Kezdőlap Fejlesztés Rá kell mutatnunk egymás szépségeire

Rá kell mutatnunk egymás szépségeire

Ordas polgármestere több mint harminc éve építi a települést

Igencsak kevés azon polgármesterek száma, akik már évtizedek óta magukénak tudhatják a település bizalmát, szeretetét. 34 évvel ezelőtt Ordas lakossága úgy döntött, hogy Szabó Zsoltra bízza a Duna-parti kis község jövőjét, mindennapjait. Döntésük helyességét igazolja az állandóság, a folyamatos fejlődés, épülés, szépülés. Weboldalukra kattintva, egy kedves kisfilm köszönt, ami hívogat, és arra inspirálja az embert, hogy személyesen is látni kell ezt csöppnyi csodát, melynek múltja még a török időket is megelőzte, túlélte és a Duna bal partjának egyik ékszerdoboza lett.

1990 előtt az erre járó, még gyomnövényekkel tarkított, pislákoló közvilágítású, hepehupás utcákat talált. Ma pedig egy madárdaltól  hangos oázis az alföldi tájban, ahova jó érkezni, ahol jó megpihenni, elvonulni, ahol jó élni. Sétáljunk a település utcáin Szabó Zsolt polgármesterrel, akit minden szívdobbanása Ordashoz köt. Bejárjuk az alig 500 fős település száz sőt nem ritkán százötven éves épületekkel üzenő utcáit, melynek minden zugát, történetét ismeri a polgármester.

– Az első perctől kezdve úgy álltam a munkához, hogy tudtam, csak összefogással, közös akarattal, elszánt erővel tudunk fejlődni. Az itt élők ragaszkodása, Ordashoz kötődése garanciát jelent ma is, a képviselő-testület partnersége pedig a folyamatos fejlődés záloga – mondja Zsolt.

– Minden megváltozott, szinte felsorolni sem lehet szerencsére. Már külsőségében is, hiszen utcáink, útjaink, járdáink járhatóvá váltak, épültek, megújultak, korszerűsödtek az intézményeink, a közvilágítási rendszer teljesen kicserélődött. Ha csak az utolsó néhány évre gondolok, több mint száz millió forintot tudtunk fejlesztésre fordítani különböző pályázati forrásokból.  

A özségháza tetőszerkezetét cseréltük, több utcában megoldottuk a csapadékvíz elvezetését, megújult az iskola ebédlője, felújítottuk a Faluházat, falugondnoki gépkocsit vásároltunk, utak, járdák épültek, a református egyház is sikeresen pályázott a templom felújítására, urnafal építésére.

   Talán elfogultság nélkül mondhatom, hogy igazi kuriózumnak és úgy hiszem, hogy jó gyakorlatnak is számít a bérlakás programunk. Hét szociális bérlakásunkat is felújítottuk, ahol fiatal családok kapnak életkezdési lehetőséget, ezzel is erősítve a helyben maradásukat. Ez fontos törekvésünk volt, és az marad a jövőben is.

– Úgy érzi az ember, hogy ez a béke szigete. Idilli a környezet, és nem lehet elkerülni Ordas patináját, a rengeteg virágot.

   – Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy már negyed évszázada rendszeresen részt veszünk a Virágos Magyarországért programban és már jegyzik Ordas nevét ebben a körben, hiszen volt rá példa, hogy a Miniszterelnöki díjat kaptuk meg. Már a lakossági szemlélet is ráhangolódott erre, mindenki törekszik arra, hogy szép, tiszta, rendezett és virágos legyen minden utca, minden közterület. Ezt én magam is nagyon fontosnak tartom, hiszen környezeti adottságaink valóban kiválóak.

– Mit jelent a Duna közelsége, hiszen egy karnyújtásnyira van?

   – A folyóhoz legközelebb eső település vagyunk. Szerencsések is, hiszen most egy vállalkozás kikötőt épített, így a turistahajók is megállnak nálunk. Igaz, tovább utaznak Kalocsára, de óhatatlanul látják Ordas vonzerejét és érzékeljük mi is a turizmus hatását, a jövőben még inkább szeretnénk fejleszteni ezt az irányt.

– Mi a titka Ordas szépen ívelő fejlődésének?

   – A környezeti adottságokon túl, adott minden lehetőség a helyben maradásra. Igaz bölcsődénk nincs, de működik az óvodánk, összevontan ugyan, de az alsó tagozatos iskolánk is személyre szabott oktatást biztosít. Szép könyvtárunk van, a művelődési házban élénk kulturális élet zajlik és ez Ordas egyik erőssége, hogy rendkívül gazdag programokat ajánlunk nem csak a helyben élőknek. Már 25 éves hagyománya van az Ordasi zenés estéknek például. Nagyon büszkék vagyunk a több mint két évtizedes múlttal rendelkező alkotótáborokra, már több mint száz alkotás díszíti intézményeinket. És ahogyan már mondtam is, az itt élők Ordas iránti kötődése, a közösségeink aktív szerepvállalása hatalmas erő és persze nyilván vannak olyan katalizátorok, akik nagyon sokat tesznek Ordasért, az ő érdemük vitathatatlan.

– Tervek, megvalósításra váró célok?

   – Mindig vannak, kellenek tervek és célok. Hiszek abban, hogy ha cél van, oda út is vezet. Ilyen a település szennyvíz elvezetésnek problémája, melyre folyamatosan keresem, keressük a legjobb megoldást. Úgy gondolom, hogy Paks közelsége, az új híd adta lehetőségek új távlatokat nyitnak Ordas életében is.

   A turizmus fejlesztésében pedig van egy régi álmom. Felfűzni a szétszóródott gyöngyeinket. Azaz a környező települések értékeit, adottságait egy gyöngysorrá fűzni, mert fel kell ismernünk valamennyiünknek, hogy együtt tudunk erőt képezni, rá kell mutatnunk egymás szépségeire, lehetőségeire. A kézzel fogható fejlesztéseken túl a közösségekre kell még nagyobb figyelmet fordítani. Kiemelni a családokat, a fiatalokat a virtuális világból, hogy egymást segítő, egymást kölcsönösen építő, alkotó tagjai legyenek Ordasnak.