Kezdőlap Hírek Szakmai zsűri díjazottjai Hírös Hét Fesztivál 2024

Szakmai zsűri díjazottjai Hírös Hét Fesztivál 2024

XXVII. TÉRSÉGI KERTÉSZETI ÉS ÉLELMISZERIPARI KIÁLLÍTÁS

1.) Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetének különdíja
Díjat átadja: Somodi Ferenc a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetének alelnöke, a Kecskeméti Hírös Gazdakör elnöke Díjat kapja HELVÉCIA NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

A díj odaítélésének szempontjai:
Kecskemét és környéke a századelőn mezőgazdasági szempontból kihasználatlan területnek számított és az ország legkulturálatlanabb vidékei közé sorolták. A történelmi borvidéken koldusbotra jutott szőlősgazdák Wéber Ede hívására érkeztek a „Hírös város” melletti területre, a mai Helvéciára. Helvécia Nagyközség nevét a filoxéra elleni küzdelem időszakában megismerte bizonyosan az egész ország, sőt Európa, de szerencsére ma már nem csak az ellenálló szőlőfajtáiról híres a település, hanem sokszínű tevékenyégéről és összetartásáról. Az idei kiállításon is – a településhez hűen – kiemelt szerepe van a szüretnek, a szőlőnek. Mindezek mellett megmutatva sokszínűségüket pékáru, burgonya, szilva, alma, sárgadinnye és különféle feldolgozott termékek, mint levendula kapott helyet. A kiállítás különlegessége, hogy megmutatja azt a széleskörű összefogást és együtt gondolkodást, ami jellemző a település lakóira, városvezetőire. Továbbá jól szemlélteti milyen is amikor egy gazdaember vezeti a községet és a település gazdálkodóit összefogó Gazdakört. Munkájukhoz további sok sikert kívánunk és örömmel adjuk idei évben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetének különdíját Helvécia
Nagyközségnek.

2.) Agrárminisztérium Vidékfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság különdíja
Díjat átadja: Gódor Emőke – Agrárminisztérium Vidékfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság főosztályvezetője
Díjat kapja: KECSKEMÉT-MATKÓ VÁROSRÉSZ

A díj odaítélésének szempontjai:
Az Agrárminisztérium díjazottja Kecskemét-Matkópuszta, vagy – ahogyan a leggyakrabban halljuk errefelé – Matkó, a Hírös város egyik külső, tanyasias jellegű kerülete. A városrész a környékbeliek számára kajszibarack-ültetvényeiről és repülőteréről lehet ismerős, de itt élt Polyák Ferenc, a Népművészet Mestere, Katona József-díjas fafaragó.
Elismerésre méltó az összefogás, amellyel első kiállítóként ilyen nagy számban képviseltették magukat a matkóiak.
Kiállításukon megjelent a hagyomány és az innováció, így lehetőségünk volt megannyi tradicionális és közkedvelt hazai termék, tárgyi és szellemi értéket képviselő helyi produktum mellett további előremutató megoldásokkal inspirálódni.
Utóbbi kategóriában érdemes kiemelni a Poliext Kft. zöldfal építésre kínált megoldásait, amely képes hatékonyabbá, elérhetőbbé tenni a városi környezet zöldítését, amely jól ismert előnyökkel jár a lakosság számára, nem csak a nyári hőségben.
Hálásak vagyunk a Matkói Óvoda kulturális műsoráért. Érdemes tudni, hogy a családias légkörű óvoda kiemelt feladatának tekinti az anyanyelvi nevelést.

Legyen tehát szó kerámiáról, zöldségekről, mézről, virágokról, gabonákról, szárított erdei gombákról, bodzaszörpről, gyógy- és fűszernövényekről, kozmetikumokról, de akár lézervágott ajándéktárgyakról vagy éppen gyerekkönyvekről, Matkó szerepe a térség életében kétség kívül meghatározó.

További sikereket kívánunk munkájukhoz!

3.) Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat különdíja
Díjat átadja: Dr. Mák Kornél a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat alelnöke
Díjat kapja: FELSŐLAJOS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA


A díj odaítélésének szempontjai:

Felsőlajos a korábbi évek kiállítói mellett az idei évben ismét bemutatja Guba Rózsa népiparművész asszony varázslatos babavilágát, amely mellett a helyi kézművesek alkotásait és termelők zöldség és gyümölcs terményeit teszik közkinccsé.
Kínálatukba látható különleges mézek, valamint bemutatkozik a Márkaüdítő is. Kiállításukban a helyi értékeikre, közösségekre, termelőkre, alkotókra, irányítják a figyelmet, melyet ajánlunk minden kedves látogató figyelmébe. Ezúton is gratulálunk a színvonalas megjelenéshez.

Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat másik különdíját LAKITELEK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA érdemelte ki.

A díj odaítélésének szempontjai:
Válogatás a lakiteleki élet „termékeiből”
Lakiteleknek nemcsak a múltja és jelene, hanem a jövője is biztos kezekben van. A kiállításon a hagyományos népművelés különböző formáitól kezdve kerti és mezőgazdasági termékeken át egészen a digitális művészetig mutatnak szemelvényeket a lakitelekiek életéből.
A település szerencsére bővelkedik tehetséges, alkotószellemű emberekben, akik egyben a jövőt is jelentik a település számára. Munkájukhoz további sok sikert kívánunk!

4.) Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Közlekedési, Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály ogyasztóvédelmi Osztály különdíja
Díjat átadja: Récsányi Ilona osztályvezető Díjat kapja: KUNBARACS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

A díj odaítélésének szempontjai:
Az idei évben a díjat KUNBARACS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA érdemelte ki.
Az Árpád-kori falu standja méltón vonultatta fel a helyi termelők és kézművesek portékáinak tárházát.
Az eklektikus kiállítás a kerti és a mezőgazdasági termékeken át szemléltette a kunbaracsiak mindennapi életének gyöngyszemeit.
A lakóközösség példaértékű összetartó erejét jól tükrözi alapítványaik és egyesületeik életre hívása: Valamennyi civil szervezetük fő célként tekint a lakóhelyi életlehetőségek javítására, a falusi néphagyományok ápolására.

A falu és a környezet tisztántartása érdekében évről évre különböző társadalmi munkákat szerveznek, szolgálva ezzel a falu fejlődését és a közösségformáló tevékenységek meghonosodását.
Kunbaracs 2021 óta aktívan vesz részt a Nemzeti Művelődési Intézet ,, A Szakkör – Tudásunkkal kézenfogva” tudásmegosztó kezdeményezésében.
Mindezt jól tükrözi, hogy az idei évben a települést bemutató faházat hangsúlyosan a nemezelés szakkör mentén rendezték be.
A községet természeti értékei, változatos környezete kiválóan alkalmassá teszi a kikapcsolódni vágyók fogadására: Kellemes sétákat, lovas- és kerékpár túrákat tehetünk a homoki tölgyesben, de bejárhatjuk a védett Ősborókást is, mely a Kiskunsági Nemzeti Park része.
Említésre méltó továbbá az Orchideás: A kunbaracsi rezgőpázsitos védett gyep átmenetet képez a kiszáradó és az üde láprétek között. Legjellegzetesebb tavaszi növényei az orchideák, amelyeknek hazánkban több mint ötven faja ismert.
Bizton állítható tehát, hogy a település közösségi léte és az erdőkkel övezett rétjei közkedvelt úti cél lehet az idelátogatóknak.

5.) Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara különdíja
Díjat átadja: Fazekas István a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi tagja.
Díjat kapja: LAJOSMIZSE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
A díj odaítélésének szempontjai:
Lajosmizse évek óta sokat tett és tesz az idegenforgalmának erősítéséért. Gasztronómiát és annak művelőit maximálisan támogatja úgy, mint Az Első Fehérasztal Lovagrend rendezvényeit, melyek különböző gasztronómiai rendezvények, ahol a termelők és a fogyasztók kapcsolata erősödik. A helyi termelők kiváló munkájának eredménye többek között a híres citrom, füge és epertermesztés. Példa értékű az iparosodási struktúra fejlesztése, a mindig újat, szebbet, nagyobbat és eredményesebbet szemlélet kihangsúlyozása minden területen. További sok sikert kívánunk az egész közösségnek!

6.) Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Tiszakécskei Járási Hivatal különdíja
Díjat átadja: Kovács Anikó osztályvezető
Díjat kapja: TISZAKÉCSKE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
A díj odaítélésének szempontjai:
A tiszakécskei kiállítási pavilon előtt úgy érzi magát a látogató, mintha tényleg a Tisza partjánál állna és a folyó hívogatja horgászatra, valamint egy kis csobbanásra a nagy nyári melegben. A kiállítás kreatív módon mutatja be a város természeti- és épített vonzerőit, a tiszai szabadstrandot, a Holt-Tiszát horgászati- és túrázási lehetőségekkel, a Nádirigó Tanösvényt, a Tisza-parti kisvasutat, a népszerű Barack Thermal Resort Tiszakécske és a Kerekdombi Termálfürdő elnevezésű gyógy- és termálfürdőket. Tiszakécske vonzerőinek bemutatása mellett a kiállítás a városban készített mezőgazdasági- és élelmiszeripari
termékeket is megjeleníti ötletes módon a strandjelenetbe csempészve a Kécskei savanyúságot, a Fejedelmi Pékség ínycsiklandó pékáruit vagy a Balogh Tészta Zrt. Magyar Termék védjeggyel ellátott tésztáit. A Tiszakécskén készült népi iparművészeti kékfestő kelmék, melyek a Kossuth-díjas Kovács Miklós kékfestő mester és lánya Panákné Kovács

