Kezdőlap Kiemelt Utainkon erdők kísérnek 

Utainkon erdők kísérnek 

– Összhangban a természettel

A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. és jogelődei hét évtizede gondozzák a Duna-Tisza köze erdeit, Bács-Kiskun vármegyében mintegy 72 települést érintve. Az erdőgazdálkodás és fafeldolgozás mellett az ökoturisztika, vadgazdálkodás, dísznövénytermesztés, parképítés területén is kimagasló tevékenységet végeznek. Sulyok Ferenc vezérigazgató 2010 óta irányítja sikerrel Kecskemét egyik legnagyobb munkaadó vállalatát. 

Több mint erdőgazdálkodás

A KEFAG Zrt. 1993. óta működik részvénytársasági formában. Tulajdonosa 100 százalékban a Magyar Állam, tulajdonosi joggyakorlója az Agrárminisztérium. Elsődleges feladata a működési területén lévő közel 58 ezer hektár erdő szakszerű kezelése.

Termőhely szempontjából az országban a legrosszabb adottságokkal rendelkező erdőgazdaság, erdeinek helyét döntő részben
korábban a futóhomok uralta. Fafaj-összetételben meghatározó a fekete- és erdeifenyő (41%), a szürke nyár (28%), és az akác (22%), emellett megtalálható a nemes nyár (4%), valamint a tölgyek és egyéb kemény lombos fafajok (5%). A korábbi futóhomokra telepített erdők ma már 2. és 3. generációsak, melyek igazodnak a meglévő talaj adottságaihoz, és javítják is annak minőségét.  

 Kiváló minőségű szaporítóanyagok

Az erdőket saját kiváló minőségű magról szaporított csemetékkel ültetik be. Az összesen 125 hektáron elterülő csemetekertjeikben évente mintegy 12-14 millió csemetét nevelnek, amelynek kétharmadát az erdőfelújítások és erdőtelepítések során használnak fel, egyharmadát pedig értékesítik, lakosságnak, önkormányzatoknak és cégeknek. 

Az erdőkben változatos a fafajok összetétele. Ezek az erdők igazoltan csillapítják az időjárási szélsőségeket, kiemelkedő szerepük van a klímaváltozás elleni harcban.

A fagazdálkodás meghatározó pillére a cégnek

A KEFAG Zrt. fahasználati tevékenysége során évente 1.000–1.200 hektáron végez véghasználatot, majd ezt követően erdőfelújítást, 7–800 hektáron gyérítést és kb. 1.000 hektáron tisztítást. Folyamatosan biztosított a kitermelt famennyiség utánpótlása, így az élőfa-készlet gyarapodik. A kitermelt fa értékesítése a társaság árbevételének mintegy 40 százalékát adja. A fakitermelés mennyisége évente közel 210 ezer nettó köbméter.  

A társaság vállal külsős erdősítési munkákat is. Nagy előnyük, hogy magas színvonalon, óriási szakértelemmel egy kézből
irányítanak mindent. Az előkészítés magában foglalja a talajminta vizsgálatokat, szakvéleményezést, szaporítóanyag biztosítását, majd a szakszerű ültetést és hatósági ügyintézést.

Országosan kiemelkedő a raklapgyártás

Hazánkban a KEFAG Zrt. foglalkozik legrégebb óta folyamatosan EUR és 2014 óta már EPAL rakodólap-gyártással is. Két üzemükben – Bugacon és Jánoshalmán – évente összesen 8-900 ezer darab minősített rakodólap készül, emellett évi 200 ezer darab egyedi, ún. ipari raklapot gyártanak a legkülönbözőbb méretekben és kialakítással. 

Az EUR, EPAL és ipari rakodólapokon kívül másodosztályú rakodólap-elemek, nyár- és fenyő melléktermék, fűrészpor és faapríték is megvásárolható mindkét üzemben kis- és nagy tételben egyaránt.

Vadgazdálkodás

A társaságnál jelentős a vadgazdálkodás is, mely 42 ezer hektáron zajlik. A vadászat a turisztika egyik dinamikusan fejlődő ága
a térségben, így a KEFAG Zrt. nemcsak vadászterületeket működtet, de vadászházakat is üzemeltet. A hozzátartozó vadászterületek a következők: Bugaci-, Kelebiai-, Kerekegyházi-, Nyíri-erdei-, valamint Császártöltési Vadászterület és a Tinójárási Vadaskert.
A vadfajok területenként változnak, de jellemzően dámszarvas, gímszarvas, őz és vaddisznó vadászható. 

A vadászházak ökoturisztikai objektumok, melyek nemcsak a vadászatra érkezőknek nyújtanak ideális pihenési helyszínt.

Parkerdők

A KEFAG Zrt. működése kapcsolódik az ökoturisztikához is. Közreműködésükkel létesült és a kezelésükben van az országos hírű, páratlan szépségű, 62 hektáros Kecskeméti Arborétum. A KEFAG Zrt. kezeli a kecskeméti Szent Hubertusz- és Csalánosi Parkerdőt, a Császártöltési-, Jánoshalmi-, valamint a Kelebia és Tompa között található Sáskalaposi Parkerdőt. 

