Kezdőlap Események A NYÁR FELFEDEZETTJE: ÁBRAHÁM MINNA

A NYÁR FELFEDEZETTJE: ÁBRAHÁM MINNA

Az UTE olimpiai csapatának legfiatalabb tagja, Ábrahám Minna már az idei nyári játékok első versenynapján, szombaton megkezdi a szereplést az uszodában, vagyis a Paris La Défense Arénában. 18 éves úszónk tagja a női 4X100 és 4X200 méteres csapatnak, de egyéni számban, 200 méteres gyorsúszásban is rajthoz áll vasárnap az ötkarikás versenyen.
 
A családi legenda szerint amire megtanult járni, addigra már úszni is tudott a kis Minna. Szülei sokáig dolgoztak külföldön, kisgyerekként élt Dubajban és Szingapúrban, így az úszóktól szokatlan módon csak 13 évesen kezdett el komolyabban edzeni. Az eredményeket 2022-ben kezdte szállítani a világversenyekről. Abban az évben a felnőtt Eb-n bronzérmes volt a 4×200 méteres gyorsváltó tagjaként, ráadásul ő úszta a legjobb időt a váltóban, aztán az ifi Eb-n egy arany, egy ezüst, a juniorvébén három arany, három ezüst lett az övé. Tavaly aztán jött egy kisebb hullámvölgy. 

„Nagyon sikeres nyaram volt 2022-ben, a következő évben viszont érettségiztem itthon, Amerikában egyetemet választottam, készültem a kiköltözésre, így lelkileg nagy teher volt rajtam. – mondta az ute.hu-nak Ábrahám Minna. – Nehezen mentek az edzések, sokáig nem találtam a motivációt és nem tudtam magam kirángatni a gödörből. Aztán kiköltöztem Amerikába, új ingerek értek, és azóta újra lendületben érzem magam.”



Első egyetemi éve után májusban Minna visszatért Magyarországra, és újra edzésbe állt az UTE műhelyében, Magyarovits Zoltán csapatában.

„Nagyon hálás vagyok Zoli bácsinak, mert sosem engedte el a kezem, akkor sem fordított nekem hátat, amikor mélyponton voltam. – tette hozzá gyorsúszónk. – Amióta hazajöttem, azóta újra nagyon jól megy vele a közös munka, az edzéseken és a versenyeken is figyel minden apróságra, rengeteg időt és energiát fektet abba, hogy kihozza belőlem a legjobbat.”

Az idei versenyeken ennek megfelelően az elmúlt hetekben szárnyalt az UTE kiváló úszója, a belgrádi Európa-bajnokságon három arany- és három ezüstérmet szerzett, az vilniusi ifjúsági Eb-ről pedig három arannyal és egy ezüstéremmel jött haza. Megúszta az olimpiai A-szintet 200 gyorson, így egyéniben és a 4×100 és 4×200 méteres váltó tagjaként is rajthoz állhat Párizsban. Versenyzőnk edzőjével együtt már megérkezett Párizsba, átvette az olimpia hangulatát, mégis higgadtan várja a megmérettetést. 

„Van egy nagyon szuper mentáltrénerem, akivel sokat készültem arra is, hogy ne nyomjon agyon a tét. Igaz, hogy ez egy olimpia, és ilyen csak négy évente van, de ettől függetlenül ez ugyanúgy egy 50 méteres medence, ugyanazt a 100 vagy 200 méter gyorsot kell leúsznom, mint bármikor máshol, és hiszek benne, hogy magamhoz képest mindent megtettem a felkészülés alatt, így nyugodt lehetek és felszabadult.” – zárta gondolatait az UTE saját nevelésű úszója. 

Ábrahám Minna versenyszámai Párizsban:

2024. július 27. szombat 
11.00 – női 4×100 méteres gyorsváltó, előfutam
20.30 – döntő

2024. július 28. vasárnap
11.00 – női 200 méteres gyorsúszás, előfutam
20.30 – elődöntő

2024. július 29. hétfő
20.30 női 200 méteres gyorsúszás – döntő

2024. augusztus 1. csütörtök
11.00 – női 4×200 méteres gyorsváltó, előfutam
20.30 döntő

AZ UTE TV PORTRÉJA ÁBRAHÁM MINNÁRÓL.