Kezdőlap Fejlesztés Rohamléptekben fejlődik Lajosmizse

Rohamléptekben fejlődik Lajosmizse

A nyertes pályázatoknak és a felelős gazdálkodásnak köszönhetően számos fejlesztés valósult meg az utóbbi években Lajosmizsén. Megszépült a városközpont, javult az ivóvíz- és csatornahálózat, új, ledes közvilágítás, utak, járdák épültek. A részletekről Basky András polgármestert kérdeztük.

– Tizennyolc éve vagyok a város polgármestere, ez idő alatt számos fejlesztést tudtunk megvalósítani. Ebből talán a legjelentősebb a szennyvízcsatorna hálózat kiépítése, amire 2,2 milliárd forintot költöttünk. A projekt keretében 32 kilométer hosszú vezetékhálózat épül ki, illetve megvalósult a szennyvíztisztító telep bővítése. Jelentős fejlődésen ment keresztül a város bel- és külterületi úthálózata. Az ivóvízjavító program keretében új víztorony épült. Nagy hangsúlyt helyeztünk oktatási és közintézményeink fejlesztésére. Háromcsoportos óvodát, kétszer kétcsoportos bölcsődét hoztunk létre, 300 millió forintot költöttünk az általános iskolánk energetikai korszerűsítésére. Befejeződött a Zöld Város projekt. A rendelkezésre álló 860 millió forintos keretből és csaknem 400 millió forint önerőből a belváros újult meg. Az év elején adtuk át az új, energiatakarékos közvilágítást, amelyet saját forrásból, mintegy 340 millió forintból valósítottunk meg. Folyamatban van a 845 millió forintos Élhető Város projekt, amiből már befejeződött a Kodály Zoltán utca rekonstrukciója. A közbeszerzései eljárás lefolytatása után kezdődhet el a művelődési ház felújításának második üteme. Ebből a forrásból valósul meg többek között az 5-ös számú főút melletti területek fejlesztése, parkosítása. A fejlesztésekre a sikeres vármegyei Település- és Területfejlesztési Operatív Programos (TOP) pályázatoknak is köszönhetően a polgármesterségem ideje alatt csaknem 10 milliárd forint érkezett Lajosmizsére – sorolta Basky András.

   Az önkormányzatiak mellett több jelentős beruházás valósult meg az elmúlt időszakban városunkban. Közel 700 millió forintos vissza nem térítendő Európai Uniós és kormányzati támogatással alakította ki a Kecskeméti Tankerületi Központ a Fekete István Sportiskolai Általános Iskola új 9 tantermes épületszárnyát. Elkészült a Nagykőrös és a Kerekegyháza felé vezető út felújítása is.

   – Jelenleg is számos beruházás van folyamatban. A napokban került aláírásra az egészségház energetikai fejlesztésére,eszközvásárlására vonatkozó támogatási szerződés. Rövidesen megkezdődik a régi városháza külső-belső felújítása, turisztikai központtá alakítása. A két beruházásra összesen 434 millió forint jut, a kivitelezés költségeit TOP Plusz pályázaton elnyert, vissza nem térítendő támogatásból finanszírozza a város. Hamarosan befejeződik a temető új ügyfélfogadó irodája, amit 50 millió forintos önerőből valósított meg önkormányzatunk. A következő időszakban a legnagyobb hangsúlyt a belterületi úthálózat fejlesztésére kívánjuk helyezni. Tervben van a Beneszél, a Damjanich, a Bajcsy, a Szív, a Széchenyi utcák rekonstrukciója, új aszfaltburkolattal kívánjuk ellátni a Németh László, a Diófa, a Liszt Ferenc, az Illyés Gyula utcákat, valamit a Telepi utat a vasútig terjedő szakaszon és a Buckói út elejét. A munkálatok várhatóan még az idei esztendőben elkezdődnek. Lajosmizse dinamikusan fejlődik a gazdasági élet területén is. A város iparűzési adóbevétele az országos átlag feletti – emelte ki Basky András polgármester.

   Az infrastrukturális beruházások mellett az önkormányzat nagy hangsúlyt fektetett a kulturális és a közösségi élet felpezsdítésére. Rendezvényeink közül kiemelkedő a városi napok programsorozat, valamint a szamóca-, a grillázs-, illetve a tuningfesztivál. A programok megszervezésében, lebonyolításában a civil szerveztek is egyre nagyobb szerepet vállalnak.