Kezdőlap Kiemelt A kisméretű, újszerű ingatlanok a legkönnyebben eladhatók most is

A kisméretű, újszerű ingatlanok a legkönnyebben eladhatók most is

Nem nagyon változtak az elmúlt években a vevők preferenciái az ingatlanvásárlásnál: a kisebb, energiatakarékos, újszerű vagy felújított ingatlanokat keresik a leginkább.

A leginkább keresett kategóriába most is az 1-3 szobás, maximum 60-65 négyzetméteres alapterületű, jó állapotú, jó helyen lévő, emeleti, erkélyes lakások tartoznak, itt nem következett be változás az elmúlt évek során – foglalta össze a lényeget Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós vezetője, aki szerint ez érvényes mind a panelekre, mind a téglaépítésű lakásokra, mind pedig az újépítésűekre is.

Utóbbiakat 60-70 millió forintos értékhatárig keresik a vevők a XI. és XXII. kerületekben, ahol a négyzetméterárak 1,5 millió forintnál kezdődnek. A kereslet ezek iránt 20-30 százalékkal növekedett az idei év első hónapjaiban, de a fejlesztők most jellemzően az elmúlt években beragadt állományt próbálják még értékesíteni.

Panellakásoknál 800-900 ezer forint közötti átlagos négyzetméterárakkal számolhatnak a vásárlók, persze előfordulnak 1 millió vagy annál magasabb árak is, ezek azonban csak kiváló állapot és igényes műszaki felszereltség esetén indokoltak. Egyébként a XI. kerületben a paneleknél Kelenföld a legkeresettebb helyszín, míg a XXII. kerületben a Kossuth Lajos utca – tette hozzá Nagy Csaba

Pagács-Tóth Viktória, a Balla Ingatlan V. és XIII. kerületi irodájának vezetője szerint amit továbbra is a leggyorsabban el lehet adni, azok az újszerű ingatlanok, illetve a kisebb, kétszobás lakások. Ezeket keresik a legtöbben, de a nagyobb nappali plusz három hálószobás lakásokra is van kereslet, ahogy a panelek iránt is érdeklődnek azért a vevők.

Utóbbiak esetében most 700 ezer forintnál járnak az eladási négyzetméterárak, míg a használt téglaépítésű lakások 800 ezer forintos négyzetméterárakon kelnek el. Ezzel szemben az újépítésű ingatlanokért 1,2-1,7 milliós négyzetméterárat is ki kell fizetni.

Garaba Gergely, a Balla Ingatlan VI., VII., VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint a vevők a drága újépítésűek helyett inkább az újszerű lakásokat preferálják, vagyis inkább vesznek 10-20 éves társasházi lakást, mert annak kedvezőbb a négyzetméterára, mint egy újépítésűnek. Utóbbiakra a belső kerületekben minimális a kereslet.

De a XIX., XX. és XXIII. kerületben is leginkább a felújított lakásokat keresik a vevők – gyakorlatilag helyszíntől függetlenül -, melyeknél 600 ezer forintos átlagos négyzetméterárról beszélhetünk – mondta Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan kerületi irodájának szakmai vezetője. Ha csak a lakásokat tekintjük, akkor 670 ezres négyzetméterár jellemző, míg a házak, házrészek esetében 550 ezres értékesítési árakra számíthatunk.

Ez azonban csak az átlag, a felújítás mértékétől függően ennél lényegesen magasabb eladási árakkal is lehet találkozni – hangsúlyozta a szakértő, aki azt is hozzátette, hogy az újépítésű ingatlanok viszont nem igazán keresettek, ráadásul kevés is van belőlük az érintett területen.

Zuglóban és a XVI. kerületben is a garzonok és a kisebb, másfél szobás lakások a leginkább keresettek – mondta Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan kerületi irodájának szakmai vezetője. Ezek ára 30 millió forintnál kezdődik, és átlagosan 1 millió forintos négyzetméterárakról beszélhetünk a téglaépítésű lakásoknál. A panellakásoknál a négyzetméterárak 800 ezer forintnál indulnak, vagyis 40 millió forintért már egy szép állapotú, 46 négyzetméteres panellakást lehet kapni a zuglói Füredi úti lakótelepen.

Kelet-Pesten leginkább talán az Akadémia-telepen és a Helikopter-lakóparkban álló sorházi lakásokat keresik a vevők, melyek értékesítési ára 70-80 millió forint között mozog – mutatott rá Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője. De ugyancsak keresettek a 80-100 négyzetméteres, önálló, egyszintes családi házak, melyek ára 80-90 millió forint környékén jár errefelé.

Dr. Kovács Csaba, a Balla Ingatlan agárdi irodájának szakmai vezetője szerint a leginkább keresett ingatlanok náluk alapvetően a hitelfelvételre alkalmas lakóingatlanok köréből kerülnek most ki. Ezen belül lakásoknál a 40-60 négyzetméteres alapterületű kategória a legkeresettebb, főleg, ha felújított, míg házaknál a 60-100 négyzetméteres. E felett nem nagyon keresik a vevők a házakat, kivéve abban az esetben, ha korszerűek és energiahatékonyak, ezeknek ugyanis megvan a maga speciális vevőköre, mely hajlandó megfizetni értük a magasabb árakat.

Megveszik persze olcsón a rossz állapotú, kisméretű ingatlanokat is a vevők, de jellemzően olyanok választják ezeket, akik aztán maguk állnak neki a felújításnak, vagy legalábbis a nagyobb részét saját kezűleg végzik – tette hozzá Kovács Csaba.

További információk:

06-30-9918-509
[email protected]

Háttérinformáció:

A 23 éves Balla Ingatlan a legrégebben működő ingatlanközvetítő hálózat a hazai piacon, a magyar tulajdonban lévő vállalkozást 2000-ben alapította Balla Ákos. A közel 40 irodával rendelkező vállalkozás Magyarország négy legnagyobb ingatlanközvetítő hálózatának egyike.