Kezdőlap Kiemelt Hőség, szóda, kenyér halasi civil piknik

Hőség, szóda, kenyér halasi civil piknik

Nagy kánikulában gyűltek a kiskunhalasi civilek a Sóstó parkerdőben. A cél, hogy bemutatkozzanak, ismerkedjenek egymással és a halasiakkal. A turul szobornál megemlékeztek a közeli Árpád-kori faluról, majd megkezdődtek a bemutatkozások és műsorok a közösségi „banyakemencénél”.

Nap, szóda, kenyér – civil piknik a parkerdőben címmel július 13-án délután rekkenő melegben rendezett 14 kiskunhalasi civil szervezet programot. Emlékezéssel indult a rendezvény, ahol Végső István történész beszélt a középkori magyar falu életéről, majd Kis Rabota Sándor atya mondott áldást és imát. 

Az emlékezés virágainak, koszorúinak elhelyezése után verses műsorok, íjászkodás, jurta, aratógép, irodalmi sarok, festőművész sátor, napkenyér, finom kenyérlángos, hideg szóda és fejtörő pásztortotó várta az érdeklődőket a „banyakemencénél”. Kitelepültek, műsort adtak vagy csak bemutatkoztak a következő civil szervezetek: Agrár Géptörténeti Egyesület, Baranyai László Kolping Egyesület, Erdélyi Csillagok Irodalmi Kör, Fészekrakó Egyesület, Gózon István Irodalmi Kör, Halas és Környéke Méhészeti Egyesület, Halasi Waldorf Egyesület, József Attila Irodalmi Kör, Kiskunhalasi Önvédelmi és Bűnmegelőző Egyesület, Kiskunhalasi Rotary Klub, Napsólyom Íjász Egyesület, Szathmáry Sándor Kertbarát Egyesület, Pásztortűz Egyesület, Történelmi Vitézi Rend. Művészeti tevékenységet folytatók is bemutatkoztak, mint a Parasztviseletek és Gál Mihály festőművész. A „furfangos” pásztortotó eredményhirdetése zárta az eseményt. A díjakat a résztvevő szervezetek ajánlották fel.

A rendezvény előtti hetekben a Pásztortűz Egyesület tagja, Lázár Sándor illetve Füves Béla jánoshalmi művésztanár megkezdték a közösségi kemence megszépítését. A halasi civilek többször is szemetet szedtek a parkerdő közöségi színterénél, de a szervezők köszönetet mondtak a Halasi Városgazda Zrt-nek is, amely segítette a terület rendbetételét.  

A halasi civil összefogás nyitott, minden egyesületet, alapítvány várnak az ősszel folytatódó kerekasztal-beszélgetésekre. (További információ: Végső István, [email protected])

Fotó: Pásztor Gergely, Végső István