Kezdőlap Fejlesztés Szentkirályi események, rendezvények

Szentkirályi események, rendezvények

Épphogy véget értek az iskolásoknak szervezett táborok, melyek mindig népszerűek. Idén a napközis tábor résztvevői egy héten keresztül kaptak bőséges programkínálatot, melyen lovaskocsizás, pólófestés, mozi, a Tájházban régi idők tanyai és iskolai életének megismerése, foci, mágneskészítés, csörögefánk sütés, a Kecskeméti Vadasparkba látogatás is szerepelt sok-sok játékkal tűzdelve. Ezzel egyidőben Kovács Menyhért kovácsmester vezetésével az üllő is pengett a kovácstábor ifjú hagyományőrzőinek kalapácsütései alatt, akik a vas tulajdonságainak és megművelésének megismerésén túl, az ismeretek gyakorlati alkalmazása során a fegyelmezett munka embert edző és nemesítő iskoláját is járták. Idén erre már ötödik alkalommal került sor, és szemet gyönyörködtető alkotások kerültek ki a kovácsinas legények kezei közül.

Most még tart a Bocskai utcai „kalandor” óvodások szentkirályi táborozása, akik testvérekkel és óvónőkkel szintén többedik alkalommal merülnek bele a falusi nyár szépségeibe, érdekességeibe. Céljuk a városi életmódtól teljesen eltérő, kalandokban gazdag, különböző játékos feladatokkal tarkított programok megvalósítása parkos területeken, tanyákon, erdőn, mezőn. Évek óta jelmondatuk az egyik kisgyermek összegzése: „Ez egy csodatábor volt!”

A nyár mindig eseménydús Szentkirályon is. Zajlik az aratás kemény munkája, érik a dinnye, és eső után sóvárog a határ, főként a kukorica- és napraforgó táblák. 

Szentkirály legnagyobb ünnepe a település névadójának augusztus 20-i emléknapja, a Szent Király Napja. A Falunapra idén augusztus 25-én vasárnap kerül sor. A délelőtt egyházi ünneplésekkel telik, délután lesznek a különféle kulturális programok, kiállítások, alapítványi ösztöndíjak átadása. Ennek keretében a Művelődési házban tekinthetők meg azok a munkák is, amiket a kovácsinasok készítettek. Ezt megelőzően viszont egy kivételes alkalomnak lehetünk részesei 18-án, vasárnap estefelé. A település legrégibb köztéri alkotása, az 1900-ban a Szolnoki-úti iskolánál emeltetett kőkereszt ugyanis a tervek szerint ekkor kerül új helyére, a nemrégen átadott körforgalmi csomópont közelében. Az idők szavát követve döntött úgy a képviselő-testület, hogy a puszta mára elhagyatott részén lévő igen értékes helyi műalkotás újra az eredeti célját szolgáló és a méltóságát megillető helyet kapjon, megszerezve ehhez a Magyar Közút Zrt. vármegyei és központi Igazgatóságának engedélyét. A keresztmentés céljára a Szentkirályért Alapítvány adománygyűjtést is hirdetett.

Az önkormányzat fejlesztési tervei között erre az évre az általános iskola legrégibb épületrészének tetőzetcseréje szerepel némi belső felújítással társítva. Legnagyobb gondjuk viszont az óvodások elhelyezésében jelentkezik, ugyanis nincs annyi terület a csoportszobákban, hogy a gyermekágyakat el tudják helyezni. A kiviteli tervek készen állnak az óvodaépület szabványos bővítéséhez, ám forrás leghamarabb csak 2025-ben remélhető.

Új utcával is bővül a belterület, a református pusztatemplom felé eső részen ugyanis még az idén megkezdik építési telkek kimérését és közművesítését.