Kezdőlap Fejlesztés Hogyan válasszunk aszalógépet?

Hogyan válasszunk aszalógépet?

A döntés előtt nem árt néhány fontos részletet tisztázni 

Budapest, 2024. július 25. – Az aszalás az egyik legjobb módja, hogy megőrizzük a nyári gyümölcsökben rejlő ízeket és vitaminokat. „Ez az egyik legősibb tartósítási eljárás. Ezt a technikát már az ókori Kínában is alkalmazták, de görögök és a rómaiak is előszeretettel éltek vele” – hangsúlyozta Lucza András, a Sencor SDA Divíziójának vezetője. Egy aszalógéppel hatékonyan gondoskodhatunk az idénygyümölcsökben, vagy zöldségekben rejlő értékes tápanyagok tartósításáról. 

Bár őseink a leggyakrabban a tűzön vagy a napon végezték az aszalást, ma már számos korszerű aszalógép áll rendelkezésre e cél érdekében. A választék napjainkban már olyannyira széles, hogy nem könnyű eligazodni a boltok polcain található gépek között. Mire érdemes figyelni az ideális aszalógép kiválasztásánál? 

Az első és legfontosabb, hogy el kell dönteni, hogy vertikális, vagy horizontális változatra van-e szükségünk? Előbbi esetében ez azt jelenti, hogy a melegítő rész és a ventilátor a készülék alján található. Működés közben tehát a meleg levegőt lentről fújja felfelé a tálcákon keresztül. Az ilyen kialakítású aszalógépek elsődleges előnye a kedvező ár, de a kapacitás is könnyedén megnövelhető az extra tálcák ráhelyezésével. 

Vannak olyan vertikális gépek, amelyeknél mosható szűrő van beépítve a ventilátornál. Ebben az esetben a levegő először a szűrőn halad át, amely eltávolítja a levegőben lévő apróbb szennyeződéseket. Az ilyen típusú gépek akkor jöhetnek jól, ha a készüléknek gyakran kell poros környezetben dolgoznia. 

„A horizontális elvet alkalmazó aszalógépek általában drágábbak és nincs mód arra, hogy plusz tálcákkal bővítsük a kapacitást. Fontos előnyük viszont, hogy a készülék hátulján lévő motor és ventilátor állandó hőmérsékletet biztosít valamennyi tálca esetében” – emelte ki Lucza András. Vagyis, nincs szükség azok cserélgetésére, sőt, magának az aszalási folyamatnak a felügyeletére sem. Mivel a tálcák kivehetők ezért a nagyobb alapanyagok aszalásához elég csak tetszés szerint kiemelni egyet-egyet, így magasabb gyümölcsök, vagy zöldségek is könnyedén elférnek majd. 

A horizontális aszalás esetén, nagy nedvességtartalmú alapanyagoknál szükség lehet tapadásmentes lap alkalmazására. Ez adott esetben viszont csökkentheti a levegő áramlását. A gyümölcsök, zöldségek és gombák alkalmi aszalásához egy kevesebb funkcióval rendelkező aszalógép is elegendő lehet. Amennyiben viszont valaki egész évben szeretne különböző típusú alapanyagokat szárítani, abban az esetben érdemes horizontális, vagyis vízszintes légáramlást biztosító aszalógépet választani. 

„Az ideális gyümölcsaszaló kiválasztásánál soha ne a teljes méretre, sokkal inkább a lemezek számára és azok méretére koncentráljunk!” – hangsúlyozta a Sencor SDA Divíziójának vezetője. Az aszalással kapcsolatos receptekhez érdemes ellátogatni az alábbi weboldalra: https://www.sencor.hu/egeszseges-etelek-keszitese/aszalok 

###

A SENCOR-ról

A SENCOR a világ egyik leggyorsabban növekvő fogyasztói és kereskedelmi márkája, termékei világszerte több mint 50 országban érhetőek el. A céget 1969-ben Japánban alapították. A márka célkitűzése az igényes vásárlók kiszolgálása kiváló minőségű, stílusos termékekkel. A SENCOR – megelőzve a trendeket és alakítva azokat – bevezette a színes készülékeket több termékkategóriában is. A márka folyamatosan bővíti portfólióját, mely már jelenleg is több ezer termékből áll. Kínálatában egyaránt megtalálhatóak konyhai gépek, szórakoztató elektronikai, háztartási cikkek, egészségügyi és szépségápolási termékek, valamint autós szórakoztató és irodatechnikai eszközök.

SENCOR