Kezdőlap Hírek A KERET FELE ÚJPESTI ÖTTUSÁBAN

A KERET FELE ÚJPESTI ÖTTUSÁBAN

Összesen négy magyar öttusázó kezdi meg a küzdelmeket csütörtökön reggel a rangsoroló vívással Párizsban. A sportágban az olimpián csak egyéni számokat rendeznek, a nők között Gulyás Michelle, a férfiaknál pedig Szép Balázs képviseli a lila-fehér színeket. 

„Rögös út vezetett odáig, hogy kimondhassuk, mindkét topversenyzőnk olimpiai résztvevő, ami azt jelenti, hogy a magyar csapat felét az UTE adja.” – mondta Tibolya Péter, Gulyás Michelle és Szép Balázs felkészülésének irányítója, az UTE öttusa szakosztályvezetője, aki konkrét eredményelvárást nem fogalmazott meg versenyzőivel kapcsolatban, de azt mondta, mindkét fiatal öttusázónk már elég rutinosnak számít, ezért a mezőny elejére várja őket.

Gulyás Michelle 24 éves, már a tokiói olimpián is szerepelt, ahol titkos favoritnak tartották, de egy elrontott lovaglás miatt ott végül 12. lett. Öttusázónk az olimpiát követő két évben nyert vk-versenyt, nyert világbajnoki ezüstöt és Eb-bronzérmet is, tavaly a krakkói Európai Játékokon hetedik lett, ezzel olimpiai kvótát szerzett. Tavaly és tavalyelőtt is ő lett az év női öttusázója Magyarországon. Az idei szezont is jól kezdte, aztán az áprilisi és májusi vk versenyeken és a júniusi kínai világbajnokságon nem jött ki neki a lépés, mert jó formáját Párizsra időzítette. 

„Azt hittem, hogy a tavalyi volt a legnehezebb évem, de idén még több volt a hullámvölgy. – mondta Gulyás Michelle az ute.hu-nak. – A fizikai számokban Párizsra hangoltam a jó formát, és miután eddig egész évben fáradtan versenyeztem, ez kihatott a technikai számokra is. Szeretnék végre úgy beérni a célba, hogy elégedett legyek önmagammal. Ez egyébként borzasztóan nehéz, mert nagyon maximalista vagyok.”

Szép Balázs 25 éves, 2020-ban igazolt Újpestre, és azóta lett meghatározó tagja a válogatott keretnek. Egyéniben 2022-ben került be a felnőtt világkupa-keretbe, akkor a sorozat kairói állomásán bronzérmes lett, majd még abban az évben szerzett világbajnoki bronzérmet és Eb-ezüstöt is, így az év férfi öttusázója lett Magyarországon. 2023-ban váltóban nyert világbajnokságon ezüstérmet, idén pedig vk és vb ezüsttel hangolt élete első olimpiájára.

„Nem akarok túl nagy célokat kitűzni, de nyilván nem úgy állok oda, hogy akár az utolsó hellyel is megelégszem. Ha pontszerző leszek, vagyis az első hatban végzek, akkor azt hiszem, hogy nagyon boldog leszek. – mondta Szép Balázs, aki arról is beszélt, hogy jó formában várja élete legnagyobb versenyét, de nem izgul különösebben és babonái sincsenek. – Hivő ember vagyok, hiszek a Jóistenben és abban, hogy megsegít, valamint hiszek magamban is, egyébként a versenyek előtt semmilyen rituálém nincs.”

Az öttusázók küzdelmei csütörtökön a rangsoroló vívásokkal kezdődnek, a férfiak 11.00-kor, a hölgyek 14.00-kor lépnek először pástra. A férfi elődöntőket pénteken, a döntőket szombaton, a női elődöntőket szombaton, a döntőket pedig vasárnap, vagyis a zárónapon rendezik Párizsban.

#hajrálilák

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=2edOX8kOrbU