Mária keze munkáját dicsérik, a pavilont még egyedibbé teszik. Látogassák meg Önök is a standot és ha kedvet kaptak utazzanak el Tiszakécskére, a vizek városába.

7.) Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság különdíja
Díjat átadja : Ugró Sándor igazgató nevében Varga-Farkas Anett ökoturisztikai menedzser
Díjat kapja: BUGAC NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
A díj odaítélésének szempontjai:
A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság különdíját idén Bugac nyerte el. A díj odaítélésének egyik fő szempontja volt, hogy a település a turisztikai tevékenységeiben kiemelt figyelmet fordít a térség ékköveink bemutatására, különös tekintettel a Kiskunsági Nemzeti Park Bócsa- Bugac törzsterületéhez kötődő természeti értékekre, illetve élőhelyekre.
Az elmúlt időszakban új turisztikai attrakciókkal gazdagodott a település. Itt említhető a Puszta Kapuja Információs Központ, valamint az Aranymonostor Látogatóközpont, amelyek részletes bemutatást nyújtanak múltunk és jelenünk kultúrtörténeti, valamint természeti kincseiről.
Hagyománytisztelet és a jelen innovatív eszközei, amelyekkel a bugaci standon találkozhat a látogató a rendezvény ideje alatt. A fejlődés záloga az együttműködés, amelyhez Bugac Önkormányzatában a Kiskunsági Nemzeti Park kiváló együttműködő partnerre talált. Ezúton is gratulálunk munkájukhoz!

8.) Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Vármegyei Igazgatóságának különdíja
Díjat átadja: Szegesdi Dóra vármegyei igazgatóhelyettes
Díjat kapja: BUGACPUSZTAHÁZA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
A díjak odaítélésének indoklása:
Bugacpusztaháza község Bács-Kiskun vármegye Kiskunfélegyházi járásában a vármegye legkisebb települése. Az Alföldön a Duna-Tisza közén, a kiskunsági Homokhátságban található, a vármegye középső-keleti részén, a vármegyeszékhely központjától mintegy 35 kilométerre.
Bugacpusztaháza 1989-ig Bugac része volt. Ezt követően vált önálló községgé.
Az utcanevek mindegyike a pásztorélet hagyományaihoz kötődik: Pásztor, Látófa, Csobolyó, Árvalányhaj, Számadó, Csikós és Betyár utca.
Természeti értékei:

-Bugaci puszta: A Kiskunsági Nemzeti Park része. Egyedül csak itt honos a bugaci nőszőfű

-Szürke gulya.

  1. évben a község a Homokhátsági Regionális Fejlesztési Tanács környezet- és természetvédelmi mintafalujává vált.

-Természetközeli szennyvíztisztító rendszere a világon egyedülállóként a központi park játszóterén került kialakításra, a gyermekek környezettudatos nevelése céljából. A rendszerhez szervesen kapcsolódik egy ökopark digitális zemléltetőeszközökkel.

-Magasles parkkal, ahol a kocsányos tölgyet szemléltetik táblákkal- faragott kapu visz be oda, rendezvényeket is szoktak ott tartani, tűzrakó hely és tanösvény is kialakításra került

A Nemzeti Művelődési Intézet által meghirdetett ASzakkör – Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért – program aktív résztvevői. Legutóbb 2 szakkört indítottak el a majd 270 lelket

számláló településen, makramé és hímzés szakágban. Ebben az évben a települést bemutató
kiállítást is a szakkörök mentén rendezték be.
Láthattunk makraméból készült virágtartókat, fali díszeket, gyönyörűen kihímzett párnahuzatokat, terítőket. Köszönjük szépen Manga Arankának és Szabó Attiláné Ibolyának áldozatos munkáját az ASzakkör programban. Kerekes László Zoltán olgármester úr helyi terményeikkel szemléltette a zsűri számára, hogy az ökofalu jelen helyzetben merre tart, milyen méréseket és kutatásokat végeztek, és hamarosan ennek milyen kimenetei lehetnek, ha nem figyelünk oda a vízhasználatra
Magyarországon. Kitartó munkát kívánunk neki ehhez a projekthez is!
A Nemzeti Művelődési Intézet gratulál Bugacpusztaháza településének, és további sikereket
kíván mindenkinek!

