Kezdőlap Diákélet Élményvezetést lehetett nyerni a „Made in Kecskemét” kurzus 2024-es szemeszteréneknyitóelőadásán!

Élményvezetést lehetett nyerni a „Made in Kecskemét” kurzus 2024-es szemeszteréneknyitóelőadásán!

A 2024/2025 tanév első szemeszterében is folytatódik a „Made in Kecskemét” elnevezésű kurzus a Neumann János Egyetemen. A szabadon választható tantárgy a Mercedes-Benz gyár és a GAMF Műszaki és Informatikai Kar Innovatív Járművek és Anyagok Tanszékének együttműködésében jött létre 2020-ban. A hallgatók között nagy népszerűséget élvező előadássorozat a hagyományokhoz híven a kecskeméti Mercedes gyár igazgatójának nyitóelőadásával vette kezdetét.

Jens Bühler, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. igazgatójának előadásával indult el 2024. szeptember 19-én a „Made in Kecskemét” szabadon választható kurzus a kecskeméti Neumann János Egyetemen. Az előadások során a hallgatók megismerhetik a kecskeméti autógyár felépítését, működését, valamint az autógyártás területén alkalmazott legújabb technológiákat azáltal, hogy a féléves képzés során minden egyes előadás alkalmával a kecskeméti járműgyártó gyár különböző szervezeti egységeinek vezetői és munkatársai lépnek a katedrára. A hallgatók így nemcsak a szakmai
információkba, hanem a kulisszatitkokba is betekintést nyerhetnek.

A januárban kinevezett igazgató, Jens Bühler, először tartott előadást a „Made In Kecskemét” elnevezésű kurzuson, mely során kiemelte: a különleges kezdeményezésnek köszönhetően a hallgatókat az autógyártás teljes folyamatán, az értékteremtési lánc összes elemén végigvezetik az előadók, a prés- és a karosszéria üzemen át, a felületkezelő és az összeszerelő üzemek működésének bemutatásával. Megismerhetnek továbbá olyan termelést támogató, illetve irányító funkciókat, mint a minőségmenedzsment, a logisztika vagy a pénzügy, mely által komplex betekintést nyerhetnek abba, hogy mennyire összetett az autógyártás folyamata.

A „Made in Kecskemét” előadássorozatának nem titkolt célja, hogy közelebb hozza a hallgatókat a gyári élethez, a gyárban dolgozó kollegákhoz, vezetőkhöz, valamint felsővezetőkhöz és a jövőben leendő munkavállalóként is köszönthesse őket.

A kecskeméti Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. a Neumann János Egyetem duális képzési rendszerének kiemelt szereplője azáltal, hogy kezdetektől fogva a legtöbb hallgatót foglalkoztatja a szervezett keretekkel rendelkező gyakorlatorientált képzési rendszerben. A kecskeméti egyetem és a német járműipari szereplő, Magyarországon elsőként hozta létre a duális képzési rendszert. 2020-ban pedig egy olyan stratégiai szerződést kötöttek, mely biztosítja, hogy a kecskeméti egyetem oktatási rendjének része legyen a járműipar alapszerkezetének megismertetése, így indult el idén már 5.
alkalommal Neumann János Egyetem szabadon választható kurzusa a Made in Kecskemét.

A tantárgyat a kecskeméti egyetem mindhárom, így a Gazdaságtudományi, a Kertészeti és Vidékfejlesztési, valamint a GAMF Műszaki és Informatikai Karának hallgatói is felvehették. A kurzus a félév végén vizsgával zárul, az előadásokat rendszeresen látogatók pedig egy gyárlátogatáson is részt vehetnek, sőt a nyitóelőadás során egy élményvezetés is kisorsoltak a képzésre jelentkező Neumannos hallgatók között.