Kezdőlap Kiemelt FILMSOROZATTAL EMLÉKEZIK MEG A NATIONAL GEOGRPAHIC A VARSÓI FELKELÉSRŐL A TÖRTÉNELMI ESEMÉNY...

FILMSOROZATTAL EMLÉKEZIK MEG A NATIONAL GEOGRPAHIC A VARSÓI FELKELÉSRŐL A TÖRTÉNELMI ESEMÉNY 80. ÉVFORDULÓJÁN

A varsói felkelés kitörésének 80. évfordulója alkalmából a National Geographic csatorna a Varsói Felkelés Múzeumával együttműködve három rövidfilmet készített, amelyeket 2024. augusztus 1-jén láthatnak először a nézők. Az archív források és a történészek tudása lehetővé tette, hogy a 80 évvel ezelőtti események innovatív módon jelenjenek meg a képernyőn. Számos érdekesség most először lát napvilágot.  

1939 szeptemberében a hitleri német csapatok a szovjetekkel szövetségben lerohanták Lengyelországot és felosztották azt egymás között. A németek oldalán Magyarország 1941-ben lépett be a háborúba. Idő közben a lengyelek létrehozták a Honi Hadsereget, valamint egy emigráns kormányt a németek és az oroszok ellen. 1944 júliusában döntöttek a varsói felkelés kirobbantásáról, hogy visszafoglalják fővárosukat még azelőtt, hogy az teljesen a Vörös Hadsereg uralma alá kerülne. 

A magyarok bár a németek oldalán vettek részt a háborúban, a két ország közti barátság miatt nem váltak a lengyelek ellenségévé, sőt, kifejezetten tartózkodtak attól, hogy a varsói felkelés leverésében részt vegyenek és visszautasították az erre vonatkozó német parancsokat. A nyugati szövetségesek hatékony segítsége nélkül azonban a lengyelek nem tudták legyőzni az őket megszálló csapatokat, így a Honi Hadsereg katonái több mint két hónapig küzdöttek hősiesen, mielőtt 1944 októberében megadták magukat. 

Filmsorozat a 80. évforduló alkalmából

„A varsói felkelés” (Warsaw Uprising) sorozat három rövidfilmje más-más szempontból dolgozza fel a témát, hogy a történelmi eseményt kellően hitelesen ábrázolja, ugyanakkor innovatív módon adja át a történelmet az új generációknak. Az alkotók célja az volt, hogy a felkelést tanulságos, magával ragadó és érzelmekkel teli módon mutassák be. Minden animációt valósághű hangeffektekkel gazdagítottak. Az első epizód a varsói felkelés kitörésének pillanatát örökíti meg, a második az ebben részt vevő nőkről szól, a harmadik pedig a harcokhoz csatlakozó külföldiek történetét meséli el. Számunkra azért is különösen érdekes a sorozat, mert a két ország között lévő évszázados barátság a varsói felkelés alatt erősödött meg különösen annak köszönhetően, hogy a felkelés során a magyarok inkább segítették a lengyeleket. 

Az akciódús animációkkal ötvözött archív fotók és a ma is élő résztvevők emlékeiből összeállított filmek teljesen lekötik a nézőt, és egyedülálló módon repítik el őket az 1944-es felkelés idején Varsóba. „Az innovatív videokollázs technikának, a témához illő zenének és a magával ragadó narrációnak köszönhetően sikerült olyan egyedi rövidfilmeket alkotnunk, amelyek méltóképp tisztelegnek a varsói felkelés résztvevőinek bátorsága és áldozatkészsége előtt”mondta Marta Szafrańska, a The Walt Disney Company CEE vállalati kommunikációs, társadalmi szerepvállalási igazgatója. „A három filmet nemcsak Lengyelországban, hanem a kelet-közép-európai régió többi részén, így Romániában, Magyarországon, a Csehországban, Szlovákiában, Bulgáriában, Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban, Montenegróban, Koszovóban, Észak-Macedóniában, Szerbiában és Szlovéniában is bemutatják. Így a National Geographic, küldetésének megfelelően, széles közönséggel ismerteti meg a történetet” – teszi hozzá. 

A rövidfilmek 2024. augusztus 1-jétől lesznek megtekinthetők a National Geographic csatornán. A rövidfiflmek a Varsói Felkelés Múzeumával közösen készültek.

Magyar nyelvű előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=0s5JUzyQj48

### 

A National Geographic Partnersről   

A National Geographic Partners LLC (NGP), a The Walt Disney Company és a National Geographic Society közös vállalkozása, elkötelezett amellett, hogy a világ számára prémium minőségű tudományos, kalandos és felfedező tartalmakat kínáljon egy páratlan médiaportfólió segítségével. Az NGP egyesíti a National Geographic globális televíziós csatornáit (National Geographic Channel, Nat Geo WILD, Nat Geo MUNDO, Nat Geo PEOPLE) a National Geographic média- és fogyasztóorientált eszközeivel, beleértve a National Geographic magazinokat, a National Geographic stúdiókat, a kapcsolódó digitális és közösségi médiaplatformokat, könyveket, térképeket, gyermekmédiát, valamint az utazásokat, globális élményeket és eseményeket, az archívumértékesítést, a licencelési és e-kereskedelmi üzletágakat. A National Geographic alapvető célja 134 éve a világunk megismerésének és megértésének előmozdítása. Mindeközben havonta több millió embert ér el világszerte 172 országban és 43 nyelven. Az NGP bevételeink 27 százalékát a National Geographic Society nonprofit szervezetnek juttatja vissza, hogy a tudomány, a felfedezés, a természetvédelem és az oktatás területén végzett munkát finanszírozza. További információért látogasson el a natgeotv.com vagy a nationalgeographic.com oldalra, illetve keresse a Facebookon, a Twitteren, az Instagramon, a YouTube-on, a LinkedIn-en és a Pinteresten.