Kezdőlap Kiemelt VIGYÁZAT, CÁPÁK! 

VIGYÁZAT, CÁPÁK! 

A National Geographic Wild képernyőjét július 20-tól vérszomjas tengeri ragadozók özönlik el, látványosan bizonyítva, hogy átalakuló világunkban egyre nagyobb veszélyt jelentenek ránk, és mi őrájuk. A Cápafesztivál nevű tematikus sorozat 2024-ben is látványos és gondolatébresztő bemutatók sorával jelentkezik, köztük olyan lenyűgöző alkotásokkal, mint „Az internet cápái”, a „Cápák vs. Ross Edgley”, a „Cáptámadás 360” és az „Anthony Mackie: Cápák Tengerpartja”.

A National Geographic Wild idén nyáron is a legrettegettebb tengeri ragadozók egyszerre ijesztő és elragadó világába kalauzolja nézőit. A CÁPAFESZTIVÁL július 20-án az ANTHONY MACKIE: CÁPÁK TENGERPARTJA című különkiadással veszi kezdetét, melyben a népszerű színész – és szenvedélyes horgász – szülővárosába, New Orleans-be kalauzol, ahol az utóbbi időben látványosan megromlott a cápák és a horgászok kapcsolata. De hasonlóan izgalmasnak ígérkezik a CÁPÁK VS. ROSS EDGLEY című film is, melyben a címszereplő világrekorder hosszútávúszó őrült dologra vállalkozik: összeméri a fizikai és mentális erejét a cápákéval.

A műsorfolyam további remek alkotásai közé tartozik a NEW YORK CÁPÁI, melyben egy tudóscsoport szenzációs felfedezést tesz: hosszú kutatás után megtalálja a fehér cápák egyik fontos szaporodóhelyét, méghozzá nem máshol, mint New York City közvetlen szomszédságában. És aki ennek ismeretében úgy ítéli meg, hogy a cápák olykor túlontúl is közel vannak hozzánk, nem téved: a CÁPATÁMADÁS 360 című sorozatban túlélők és biológusok tárják elénk az egyre gyakoribbá váló cápatámadások lefolyását és a mögöttük álló okokat, ráirányítva a figyelmünket, hogy ebben az ádáz, egyre élesedő fajok közötti konfliktusban nem kizárólag az ember van veszélyben. A szakértők és humoristák közreműködésével a közösségi média legnépszerűbb cápás videóiból szemezgető AZ INTERNET CÁPÁI című különkiadás ezzel szemben könnyedebb vizekre evez, A VILÁG LEGNAGYOBB TIGRISCÁPÁI pedig egy dél-csendes-óceáni szigetre kalauzol minket, mely körül – egyelőre ismeretlen okokból – csak úgy hemzsegnek a rekordméretű ragadozók.

Vajon mi áll a cápák mind jobban megváltozó viselkedése mögött? Miként lehetne enyhíteni az emberi civilizáció rájuk gyakorolt hatását, mit kell tennünk a tengeri ökoszisztémák egyensúlyának visszaállítása érdekében? A CÁPAFESZTIVÁL idén nyáron is izgalmas, aktuális, világszerte milliókat foglalkoztató kérdésekre keres választ a National Geographic Wild műsorán.

Az epizódok tartalmából: 

Anthony Mackie: Cápák tengerpartja

Igazak a horgászok zsákmányát a louisianai partoknál pimasz módon ellopó cápákról szóló mendemondák? Miként lehetne a cápák és az emberek békés együttélésének feltételeit újra megteremteni? Az izgalmas különkiadásban erre keres választ a New Orleans-ben felnőtt, a halfogás művészetét maga is rendszeresen gyakorló Anthony Mackie. Tarts a népszerű színésszel a louisianai parti vizek – és az ott élő cápák lelkének – mélyére!

Premier: 2024. július 20. szombat 18:00

New York cápái

A tudósok évtizedeken át nyomoztak a fehér cápák atlanti-óceáni szaporodó- és utódnevelő területe után, és nemrégiben meg is találták azt – New York City közvetlen közelében! A filmben egy biológuscsoport olyan bravúrra készül, ami még soha senkinek nem sikerült: kamerát helyezni egy növendék fehér cápára, és a segítségével felfedni az éghajlatváltozás által erősen veszélyeztetett faj családi és társas életét.

