Kezdőlap Egészség 8 HÉVÍZI INTÉZMÉNY KAPTA MEG A HÉVÍZI TRADICIONÁLIS KÚRA MINŐSÍTÉST 

8 HÉVÍZI INTÉZMÉNY KAPTA MEG A HÉVÍZI TRADICIONÁLIS KÚRA MINŐSÍTÉST 

Prominens társaság gyűlt össze a nyár eddigi legmelegebb napján a Hévízi Tófürdő partján. A résztvevő  8 hévízi intézmény/hotel átvette a Hévízi Tradicionális Kúra tanúsító oklevelet, melyet 2 évig  birtokolhatnak.  

A Hévízi Tradicionális Kúra minősítést 2015-ben hozta létre Hévíz városa azzal a céllal, hogy akkreditálja  azokat az intézményeket, amik a hévízi gyógyvízre épülő, klasszikus terápiákat alkalmazzák. A Hévízi  Tradicionális Kúra védjegy szempontrendszerét egy több fős szakértő orvosokból álló bizottság  alakította ki. 

A minősítés során kétévente szükséges felülvizsgálni, hogy az érintett intézményekben rendelkezésre  állnak-e a tradicionális hévízi gyógykúrák elvégzéséhez szükséges feltételek, amiket az következőkben  határoztak meg: 

1. Minősített termál-gyógyvízben való fürdés: az intézményben rendelkezésre áll hévízi gyógyvizes  termál medence. 

2. A termál-gyógyvizes medence vízhőfoka 25-38 oC fok közötti, a fürdés időtartamát az egyéni  kúratervben szakorvos határozza meg. 

3. A hévízi gyógytóban való fürdés lehetősége elérhető a páciens számára (helyszínen kívül is  lehetséges) 

4. Van az intézményben hévíz-gyógyiszap pakolás vagy hévíz-gyógyiszap fürdő 5. Az iszappakolásnál az iszap max. 42 oC fokos, időtartamát az egyéni kúra tervben szakorvos  határozza meg. 

6. Az intézményben van súlyfürdő kezelés 

7. A súlyfürdő medencében a gyógyvíz hőfoka 34-36 oC fok közötti, a súlyfürdő időtartamát, a  súlyok nagyságát és elosztását, valamint a függesztési pontokat az egyéni kúratervben  szakorvos határozza meg. 

A minősítés során minden itt felsorolt feltételnek maradéktalanul meg kell felelni! 

Cél, hogy a vendégek a minősítés eredményeként meggyőződhessenek arról, hogy bármely akkreditált  intézményt is választják gyógykúrájuk helyszínéül, ugyanolyan minőségű szolgáltatást kapnak, mert  a 220-éves múltra visszatekintő, most már Hungarikumként is jegyzett hévízi gyógyvízre épülő  tradicionális kúrák feltételei minden ilyen helyszínen adottak. 

A minősítést 2024 júniusában is egy szakértő, reumatológus főorvosokból álló bizottság végezte, a  védjegyet kezelő Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. szervezésében.  

Dr. Domokos Gábor főorvos a Hévízi Szent András Reumakórház és Gyógyfürdő képviseletében, Dr. Moll  Veronika a Hotel Európa Fit szálloda reumatológus főrvosaként, Dr. Kurth Géza reumatológus főorvos  pedig a NaturMed Hotel Carbona képviseletében járta végig az intézményeket és ellenőrizte az  elvárásban szereplő feltételek meglétét. 

Az akkreditációnak az alábbi 8 intézmény felelt meg, így 2026-ig ők használhatják a Hévízi  Tradicionális Kúra Védjegyet: 

1. Ensana Thermal Aqua Health Spa Resort 

2. Ensana Thermal Hévíz Health Spa Resort 

3. Észak-pesti Centrumkórház – Honvédkórház Hévízi Rehabilitációs Intézete 4. Hévízi Szent András Reumakórház és Gyógyfürdő 

5. Hotel Európa Fit

6. Hunguest Hotel Helios 

7. Kolping Hotel Spa & Family Resort 

8. NaturMed Hotel Carbona Heatlh Spa  

A tanúsító okleveleket 2024. július 12-én 14 órakor a Hévízi Tófürdőben adta át az intézmények,  szállodák képviselői részére Pálffy Tamás, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.  

Pálffy Tamás köszöntőjében elmondta: „Hévíz alapja a gyógyturizmus, amelyet a Hévízi Tradicionális  Kúra fémjelez. Ez a kúra magában foglalja Hévíz esszenciáját többek között a gyógyvizet, az  iszappakolást, a súlyfürdőt és a gyógymasszázst is, valamint a hévízi szakemberek kivételes tudását,  melyek mind hozzájárulnak a testi és lelki egészség megőrzéséhez. A turisztikai és gyógyászati trendek  folyamatosan változnak, de a tradicionális kúra egy biztos alapot ad a további fejlődéshez. A  vendégigények módosulásán kívül a digitális eszközök és a mesterséges intelligencia ezen a területen  is megkerülhetetlenné vált és válik, de a humánerő mindig is fontos szerepet fog betölteni. A  változásokkal nem elég, ha lépést tartunk, hanem innovatív módon kell előre haladnunk, hogy vezető  szerepet töltsünk be a gyógyturizmus terén. Ebben kérte a megjelent partnerek együttműködését.”