8.) Kecskeméti Katona József Múzeum különdíja
Díjat átadja: Szabóné Bognár Anikó múzeumigazgató-helyettes, néprajzkutató-történész főmuzeológus
Díjat kapja: TISZAALPÁR NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
A díj odaítélésének szempontja:
Tiszaalpár nem csak a jelenkor mezőgazdasági terményeivel hívja fel magára a figyelmet. Az ősidők óta lakott terület ismert a múzeumi szakemberek számára, hiszen a vidék gazdag régészeti és néprajzi örökséggel rendelkezik. A település bemutatkozó jurtájában kaptak helyet a történelmi hagyományok, az állattartás, a földművelés, a szőlő- és gyümölcstermesztés, a halászat, a kézművesség emlékei, eszközei és termékei. Az egykori halászezközök és a vesszőfonással készült tárgyak jól reprezentálják a táj és az ember szorosan összefonódó kapcsolatát. A hétköznapok rendjét megtörő ünnepi alkalmak egykori hangszere, a tekerőlant helyi hagyományai figyelemre méltóak.
Anonymus Gesta Hungarorumából származtatható hagyomány szerint Árpád fejedelem jelentős csatát vívott e területen. A legenda a helyi történelmi emlékezet része, az identitás fontos alkotóeleme. Ápolása és emlékei a jurtában is fellelhetőek a hagyományőrzők jelenlétével és a bemutatott tárgyakkal. A legendák mellett Tiszaalpár jelentős régészeti örökséggel bír, melynek bemutatása fontos szerepet kap a településen. A földvár és az Árpád- kori falurekonstrukció korunk embere számára szemléltetik az elmúlt századokban itt élők mindennapjait.
Az értékmentésnek, a kulturális örökség védelmének és bemutatásának kiváló példája a település. Tárgyi és szellemi örökségünk elemeinek, hagyományainknak fennmaradása forrás, viszonyítási pont, felhasználható minta és állandó érték, értékek a 21. század embere számára is.
Szívből gratulálunk, és sok sikert kívánunk munkájuk folytatásához!

9.) Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának NAGYDÍJA
Díjat átadja: Engert Jakabné KMJV alpolgármestere
NAGYDíjat kapja: NYÁRLŐRINC KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
A díj odaítélésének szempontjai:
Nyárlőrinc nemcsak gazdasági, hanem kulturális szempontból is meghatározó szerepet tölt be Kecskemét térségében. Ez a település egy igazi ékkő a környékünkön, amely gazdag történelmi és kulturális örökségével, valamint kiváló mezőgazdasági termékeivel hozzájárul tágabb közösségünk jólétéhez.
Nyárlőrinc neve mindannyiunk számára ismerősen cseng, hiszen ez a település az elmúlt években példátlan módon fejlődött és gyarapodott. A közösség, amely itt él, évről évre bebizonyítja, hogy képes megújulni, miközben hű marad hagyományaihoz. Ez a különleges harmónia tükröződik vissza a település minden szegletében, legyen szó a helyi gazdaságról, a közösségi életről, vagy éppen az ott előállított kiváló minőségű termékekről, amelyek méltán nyerték el ma a szakma elismerését.
Az ott élő emberek munkája és elkötelezettsége példaértékű mindannyiunk számára. Őszinte tisztelet illeti azokat, akik nap mint nap azon dolgoznak, hogy Nyárlőrinc és a térségünk továbbra is gyarapodjon és fejlődjön. Külön is köszönet illeti Pénzváltó Istvánt, Nyárlőrinc polgármesterét, aki tíz éve vezeti a települést, és ez idő alatt rengeteget tett annak érdekében, hogy Nyárlőrinc a mai napig is megőrizze identitását és tovább fejlődjön. Irányítása alatt a közösség összetartóbbá, a
település pedig élhetőbbé vált. Bár most leköszön tisztségéről, biztosak lehetünk abban, hogy munkájának gyümölcsei még hosszú évekig érezhetőek lesznek Nyárlőrinc mindennapjaiban.
Gratulálunk Nyárlőrinc minden polgárának a 27. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállításon elnyert Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának nagydíjához, amit Engert Jakabné, Kecskemét alpolgármestere ad át.

10.) Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület közönségdíja
A közönségdíjat (530 darab facebookon leadott szavazat alapján)
HELVÉCIA NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA nyerte el.