Kezdőlap Gazdaság - Turizmus Mindig feledhetetlen élményeket kínál a történelmi füdőváros – Gyula!

Mindig feledhetetlen élményeket kínál a történelmi füdőváros – Gyula!

Magyarország délkeleti régiójában, Erdély kapujában fekszik a mintegy 800 éves történelmi múltra visszatekintő Gyula városa, Békés megye gyöngyszeme.

A zöldellő parkok, lombos fák, virágokkal borított utcák, hívogató gasztroegységek igazi vendégváró kisvárossá teszik az egyébként is egyedülálló természeti és kulturális értékekben, hagyományokban gazdag települést. A színes látnivalók széles palettájának, a világhírű műemlék épületeknek köszönhetően Gyula az egyik legnépszerűbb turisztikai desztináció az országban. Kiemelkedő a város gyógyturizmusa is, ugyanis a Gyulai Várfürdő minősített gyógyhely, amely minden évszakban kellemes pihenést és kikapcsolódást nyújt a fürdőzés szerelmeseinek.

Gyulai Várfürdő

Az egész komplexum legszembetűnőbb része a két hatalmas csúszda, ami több 10 méter magasságról indulva megjárja egy vulkán belsejét is, majd, mint a láva, úgy tör ki belőle, és a végén a hűsítő vízbe csobbanva vet véget a szuper élménynek. Azért, hogy a lecsúszás még feledhetetlenebb legyen, különböző vizuális effektekkel érzéki csalódásokat idéznek elő. A Fényalagút testcsúszdán a megszokott test csúszásra van lehetőség, a Fel(l)ejtő fánkos csúszdán viszont hatalmas fánkos csúszással lehet végig száguldani, hogy az élmény minél extrémebb legyen. A családiasabb kalandra vágyóknak se kell megijedniük, mert a 4 személyes csúszdán, apa – anya-gyerekek, együtt is lecsúszhatnak, hogy közösen csobbanjanak a finom vízbe.

Hullám medence

A Gyulai Várfürdő egyik legnépszerűbb nyári eleme a hullámmedence. A Dél-Alföld egyedülálló, hihetetlen élményt nyújtó, hullámfürdője korszerű, és családbarát kialakítása miatt is nagyon népszerű, kiváló kikapcsolódási lehetőséget biztosít az egész család részére. A szórakozás igazi csúcspontját az 5 -7 percig tartó, – igazán nagy – közel 1 méteres hullámok jelentik.

Vizes élmény minden korosztálynak

A Gyulai Várfürdő, Magyarország egyik legszebb fürdője, az egykori Almássy-kastély 8,5 hektáros kastélyparkjában épült fel, amelyet természetvédelmi területnek is nyilvánítottak. A minősített gyógyhely élményfürdő, aquapark és uszoda is egyben, amely minden korosztálynak garantáltan élménydús szórakozást ígér. A strand a parkos területen helyezkedik el, így a fürdőzés mellett a 200 éves őspark különleges botanikai látnivalókat kínál – 10 000 tő virág, közel 100-féle fa, bokor és cserje –, amelyek igazán egyedülállóvá varázsolják a környezetet.

Európa egyetlen téglavára

Az elhelyezkedés és az építőanyag ellenére a 16. század második felében Gyula Eger és Szigetvár mellett az ország három legerősebb végvárának egyike volt. A gyulai uradalmat 1403-ban adományozta Zsigmond király Maróti János macsói bánnak. A Marótiak kihalásával a terület a király, Hunyadi Mátyás tulajdonába került, aki fiának, Corvin Jánosnak adományozta azt. A vár
1566-ban (Szigetvár elestének évében) került török kézre, 63 napon át tartotta a hatalmas, megközelítőleg 30 ezres török sereggel szemben mindössze 2 ezer várvédő. Mai, teljesen megújult formájában 2005-től 24 kiállító teremmel várja a látogatókat. A vár nem csak kiállítótér, hanem egy élettel teli hely, ahol nagyobb rendezvények kapcsán többször begyújtásra kerül a kemence, sülnek a finom kenyerek, fellobban a kovács tüze, elindul a fazekaskorong… A várkápolna és a lovagterem rendszeres színtere esküvőknek, fogadásoknak. A gyulai vár és a mellette lévő honvédtiszti emlékhely 2012-ben felvételt nyert Magyarország történelmi emlékhelyei közé.

Feledhetetlen hangulatú csónakázás a vár mellett

A Gyulai vár szomszédságában helyezkedik el a romantikus hangulatú csónakázó tó, ahonnan fantasztikus látvány tárul az oda látogatók elé. Érdemes a tó szemszögéből is megcsodálni a várat, hiszen kiváló fotók születhetnek ilyenkor. A tavon töltött csónakázás a gyönyörű környezetben hangulatos programot jelenthet pároknak és családoknak egyaránt.

