Kezdőlap Kiemelt „Fegyvert s vitézt éneklek”

„Fegyvert s vitézt éneklek”

Vitézi rend és Kelebia

A kelebiai Vitéztelep és a Vitézi Rend kapcsán tartott előadást Végső István történész. A helyi könyvtár meghívására beszélt az egykori katonai rend történeti előzményeiről és vitézeiről is.

A kelebiai Sántha Márta Művelődési Ház és Könyvtárban gyűltek az érdeklődők, akik a Kelebia 100 és a Szent László Napok ünnepség sorozat keretében kíváncsiak voltak a vitézek, vitézi rend történetére és helyi vonatkozásaira. 

Végső István történész a középkori előzmények felelevenítésével vázolta fel az előzményeket a könyvtár olvasótermében. A gyepük népe, a székelyek, a hajdúk, a kunok, de még a szászok egyfajta kivételezett népréteg volt, akikre kiváltságokért, földért cserében az uralkodók, királyok, fejedelmek számíthattak. A vitézlő rend, már csak a neve is miatt is, előképnek számított a Horthy Miklós kormányzó által létrehozott és irányított rend kapcsán 1920 tavaszán megszületett Vitézi Rend tagjai földet és díszes oklevelet kaptak. Országszerte kapták a földeket az első világháborúban részt vevő „veteránok”, és helyenként létesültek összefüggő területeken ún. vitéztelepek. 

Így jött létre Kelebián is a Négyes(is) telepen az itteni vitéztelep 1924 után, vagyis 100 éve. Iskola, iskolakápolna, temető, gazdasági épületeke, de még vásártartási joga is volt a vitéztelepnek. Végső István néhány vármegyei és kelebiai vitéz életével is szemléltette, hogy kik is voltak ezek az emberek.