Kezdőlap Egészség „Az élet nem hagy teendő nélkül”

„Az élet nem hagy teendő nélkül”

A Zsirmon gyógyszerész család története 

Dr. Zsirmon István és felesége, a szintén gyógyszerész Zsuzsanna lassan három évtizede üzemeltetik a Pax Gyógyszertárat Tiszakécskén, ahol a ’70-es évek óta élnek és dolgoznak.  Igazi gyógyszerész családról van szó, hiszen már Zsuzsanna dédapja is ezt a hivatást gyakorolta. 

Megesik, hogy egy véletlen találkozás egy életre meghatározza az ember jövőjét. Így történt ez az ifjú Zsirmon Istvánnal is, aki 1968-ban Szegeden, a Gyógyszerésztudományi Kar menzájára menet találkozott egy gyönyörű ifjú hölggyel, Tarján Zsuzsannával. Ez a véletlen momentum sorsszerűnek bizonyult: immár 52 éve elválaszthatatlan társai egymásnak. 

Zsuzsanna családjában mélyen gyökerezik a gyógyszerészet hagyománya. Már a dédapja is patikus volt, aki Baján szolgált gyógyszerészként. Szülei – micsoda véletlen! – az egyetemen ismerkedtek meg, és Bátaszéken volt patikájuk. Az államosítás után azonban a családot Bátára helyezték át. Itt édesanyja lett a patika vezetője, míg az édesapját helyettesítő, azaz pendliző gyógyszerésznek küldték. Zsuzsanna ebben a környezetben felnőve részese lett a család patikus hagyományainak.

Zsirmon István és felesége gyógyszerész diplomájuk megszerzését követően 1973-ban Veszprémben, a Fekete Sas Gyógyszertárban kezdték meg pályafutásukat, majd Balatonfüreden folytatták a munkát, ahol szolgálati lakás is járt a pozícióhoz. Eleinte együtt dolgoztak a Vörös templomnál lévő gyógyszertárban, majd István az Arany Oroszlán gyógyszertárba került a Balaton partjára. Ez utóbbi helynek az volt az előnye, hogy nyáron rengeteg munka akadt, míg télen viszonylag nyugodtabb időszakok voltak. 

1973-ban örömmel üdvözölték első lányuk, Réka születését, majd két évvel később, 1975-ben megérkezett második lányuk, Tekla (a családban ő viszi tovább a gyógyszerész hivatás hagyományát). 

Bár a család bővült, a szolgálati lakás nem, ezért úgy döntöttek, visszaköltöznek Bács-Kiskun megyébe, ahol pályázati lehetőség is adódott. Végül Tiszakécske lett a „befutó”, ahol azóta is élnek, és gyógyszerészként szolgálják a város lakosságát. Eleinte az egyik patikának István volt a vezetője, felesége pedig a másik patikában volt gyógyszerész. A régebbi gyógyszertár története 1879-ig nyúlik vissza – ez 1995-ben vált Pax Gyógyszertár-rá, amelyet azóta a Zsirmon család működtet. 

Munkájuk állandó naprakész tudást, szakértelmet és figyelmet követel meg, hiszen percenként más-más ember áll előttük és sokan tanácsért is fordulnak hozzájuk. Istvánon, feleségén és leányukon kívül összesen tíz fő alkotja a csapatot, szakasszisztensek, asszisztensek, takarítók.  A betegekkel mindig jól képzett gyógyszerész és szakasszisztens találkozik, akik szakszerűen tudnak foglalkozni a hozzájuk fordulók problémáival. Náluk nincs szabadpolcos rendszer, hiszen minden páciens egyedi megközelítést igényel. Például, ha valakinek bőrén elváltozás  van, sok esetben más és más betegséget jelezhet és más kezelést igényel, amit csak személyre szabottan lehet megoldani. Így biztosítják, hogy mind páciens a legmegfelelőbb ellátást kapja.  

 A Pax Gyógyszertár jelenleg havonta három hétig ügyeleti és készenléti szolgálatot lát el , egy hetet pedig az Ókécskei Gyógyszertár visz. Sajnos ez a szolgálat már nem a sürgősségi betegellátásról szól. Zsuzsanna szerint az a legjobb érzés, amikor a betegek megköszönik a segítséget, de az ügyeletes patika sokak számára már csupán a mindennapi kiszolgálásról szól, hiszen olyan recepteket váltanak ki a kényelemből, feledékenységből amelyek nem lennének annyira sürgősek, hogy ügyeleti időben kelljen jönni értük.

Arra a kérdésre, hogy mi a titka sikereiknek a szakmai- és a magánéletben egyaránt, Zsirmon István így válaszolt: az egymás iránti megbecsülés, a szeretet és a tisztelet az, ami igazán összefonja őket. Az, hogy életüket összekötötték, egy közös irányba tereli őket, ahol mindkettőjüknek kompromisszumokat kell kötniük. Csak így, közös erőfeszítéssel és áldozatokkal haladhatnak előre, mert másképp nem működhet a harmónia.

Zsirmonék szeretnek Tiszakécskén élni, de gyakran indulnak kirándulni és túrázni az ország más tájaira is. Elsődleges céljuk, hogy magyarként Magyarország minden szegletét alaposan megismerjék, és büszkén ápolják a magyar kultúrát és hagyományokat. Zsirmon István vallja, hogy az élet soha nem hagyja üresen a teendők listáját. Mindig akad valami, amit meg kell tenni, vagy egy hely, amit fel kell keresni. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye iránti kötődései nagyanyja révén mélyek és szívhez szólóak, számtalan helyet bejárt már ott is. A régmúlt idők templomai vagy az ősmagyar kultúra emlékhelyei mind-mind gazdagítják az ember lelkét és tudását. 

A fiataloknak is azt tanácsolja, hogy ne csak a külföldi hegyek és tengerpartok csábító tájait részesítsék előnyben, hanem fedezzék fel hazánk számtalan szépségét. Mint hangsúlyozza: a gyermekeket egészen kis koruktól kezdve érdemes vinni kirándulni, hiszen a szülők feladata, hogy megismertessék, megszerettessék velük hazánk csodálatos tájait, történelmi helyszíneit és kulturális örökségét. Így a következő generáció is értékelni fogja és büszkén őrzi majd magyarságát.