Kezdőlap Fejlesztés Petőfi otthona tovább épül

Petőfi otthona tovább épül

A városfejlesztés mellett a költő kultuszát is ápolják

Bács-Kiskun vármegye egyik legjelentősebb Petőfi-kultuszhelye Szabadszállás, amely egy 500 millió forintos beruházás keretében megépülő látogatóközponttal gazdagodik majd. De messze nem csak ezt érdemes megemlíteni a város kapcsán.

Szabadszállásra több mint egymilliárd forint támogatás érkezett az elmúlt években a Terület- és Településfejlesztési Program (TOP) keretében. Ebből megépült az új távolsági buszpályaudvar, a városrehabilitációs program részeként épületeket újítottak fel, bérlakásokat építettek és szakképzéseket finanszíroztak. Szintén fontos volt a Nagyvendéglő homlokzatának renoválása is.

   „Mindhárom beruházás nagy előrelépést jelent Szabadszállás életében. A buszpályaudvar igazi ékessége lett a városnak. Azóta már tovább is fejlesztettük, a nagy forgalom szükségessé tette egy kerékpártároló építését. A Nagyvendéglő külső homlokzatának felújítása is komoly feladat volt, hiszen egy többszáz éves épületről van szó, amely nem csak a közétkeztetésnek ad otthont, de a renoválás óta számos rendezvények is méltó helyszíne. A városrehabilitáció keretében pedig az egykori nőtlenszálló épületét mentettük meg, és az itt kialakított   bérlakások 14 lakásnak nyújtanak segítséget. Nagy fejtörést okozott, hogy miként lehet a szegregátumban élőket betelepíteni és elősegíteni az integrációjukat, de utólag úgy látjuk, sikeres a projekt: második éve laknak itt az érintettek – fiatalok és idősek egyaránt –, és nagyon kevés probléma merült fel, az ingatlan pedig szép állapotban maradt” – mondja Darabos József polgármester.

   Úgy látja, Szabadszállás – minden nehézség, világjárvány, gazdasági válság ellenére – olyan fejlődést tudott mutatni a régióban, ami a korábbi időszakban nem volt jellemző. Ez köszönhető a helyi közösségnek, a kormányzati támogatásoknak és a vármegyei területfejlesztési pályázatoknak. „A TOP-források nélkül aligha valósulhattak volna meg ezek a beruházások. Elsőciklusos polgármesterként csak elismerően tudok szólni a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatával, illetve annak fejlesztési ügynökségével való együttműködésről” – fogalmazott a városvezető. Hozzátette, bizakodóak az újabb fejlesztési program, a TOP Plusz program kapcsán is: már nyertek támogatást a szakrendelő felújítására, és további cél a belterületi útfejlesztés, valamint az önkormányzati épületek energiahatékonysági felújítása. Kiemelt terv az 1826-ban épült műemlék Városháza felújítása 2026-ra, vagyis a 200 éves évfordulóra. Nagy beruházás lesz a Szabadszállás és Kunadacs közötti bő 6 kilométeres útszakasz felújítása is, amelynek már zajlanak az előkészületei.

   A település életét meghatározza a Petőfi-kultusz, ám eddig nem volt méltó helyszín, ahol a költő szellemiségét méltó módon meg tudták volna jeleníteni. A TOP Plusz keretében azonban a város 500 millió forint támogatást nyert egy látogatóközpont megépítésére, amely 2025 év végre fog elkészülni. „Sok vita övezi Petőfi születését, van olyan álláspont, amely szerint Szabadszálláson született. Én azt képviselem, hogy amíg hitelesen nem tudjuk bizonyítani ezt, addig arra kell hangsúlyt tennünk, hogy Szabadszállás volt Petőfi otthona, hiszen 23 évet élt itt a Petrovics család, a családfő itt rendelkezett a legnagyobb vagyonnal” – fűzte hozzá Darabos József.

    Egy település életét természetesen nem csak a fejlesztések határozzák meg, hanem a kulturális élet is. „Rendezvények tekintetében is sikeres időszakot tudhatunk magunk mögött. A kolbásztöltő rendezvényünk országos szintre emelkedett, a Petőfi bicentenárium kapcsán elindított nyárbúcsúztató fesztivál pedig „Ej, mi a kő” fesztiválként működik tovább hatalmas érdeklődés mellett” – tette hozzá végül a polgármester.