Premier: 2024. július 27. szombat 18:00

Az internet cápái

Aki szeret az interneten szörfözni, annak érdemes óvatosnak lennie, mert csak úgy hemzsegnek a cápák errefelé! A szórakoztató, szakértőket és humoristákat is megszólaltató különkiadás a világháló legvadabb cápás videóiból nyújt át egy színes válogatást, látványos felvételekkel megmutatva, hogy valójában kik a legbefolyásosabb és legnagyobb szájú influenszerek a közösségi médiában…

Premier: 2024. augusztus 3. szombat 18:00

A világ legnagyobb tigriscápái

Van egy apró sziget a Csendes-óceán déli részén, mely mágnesként vonzza a tigriscápákat. Vajon mi csábítja ide a faj támadókedvű, hatalmasra nőtt példányait? Az izgalmas különkiadásban ezt kutatja három cápabiológus, kalandos körülmények között górcső alá véve a tigriscápákat, melyeknek, mint kiderül, nem a marhahús az egyetlen meglepő fogás az étlapján…

Premier: 2024. augusztus 10. szombat 18:00

Támadásban: A Vörös-tenger cápái

Amikor kevesebb mint egy év leforgása alatt három turista is cápatámadás áldozatává válik Egyiptom partjainál, a tudósok az idővel versenyt futva igyekeznek választ találni az aggasztó kérdésekre: Mi vonzza a cápákat a természetes vadászterületeikről a sekély parti vizekbe? Igaza van azoknak, akik szerint az ember fokozódó zavaró hatása áll a mind több tragédiát okozó jelenség mögött? Az izgalmas különkiadásban a biológusok ausztráliai és floridai eseteket is megvizsgálnak az átfogó nyomozás során…

Premier: 2024. augusztus 17. szombat 18:00

Cápák vs. Ross Edgley

Ross Edgley hosszútávúszó nevéhez egyedülálló, már-már hihetetlen rekordok egész sora fűződik – ezek közé tartozik pl. Nagy-Britannia körbeúszása 157 nap alatt. Edgley sportemberi pályafutása legkülönlegesebb és legveszélyesebb kihívása mégis akkor érkezik el, amikor úgy dönt, versenyre kel az óceán legrettegett ragadozóival. Vajon ki bizonyul jobbnak sebesség, izomerő és állóképesség terén? Ki van jobb hidrodinamikával megáldva? Ross Edgley vagy a cápák?

Premier: 2024. augusztus 24. szombat 18:00

Kannibál cápák

A cápákról mindenki tudja, hogy ragadozók, és az is ismeretes, hogy olykor az embert is megtámadják. Az viszont kevésbé köztudott, hogy adott esetben akár fajtársaikat is célba veszik – gyakrabban, semmint gondolnánk.

2024. augusztus 31. szombat 18:00

Cápatámadás 360

Miért fordul ellenünk egyre gyakrabban a tengerek egyik leghírhedtebb ragadozója? És miként zajlik egy ilyen véres támadás? A sorozatban túlélők és szemtanúk számolnak be a nem kívánt ember-állat találkozásokról, és biológusok kutatják a cápák megváltozott viselkedése mögött rejlő okokat.

Cápatámadás 360

Nagyvárosi ragadozó

Amikor a turistákat és a lakosságot sokkolva súlyos cápatámadásra kerül sor egy ausztrál nagyváros közvetlen közelében, a biológusok azonnal nyomozni kezdenek az okok után. Mit keresett a ragadozó ilyen közel egy ember lakta partszakaszhoz? És miért lendült támadásba? Vizsgálódásuk során a tudósok számos korábbi hasonló esetet is górcső alá vesznek, hátha sikerül felfedezni valamilyen törvényszerűséget a cápák megváltozott viselkedésében.

Premier: 2024. július 21. vasárnap 18:00

Cápatámadás 360

Veszélyes napok

Amikor néhány nap leforgása alatt cápatámadások egész sorára kerül sor a világ különböző pontjain, a tudósok felteszik a kérdést: vajon puszta véletlenről van szó, vagy felfedezhető valamilyen rejtett összefüggés az attakok között? Vegyél részt te is az izgalmas nyomozásban!

Premier: 2024. július 21. vasárnap 19:00

Cápatámadás 360

Szigeti veszedelem

Long Island a világ egyik legnépesebb városa közvetlen közelében fekszik, így nagy riadalmat okoz, amikor váratlanul elszaporodnak a cápadámadások a partjait mosó vizekben. Vajon mi áll a ragadozók viselkedésének megváltozása mögött? Valóban igaza van azoknak a biológusoknak, akik szerint homoki tigriscápák az elkövetők? Válaszokat keresve egy bátor tudóscsoport búvárruhát ölt, hogy személyesen járjon utána a dolognak.