Az Országos Kékkör Alföldi Kéktúra útvonala áthalad a társaság működési területén. A cég területén több kilátó is található,
a Jánosteleki éppen a Kéktúrához közel. A Kisszállás határában 137 méteres magaslaton épült 17 méter magas, kétszintes kilátóról a kirándulók gyönyörködhetnek a környék különböző erdőállományaiban, növény- és állatvilágában.

A KEFAG Zrt. nyolc erdei szállást is működtet, melyek egész évben foglalhatók. Változatos helyszíneken találhatók, különböző felszereltségűek és méretűek. Széles turisztikai igényt lefednek, ideálisak nyugodt kikapcsolódáshoz, feltöltődéshez, céges tréningekhez, csapatépítőkhöz vagy éppen osztálykirándulásokhoz.

Kellemes kikapcsolódás az erdőkben

Tompa és Kelebia között található a Sáskalaposi Vadászház, melyben öt kétágyas szoba várja vendégeit, valamint exkluzív étterme ideális helyszíne kisebb rendezvényeknek. A bugaci erdő szélén várja vendégeit a 40 fő befogadására alkalmas Bucka Vendégház, 15 szobával, valamint közelében helyezkedik el a Bugaci Vadászház, mely exkluzív környezetben 7 szobában 15 fő kényelmes pihenését szolgálja.

Lakiteleken a Tőserdő Kastély Üdülő a háborítatlan „őserdő” közepén működik, csak a teljes épület bérelhető, max. 13 fő részére. 

Kecskeméten, a Juniperus Park Hotelt nemcsak turistáknak, de üzletembereknek is ajánlják. Az 50 férőhelyes szállodában
összkomfortos szobák találhatók. Belső udvara alkalmas céges és családi rendezvények megtartására. 

A másik kecskeméti szálláshely a Nyíri-erdőben található. A Vackor Vár Erdei Iskola többfunkciós: tökéletes helyszíne iskolai táboroknak és céges csapatépítőknek, ugyanakkor a több mint ötven fős komplexum tökéletes választás a feltöltődésre vágyó turistáknak is. Mindezek mellett esküvők és családi események csodálatos helyszíne is lehet.

A Császártöltési Kulcsosház az Alföldi Kéktúra útvonalától 1500 méterre helyezkedik el. Békés, erdei környezetben nyolc
szobában fogadják a vendégeket. A Solti Kulcsosház a Dunaföldvári híd közelében található, hat darab kétágyas szobával. Önálló jelleggel, csak a teljes épület bérelhető.

Arborétum: az erdészek ajándéka

Kecskemét üde színfoltja a társaság jogelődje által 1986-ban létrehozott, 62 hektáros növénygyűjtemény, az Arborétum. Az ösvényeit bejárva a látogató egy egyedülálló kísérlet szemtanúja is lehet: megismerkedhet azokkal a dísznövényekkel, erdei fákkal és cserjékkel, melyek ezen a klímán és talajviszonyok között is képesek jól fejlődni, és bátran ültethetőek a helyi kertekbe, parkokba is.

A 25 hektárnyi gyűjteményes részben növényföldrajzi, rendszertani és egyéb tulajdonságok szerint csoportosított sétaösvénye-
ken közel 1000 féle növényt csodálhatnak meg a látogatók. Sétájuk során megtekinthetik a 2020-ban újonnan megépült kilátót, a Mária-kápolnát, az Árpádházi Magyar Szentek Szoborsétányát, a Kálváriát és a Kegyeleti Emlékhelyet. 

A Kecskeméti Arborétum az erdészek ajándéka Kecskemét városának, mely minden évszakban ingyenesen látogatható.

Dísznövényektől a facsemetékig

A társaság 1991 óta foglalkozik díszcserjék, díszfák, gyümölcsfák és örökzöldek termesztésével és forgalmazással. Kecskeméten, a Juniperus Parkerdészet árudájában várják a vásárlókat. A faiskolában közel 700 faj és fajta kapható. Az egyéni vásárlók mellett kertépítők, faiskolai árudák, valamint a parkosítást végző önkormányzatok és cégek egyaránt megtalálják az érdeklődésüknek megfelelő növényeket. A KEFAG Zrt. Juniperus Parkerdészete biztosítja országszerte a Településfásítási Program számára szükséges sorfákat és kiegészítőket (ültetőkarók, hevederek, favédőrácsok, madárodúk, takarómulcs).

Környezetrendezés, parképítés

A KEFAG csapata zöldfelületek kialakítására, azok fenntartására is magas színvonalon vállalkozik. Tájépítészeti vonatkozásban
gyorsforgalmi utak környezetrendezésében, illetve ártéri revitalizációs projektekben vesz részt az ország több pontján. Parképítési tevékenysége a magánkertek építésétől kezdve önkormányzatok, cégek, intézmények zöldfelületének kialakításáig, azok fenntartásáig terjed.

Néhány jelentősebb referenciamunka: budapesti Kossuth Lajos tér (Parlament), Fehérvárcsurgói Kastélypark, kecskeméti Mercedes- és Arborétum lakópark környezetrendezése, Kecskemét-, Nagykőrös- és Kiskunfélegyháza főtere, valamint a kecskeméti Versenyuszoda kertépítési munkái.  

Bővebb információ: www.kefag.hu