A gasztronómia szerelmeseit várja a Fodor Halászcsárda

A Fodor Halászcsárda téglaboltozatú éttermében a házias ízek mellett a városban egyedülálló halételek közül válogathatnak a betérő vendégek. A 100 fő befogadására alkalmas étterem mellett még egy 25 fős külön terem is található. A
vendégek által közkedvelt, nádtetejű bokszokból álló kerthelyiség kellemes hangulatot nyújt. Az étterem kiváló szakácsai nem mindennapi ételkülönlegességekkel – egészben sült pisztráng, körösi szürkeharcsa paprikás, ropogós rosé kacsamell, kétszersült ropogós sertéscsülök, vörösboros marhalábszár pörkölt – teszik még felejthetetlenebbé a Gyulán töltött napokat.

A gyulai Tourinform iroda ajánaltai

Ha Gyulán járunk, feltétlen jó meglátogatni a helyi Tourinform irodát -programokat, aktualitásokat, helyi információkat kérhetünk és prospektusokat is tudunk kapni.

Amennyiben e-rollerrel szeretnénk felfedezni a környéket, arra is jó lehetőség van: https://www.visitgyula.com/hu/latnivalok-adatlap/e-roller-berles

Bérelj e-rollert a Tourinform irodából!

Az elektromos rollerek évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek és immáron Gyulán a történelmi fürdővárosban is kipróbálható az elektromos rollerezés élménye.

A biztonságos utazást szem előtt tartva a rollerek sebességkorlátozással vannak felszerelve, továbbá az eszközökhöz a bérlés teljes időtartama alatt sisakot biztosít az iroda. Míg a Tourinformból bérelhető kerékpárok a környék felfedezését segítik elő, addig az elektromos rollerek a városon belüli aktív kikapcsolódáshoz nyújtanak nagyszerű kiegészítést. Az e-roller bérlés tökéletes megoldás a városnézéshez, vagy kiváló opció városon belüli kisebb távolságok dinamikus áthidalására. A rolli.fun flottájából bérelhető legújabb modellek ráadásul egy töltéssel 40-50 kilométer megtételére is képesek, a kényelmes és biztonságos utazáshoz pedig LED világítással, defekttűrő kerékkel, első-és hátsó teleszkóppal felszerelt rollereket biztosítunk, ezzel garantálva az önfeledt suhanás felejthetetlen élményét, akár az egész család számára.

Bérlési díj:
Első óra 3.500 Ft, azt követően minden megkezdett óra 2.900 Ft.

Nyitvatartási időn túl bérelnél e-rollert? Vedd fel e-rollered a Tourinform irodában 16.00 óra után és használd másnap 9.30-ig 14.000 Ft-ért!

/Az elektromos rollerek felvételére 16.45-ig van lehetőség./

Tegyél egy kört Te is Gyula nevezetességei mentén elektromos rollerrel!

TOURINFORM IRODA
Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft.
+36-66/561-681, +36-66/561-680
[email protected]
www.visitgyula.com
5700 Gyula, Kossuth utca 7.


Nyitvatartás:

május 15. – szeptember 15. között
hétfő-vasárnap: 9.00 – 17.00 óra

Szolgáltatások:

 helyi termelők és kézművesek termékeinek értékesítése

 fénymásolás és nyomtatás – smart multiXpress3 multifunkcionális nyomtatóval, mely lehetővé teszi a vendégek számára, hogy a saját okostelefonjukról nyomtatassanak ki tartalmakat
 pihenősarok és gyermekjátszósarok
 telefontöltő pont
 csomagmegőrzés
 tájékoztatás és információs anyagok Gyuláról és környékéről, a gyulai és térségi programlehetőségekről
 információ a Visit Gyula Card kártyakibocsátó és kártyaelfogadó helyeiről
 garantált programok szervezése és értékesítése
 kerékpárkölcsönzés
 E-roller bérlés
 gyulai ajándéktárgyak értékesítése
 Rádiótörténeti Kiállítás
 Kalandpince időpontfoglalás
 turisztikai ügyintézés
 Visit Gyula Card elfogadóhely

Szolgáltatások turisztikai szolgáltatóknak:
 reklámügynöki tevékenység
 felületértékesítés
 PR, sajtó
 arculattervezés
 marketingkampányok tervezése, lebonyolítása, eredmények mérése
 kiállításszervezés
 turisztikai adatgyűjtés és adatszolgáltatás
 vendégelégedettség-mérés
 egyéb marketingszolgáltatások
 szakmai utak szervezése
 rendezvényszervezés
 rendezvényinfrastruktúra-bérbeadás
 turisztikai ügyintézés
 stratégiai tervezés
 termékfejlesztés
 városi turisztikai projektek megvalósítása

https://www.visitgyula.com/hu/gyulai-tourinform-iroda