Premier: 2024. július 28. vasárnap 18:00

Cápatámadás 360

Áttelelő cápák

Az, hogy egymást követik a cápatámadások a kaliforniai partok előtt, ma már nem hír. Az viszont, hogy az attakok télen is folytatódnak, amikor a ragadozóknak innen messze kellene járniuk, meghökkenti és átfogó nyomozásra sarkallja a biológusokat. Vajon mi áll a cápák felfokozott támadókedve és elhúzódó kaliforniai jelenléte mögött? Vizsgálódásuk során tudósaink egészen Izraelig, Ausztráliáig és Dél-Afrikáig utaznak.

Premier: 2024. július 28. vasárnap 19:00

Cápatámadás 360

Vér a vízben

Az álmos kelet-ausztráliai tengerparti kisváros, Ballina nyugalmának egy időre vége: egymást követik a cápatámadások, és senki nem tudja, mi áll az aggasztó jelenség mögött. Míg a helyiek leginkább ősi mítoszokban és hiedelmekben keresik a választ, Diva és társai a tudomány legmodernebb eszközeit hívják segítségül a rejtély megoldásához.

Premier: 2024. augusztus 4. vasárnap 18:00

Cápatámadás 360

A végzet hullámai

A foilboard nagy népszerűségnek örvend a tenger szerelmesei között, lévén egy vízből kiemelkedő deszkán siklani semmivel nem összehasonlítható élmény. Van azonban egy árnyoldala ennek az új sportnak: a foilboard mágnesként vonzza a cápákat…

Premier: 2024. augusztus 11. vasárnap 18:00

Cápatámadás 360

Úszni veszélyes!

Világszerte mind több támadásért felelősek a bikacápák. Vajon mi köti össze ezeket az attakokat? Minek köszönhetően képesek ilyen sok különböző élőhelyet meghódítani a faj képviselői, és mi ösztönzi őket támadásra? Az izgalmas epizódban Diva és társai egy veszélyes búvárexpedíció keretében górcső alá veszik a bikacápák érzékeit.

Premier: 2024. augusztus 18. vasárnap 18:00

Cápatámadás 360

Meglepetés a mélyből

Dél-Afrika partjai előtt különös folyamatok vannak kibontakozóban: egyre több cápa hagyja el a megszokott élőhelyét, és keres magának új vadászterületet. Vajon mi áll a jelenség mögött? És mi teszi a ragadozók támadásait ilyen meglepetésszerűvé és kivédhetetlenné? Az izgalmas epizódban a tudósok átfogó nyomozásba kezdenek, mely során a cápák különleges, a háti és a hasi oldalon eltérő színezete is terítékre kerül.

Premier: 2024. augusztus 25. vasárnap 18:00

National Geographic Content

A The Walt Disney Company és a National Geographic Society közös vállalkozását képező díjnyertes National Geographic Content prémium minőségű tartalmak készítését és terjesztését tartja küldetésének a tudomány, a kaland és a felfedezés területén. A stúdió alkotásai – a nézőket a minket övező világgal való mélyebb kötődésre inspirálva – világszerte mintegy 300 millió emberhez jutnak el 180 országban, 33 nyelven a National Geographic globális csatornáin (National Geographic Channel, Nat Geo Wild, Nat Geo Mundo, Nat Geo People) és a Documentary Films-en keresztül, valamint a Disney+ és a Hulu platformok segítségével. Kínálatában olyan alkotásokat találunk, mint az Emmy®-díjas Géniusz franchise, az Alaszka őslakói és a Secrets of the Whales c. sorozatok, vagy épp az Oscar®- és BAFTA-díjjal elismert kultikus alkotás, a Free Solo – Mászókötél nélkül. A National Geographic Content 2022-ben nyolc Emmy-díjat kapott a hír- és dokumentumműsorok kategóriájában, valamint az Alaszka őslakói c. széria is Emmy-díjat érdemelt a realityműsorok között a kiemelkedő operatőri munkáért.

További információkért keresse fel a natgeotv.com vagy a nationalgeographic.com oldalakat, vagy kövesse a Nat Geo-t a Facebook, az X, az Instagram, a YouTube és a LinkedIn platformokon.