Kezdőlap Hírek VÉGET ÉRT A HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI FEJLESZTÉS ELSŐ SZAKASZA

VÉGET ÉRT A HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI FEJLESZTÉS ELSŐ SZAKASZA

Befejőzött a KEHOP-3.2.1-15-2017-00027 azonosító számú, „Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése a Duna-Tisza közi régióban, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre” című fejlesztés első szakasza. A kedvezményezettek az eddig befejeződött fejlesztésekre 13,582 milliárd forint uniós és hazai, vissza nem térítendő támogatásban részesültek, a Széchenyi 2020 program keretében. A projekt második szakasza még folyamatban van.

A projektet Duna-Tisza Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás (továbbiakban: Társulás) az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társasággal (2023.01.01. napjától Építési és Közlekedési Minisztérium) konzorciumban valósítja meg.

Az első szakaszban megtörtént eszközbeszerzések: összesen 51 db konténer (5,7,10,32 m 3 -es edények, valamint veszélyes hulladékgyűjtő kármentő), 19 db utcai hulladékgyűjtő edényzet (120, 1100 literes), valamint 200.000 db (120 literes) kék testű sárga edényzet amely a lakossági szelektív hulladékgyűjtést segíti. Az első szakaszban gépbeszerzés is történt. 2 db tolólapos kompaktkor, 27db jármű tömörítő lapos 2 és 3 tengelyes hulladékgyűjtő jármű, multifilteres tehergépkocsi, láncos konténeremelő tehergépkocsi szolgálja a modern hulladékgazdálkodást.

A projekt első szakaszában az építési beruházások is elkezdődtek, egyes elemek már el is készültek. Kecskeméten megépült a hulladéklerakóhoz vezető út 717 méter hosszon.

Kecskeméten mintegy 60 százalékos készültséggel valósult meg a mechanikai, biológiai hulladékválogató csarnok építése, valamint az elkülönítetten gyűjtött szelektív hulladékot feldolgozó üzem (válogató mű) bővítése.

A projekt megvalósításának második szakaszában folytatódik a beruházás, amelynek részeként befejeződik a kecskeméti fejlesztés, továbbá:

-Cegléden 1 db komposztáló tér és csapadék-, és csurgalékvíz gyűjtő rendszer teljes kiépítése valósul meg.

-Monoron szintén 1 db komposztáló teret, csapadék-, és csurgalékvíz gyűjtő rendszert hoznak létre, valamint
átrakó állomás valósul meg.

A projekt második szakaszában az építési munkák várhatóan 2025 januárjában érnek véget.

Bővebb információ:
[email protected]
06/76/513-533