Kezdőlap Események Legendás járművek július első hétvégéjén a Balatonnál 

Legendás járművek július első hétvégéjén a Balatonnál 

A MÁV-VOLÁN-csoport a magyar tengernél rendezi meg soron következő nagyszabású  retrórendezvényét: a nosztalgiajárművek kedvelőit július 6-án és 7-én várja a  vállalatcsoport. 

A Balaton északi, illetve Keszthely és Tapolca közötti vasútvonalán ezúttal klasszikus  járműcsodák idézik fel a régi idők közlekedését. Idén 30 éves a hazai InterCity motorvonatgyártás egyedi járműve, a Samu. A V63-as Gigant villanymozdonyok 50 éve  gördültek le a gyártósorról, az M44-es Bobó tolatómozdonyok pedig 70 évesek lettek. A  MÁVAG gyár egyik legsikeresebb terméke, a 424-es gőzmozdony idén ünnepli forgalomba  állásának 100. jubileumát – a Bivaly becenévre hallgató mozdonyból a hazai és külföldi  vasutaknak összesen 514 darabot gyártottak. A személykocsik terén 30 évesek lettek az  EuroCity-flotta gerincét nyújtó CAF-sorozat első darabjai. Az évfordulós járművek kiemelt  szerepet kapnak a MÁV-VOLÁN-csoport idei retrórendezvényein. A Volánbusz a Budapestről  érkező vonatokhoz csatlakozva, két ikonikus nosztalgiabusszal szállítja az érdeklődőket Siófok  és Balatonfüred között: a zöld színű FAROS-1 és egy Volán-sárga IK266-os színesíti majd a  nosztalgiajárművek kínálatát. 

A retróhétvége volános járatai mindkét végállomásról 8:30-kor, 10:30-kor, 12:30-kor, 14:30- kor és 16:30-kor indulnak, természetesen a Szántód és Tihany között közlekedő kompjáratot  is igénybe véve. A menetrend elérhető az eseményről szóló tájékoztatóban. 

A zöld színű, FAROS-1 rendszámmal közlekedő, Ikarus 55 LUX kivitelű (55.21 altípusú)  autóbuszt 1967-ben gyártották, első tulajdonosa az Ikarus székesfehérvári üzeme volt. 2000- ben a Kapos Volán romos állapotban vásárolta meg a tengelici termelőszövetkezettől, majd  felújították, és 2001-ben forgalomba helyezték. Közel 20 évvel később az állapotára való  tekintettel, a zalaegerszegi Volánbusz-telephelyen dolgozó szakemberek fáradtságos  munkájának köszönhetően újra teljes felújításon esett át, a 2020-ban elindított volános  értékmentési program keretében. A jármű azóta – a társaság nosztalgiaflottájának egyik  büszkeségeként – számos rendezvény és kiállítás fontos résztvevője volt.  

Az Ikarus 266 típusú, MNZ-589 rendszámmal közlekedő autóbuszt 1978-ban gyártották az  Ikarus székesfehérvári üzemében. A 266.25 altípusba tartozó jármű eredetileg a 13. számú  Volánnál, illetve jogutódjánál, a Kapos Volánnál szolgált. Az IK266-os több társához hasonlóan  komplett vázcserén esett át a 90-es években, majd 2014-ben, a Kapos Volán megalakulásának  65. évfordulóján teljes felújítást kapott. Ekkor zöld-fehér fényezését a jelenlegi Volán-sárgára  cserélték, és visszakerült rá a legendás Volán-csiga is.

VOLÁNBUSZ Zrt. 

Kommunikációs Igazgatóság 

[email protected] │www.volanbusz.hu│www.facebook.com/volanbusz 

A nyár folyamán a Volánbusz még számos nosztalgiajárattal várja a retró járművek  szerelmeseit, a részletes programokról az érdeklődők a társaság közösségi oldalain  tájékozódhatnak.