Kezdőlap Interjú Tisztaság a cégeknek, kímélő a környezetnek – Első Magyar Beszerző Kft.

Tisztaság a cégeknek, kímélő a környezetnek – Első Magyar Beszerző Kft.

Immár harmadjára fordulunk meg az Első Magyar Beszerző Kft. tisztasági és háztartási szereket forgalmazó nagykereskedelemi cégnél, ahol a vállalkozás két tulajdonosával és ügyvezetőjével, Szabó Ildikóval és Pákozdi Sándorral folytatunk beszélgetést. A cég 2012-ben alakult Kecskeméten a higiéniai piac egyik kezdő vállalkozásaként, idén pedig új telephelyre költözött, mely egy modern, világos, energiatakarékos raktárt és irodát tudhat magáénak.

Interjúztatónk meglepetésére a mostani közel 35 fokos melegben is kellemesen hűvös van az Első Magyar Beszerző Kft. épületében. Érdeklődve fordul a cégvezetőkhöz:

  • Ilyen erősen használjátok a klímaberendezést?

Ildikó, a cég első számú tulajdonosa örömmel válaszol:

  • Nagyon nagy szerencsénk van, ugyanis az épület jól szigetelt, így az idei évben eddig csak egyszer kellett a klímát üzemeltetni.

Lelkesedéséből kiderül, hogy Ildikónak fontos a környezetvédelem és fokozottan odafigyel bolygónk sorsára a légkondi takarékos használatától kezdve egészen az új, környezetbarát termékek bevezetéséig, melyek – reményeik szerint – felkeltik majd a környezettudatos cégek érdeklődését. 

  • Ez számomra újdonság, mivel eddig csak arról hallottam, hogy a cégek napelemet, hőszivattyút és mindenféle árnyékoló rendszert telepítenek a környezetvédelmi kezdeményezéseik során… – folytatja az interjúztató.
  • Való igaz – mondja Sándor -, hogy az épületüzemeltetésnél ezek a rendszerek hozzák a legnagyobb környezetvédelmi megtakarítást, de mi van, ha már mindent megtettünk, és mégis úgy érezzük, hogy valami hiányzik? Nos, ilyenkor tud a cégünk egy plusz segítséget nyújtani, hogy a ma oly ismerősen csengő ESG szabályoknak is megfeleljen.
  • Mit takar pontosan az ESG fogalma?
  • Tulajdonképpen egy fentarthatósági jelentés, mely az Environmental (környezeti), Social (társadalmi) és a Governance (kormányzás) angol szavak rövidítése. Az ESG három pillérjéből az Environmental, vagyis a környezeti az, ami a leginkább ránk vonatkozik és egyben ez a legkomplexebb pillér is, amely erőforrások felhasználásával kapcsolatos. Mint például, hogy a gyártó szűz vagy újrahasznosított alapanyagot használ-e, hogy a felhasznált termékeik életútja a „bölcsőtől a sírig” minél inkább visszaforgatott legyen és ne egyből, egy rövid életút után kerüljenek a hulladéklerakóba.
  • Ez első hallásra elég misztikusan hangzik. Mutatnátok pár konkrét példát, hogy lássuk hogyan kell ezt elképzelni?

Ildikó már hozza is a környezetbarát termékeket, melyek Tetra Pak dobozok újrahasznosításából készültek. Ezek „Climate Neutral” árucikkek, vagyis szén-dioxid kibocsátás mentesen előállított termékek. Ebből találunk papírszalvétát, toalettpapírt, hajtogatott kéztörlőt, tekercses kéztörlőt és papír zsebkendőt is a kínálatban.

  • Mi ezzel tudunk hozzájárulni, hogy a cégek elérjék az ESG terveiket és hogy ennek megvalósításhoz ne kelljen túl mélyen a zsebbe nyúlni. – mondja Sándor.

Az Első Magyar Beszerző Kft. megrendelői részére minden évben névre szóló „certificate”-et állítanak ki, mely tanúsítja hogy az adott vásárló (magánszemély vagy cég), vásárlásai során mennyi Tetra Pak dobozt hasznosított újra, ezáltal hány közepes méretű fát mentett meg és hány kilogramm CO2-vel csökkentette a károsanyag kibocsájtást. Ez remek lehetőséget kínál arra, hogy mi – mint vásárló magánszemélyek -, akár már egy doboz újrahasznosított kéztörlő megvásárlásával is hozzátegyünk bolygónk jövőjéhez.

  • Nagyon köszönöm a mai beszélgetést. Szeretek ide járni mert mindig vár valami újdonság. Várom a következő találkozást, s hogy milyen meglepetéssel rukkoltok még elő.