Kezdőlap Zenei élet Paul McCartney & Wings – One Hand Clapping

Paul McCartney & Wings – One Hand Clapping

A One Hand Clapping a Paul McCartney and Wings brit–amerikai rock-együttes élő stúdióalbuma, amelyet 2024. június 14-én adtak ki, közel ötven évvel a felvétele után.

Az előadást az Abbey Road Studiosban (akkori nevén EMI Studios) vették fel négy napon keresztül – mégpedig egy olyan időszakban, mikor a zenekar és McCartney hirtelen megint a csúcsra jutott. 1974 augusztusában a „Band on the Run” című lemezük immáron hetedik hete vezette a brit albumlistákat.

Paul McCartney, Linda McCartney és Denny Laine gitáros mellé új tagok: Jimmy McCulloch gitáros és Geoff Britton dobos csatlakoztak, akiket azután vettek be Wingsbe hogy a korábbi tagok: Henry McCullough és Denny Seiwell távoztak a Band on the Run felvétele előtt. A zenekar éppen Nashville-ből tért vissza, ahol rögzítették az akkoriban megjelenő „Junior’s Farm” című kislemezüket. A Wings-hez csatlakozott a stúdióban Del Newman zenekari karmester és Howie Casey szaxofonos is, akik korábban már játszottak McCartney-vel, majd csatlakoztak a turnéhoz is.

A „One Hand Clapping” címmel most két CD-n kiadott album egy rock dokumentum-filmként indult Paul McCartney és akkori bandája, a Wings főszereplésével, David Litchfield rendezésében. A zenei és a képanyagot 1974 augusztusában négy napon keresztül rögzítették és forgatták a londoni Abbey Road Studios-ban. A film sztorija nem túl meglepő: a zenekar élőben lép fel a stúdióban, és egy koncertszerű albumot vesz fel, eközben pedig interjúkat készítettek a zenekar tagjaival.

A feljátszott és most megjelentetett dalok között számos McCartney, Wings és Beatles sláger, valamint néhány feldolgozás is szerepel. Bár készült egy szerződés arra, hogy az anyagot bemutatják a televízióban – a filmet és az albumot akkoriban mégsem hozták forgalomba. Még akkor sem, ha az azóta eltelt évtizedek során gyakran nyúltak hozzá, és különböző számokat tettek közzé más McCartney és Wings albumok speciális kiadásainak keretein belül. Ez az első alkalom, hogy a teljes hanganyag megjelenhetett a Parlaphone kiadásában; az albumot Giles Martin és Steve Orchard keverte

A filmet végül 2010. november 2-án mutatták be a Band on the Run dobozos újrakiadása részeként, amely az első kiadás a Paul McCartney Archívum gyűjteményében. 2024 augusztusában jelentették be, hogy a filmet 4K-ban felújították – és 2024. szeptember 26-án be is mutatják a mozikban.

 (Komlós József JR)