

   Zsana önkormányzata sokat tesz a népesség megtartása érdekében – ennek köszönhető, hogy nem csökken a lakosok száma. Az első lakást vásárlók 500 ezer forint támogatást kapnak, és szintén a fiatalokat segíti, hogy 5 évig biztosítanak számukra kedvező feltételek mellett lakhatást az önkormányzati lakásokban. Ezen kívül minden újszülött után 100 ezer forinttal segítik a családokat; beiskolázási támogatást biztosítanak a bölcsitől az egyetemig; szintén támogatják a nyelvvizsga megszerzését; valamint 10 ezer, illetve 20 ezer forint havi ösztöndíjat fizetnek a középiskolásoknak és az egyetemistáknak. „Sokat remélünk attól is, hogy sikerül végre egy új utcát nyitnunk a településen, és 26 közművesített építési telket kínálunk majd eladásra. Már vannak is érdeklődők” – teszi hozzá Visnyei Miklós.

   Ez nem is meglepő, hiszen a csendes és kifejezetten rendezett faluban működik bölcsőde, óvoda és alsó tagozat; van fogorvosuk, háziorvosuk, gyógyszertáruk, védőnői szolgálatuk, valamint tanyagondnoki szolgálatuk. Pezsgő a közösségi élet is: az augusztus 20-ai falunap, nemzeti ünnepek és a szüreti bál mellett szerveznek családi napot, jótékonysági bálakat, és a lovasversenyek kedvelői is megtalálják itt a számításukat. Nagy esemény volt a falu hetvenéves születésnapja alkalmából a településen élők bevonásával Paplógó Irén vezetésével „Zsana története képekben” című könyv kiadása, amely minden zsanai család könyves polcát díszíti.

   Ami a jövőt illeti, a polgármester a lovas- és vadászturizmusban is lát fejlődési lehetőséget. „Kialakítottunk két vendégszobát, amelyekre meglepően nagy igény mutatkozik, szinte minden hétvégén foglaltak” – jegyzi meg.

   „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne” – Tamási Áron örökbecsű gondolatát idézi zárásként Visnyei Miklós. „Ez kifejezi az ember alapvető igényét az otthon iránt, ami egyszerre jelent földrajzi helyet, szülőföldet és emberi közösséget. Minden megteszünk, hogy Zsana legyen számunkra az otthon e nagyvilágban. Mindezt egyenes derékkal, tiszta tekintettel” – vallja a polgármester.