Kezdőlap Fejlesztés Tisztelt Olvasó!

Tisztelt Olvasó!

Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának – mint minden vármegyei önkormányzatnak – területfejlesztési feladatai vannak. Küldetésünk, hogy segítsük a településeken a közösségi életet, fejlesszük azokat a funkciókat, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a lakosok úgy érezzék, jó itt élni, jó ide hazatérni. Azaz legyen magas színvonalú óvoda, bölcsőde, épüljenek kerékpárutak, és modern egészségügyi intézményekben vehessük igénybe a járóbeteg-ellátást. Mindez erősíti a településhez kötődést is, a helyi identitást. A magunk részéről ezt úgy fogalmaztuk meg, hogy élő vidéket és élhető városokat szeretnénk látni Bács-Kiskunban. Büszkék vagyunk arra, hogy kivétel nélkül minden vármegyei településen sikerült olyan TOP-beruházásokat megvalósítani, amelyek hozzájárultak ehhez.

Tettük mindezt úgy, hogy előzetesen megkérdeztük a települések vezetőit, hogy mire van szükségük az ott élőknek, mik a közösségi célok. Mind a 119 település polgármesterével legalább tucatnyi alkalommal egyeztettünk erről. A fejlesztésekhez ráadásul nem csak pénzt tudtunk rendelni, hanem olyan szakember gárdát is, amely megírta és beadta a pályázatokat, menedzselte a megvalósításukat, majd az uniós pénzügyi szabályok szerint el is számoltak a támogatásokkal. Nagyon jó együttműködés alakult ki a vármegyei önkormányzat és a települési önkormányzatok között, sőt a polgármesterek is egy szakmai közösséget alkottak, amelyhez a segítségünkkel szervezett polgármesteri találkozók hasznos keretet biztosítottak.

A vármegye önkormányzata által koordinált TOP-projektek fő célja a gazdaságfejlesztés volt, amibe nemcsak az ipari területek kialakítása, bővítése tartozik, hanem például az óvodai és bölcsődei férőhelyek növelése, a turisztikai fejlesztések, a kerékpárutak építése vagy éppen a csapadékvíz-kezelési projektek. Több mint 117 milliárd forint értékben összesen 782 beruházás valósult meg a vármegyében, közülük több mint félezret a mi szakembergárdánk menedzselt. 

Hasonlóan felkészülten vágtunk bele a már elindult TOP Plusz támogatási programba is: a pályázati keret több mint felére nyújtottak be pályázatot a települések és már adtunk is át ilyen beruházásokat. 

A munkánkat visszaigazolja, hogy Bács-Kiskun azon vármegyék között szerepel, amelyek a leghatékonyabban használták fel a TOP-támogatásokat. De ennél is fontosabb, hogy a vármegye települései élhetőbbé, a vidék élőbbé vált. 

Meggyőződésem, hogy ez a kiadvány közvetett módon ennek az óriási léptékű fejlődésnek a lenyomataként szolgál, és visszaigazolja, hogy „Bács-Kiskun boldoggá tesz”.

Rideg László

a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke