Kezdőlap Események Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap

Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap

szeptember 16-22.

Európa szerte 2024. szeptember 16. és 22. között kerül megrendezésre az Európai Mobilitási Hét, amelynek idén is az Autómentes Nap lesz a záróeseménye, 2024. szeptember 22- én.

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata is vállalta – 36 ország összesen, 1296 településéhez hasonlóan –, hogy a fenntartható közlekedés népszerűsítése érdekében egy héten át tartó programsorozatot szervez, a fenntartható városi
mobilitás, a környezetvédelem, a mikor-mobilitási eszközök és nem utolsó sorban a közlekedésbiztonság, a biztonságos közlekedés gondolatainak elmélyítése érdekében.

Az idei év központi témája a „Mindannyiunké a tér!”, aminek keretében a szervezők számos programot szabtak újra, vagy bővítettek ki. Az új lehetőségek között egész héten látogatható, használható lesz a főtéren egy haza startup cég által felállított több funkciós okos pad.

  1. 2024.szeptember 16-19. között ismét lesz KRESZ tanoda, ahova általános iskolásokat várnak és ahol a gyerekek interaktív közlekedésbiztonsági oktatásban részesülnek a Kecskeméti Rendőrkapitányság közreműködésével. Idén a program városrészi közösségi házakban valósul meg, hogy minél több osztályt tudjanak megszólítani. A résztvevő gyerekek az önkormányzat jóvoltából ajándékokat kapnak.
  1. 2024.szeptember 17-én ismét lesz Bringás Uzsonna! a Magyar Kerékpárosszövetséggel együttműködve. A program célja, hogy az országos kampány alkalmával valóban jó példaként emelkedjenek ki a kerékpárral
    közlekedők, akiket a szervezők uzsonnával kínálnak a főtér több pontján.
  1. 2024.szeptember 18-án a Bács-Kiskun Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság szervezésében kerül megtartásra a KRESZ Szafari, amikor is a gyerekek a Kecskeméti Vadaskert vendégszeretetét élvezhetik. Az igazán izgalmas környezetben kerül kialakításra a megye legnagyobb balesetmegelőzési programja és osztályversenye. A KRESZ Szafari vármegyei versennyé nőte ki magát, így a vármegye minden részéről érkeznek Kecskemétre osztályok.
  1. 2024.szeptember 20-án látványos programmal készülnek a szervezők. Pénteken 8.00-12.00 óra között kerül megrendezésre a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr- főkapitányság által szervezett „Hiszem, ha látom! Baleseti szimuláció”, amelynek alap üzenete illeszkedik az Európai Mobilitási Hét által hirdetni kívánt
    közlekedésbiztonság, balesetmentes városi közlekedés üzenetéhez. A részt vevő középiskolások saját szemükkel láthatják majd, mit okozhat a felelőtlen közlekedés. A baleseti szimuláció keretében a mentési akciót és a közreműködő mentést végző szervek összehangolt munkáját is végig követhetik a tanulók, így a segítségnyújtás, az egyes baleseti szituációban alkalmazandó helyes cselekedetekre is fel tudják hívni a figyelmet a szervezők.
  1. 2024.szeptember 22-én, az Autómentes Napon számos programmal várják az érdeklődőket Kecskeméten a Kossuth téren a szervezők. A rendezvény 9.00- 17.00 óra között zajlik. A fenntarthatóság, a környezetünk és saját egészségünk védelme és az elektromobilitás témaköre kerül a középpontba. Idén ismét megrendezésre kerül a Kecskeméti Kétkarikás országos kerékpárverseny, amely alkalmával amatőr és profi csapatok korcsoportos bontásban mutathatják meg gyorsaságukat egy profi verseny körülményei között. A versenyen idén egy új futamot is indul, amit cégek figyelmébe ajánlanak a szervezők. A Kétkeréken, a Cég nevében! futam alkalmával cégek nevezését várják, hogy egy izgalmas, és egyben csapatépítő jellegű versenyszámban mérhessék össze az ügyességüket.

A versennyel egyidőben zajló főtéri rendezvény alkalmával az érdeklődők megismerkedhetnek a legújabb mikromobilitási eszközökkel, interaktív bemutatók keretében próbálhatják ki az elektromos rollereket. Emellett fenntarthatósági workshopok, zöld vásár és öko-kézműves foglalkozások várják a látogatókat, ahol a résztvevők többet megtudhatnak a környezetbarát életmódról és a hulladékmentes mindennapokról.

Kecskemétre érkezik a MÜMÜ, vagyis a Műanyag Műhely. A nemzetközileg is elismert PET Kupa csapata a folyók és környezetvédelem ügyét, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát helyezi a fókuszba.

Bemutatásra kerül a városi közösségi közlekedés fejlődését bemutató autóbusz kiállítás is, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a jövő technológiáját és egyben városunk új közösségi közlekedés irányzatát jelentő hidrogén
technológián alapuló autóbusszal! Így találkozik a múlt, a jelen és a jövő egy helyen, az Autómentes Napon!

Az Autómentes Nap egy családbarát program, így a gyerekek lesznek környezetvédelmi játékok, arcfestés és mini KRESZ-pálya.

Idestova 10 éve hagyományosan az Autómentes Nap zárása a kerékpáros felvonulás. A regisztrált résztvevők idén is értékes nyereményekkel gazdagodhatnak. A menet 16.00 órakor indul a főtérről rendőri biztosítással, motoros rendőri kísérettel. A táv megközelítőleg 4 kilométer, az élmény pedig, amikor több száz biciklis együtt teker felejthetetlen.

Az Autómentes Nap alkalmával, mind a versenyzők, mind pedig a programon, vagy felvonuláson résztvevők testi épségének biztosítása érdekében számos közterületet kell lezárni.

LEZÁRÁSOK

  1. 2024.szeptember 22-én (vasárnap) az Európai Autómentes Nap keretében megrendezendő országos kerékpárverseny miatt 6.00 órától 18.00 óráig lezárásra kerül a
  2. Deák Ferenc tér (Alföld áruház felöli oldala), Lechner Ödön utca, Lestár téri parkolók (zsákparkoló), Kossuth téri parkolók (Lordok Háza előtt), Katona József tér, Batthyány utca (Dobó István körúti körforgalomtól a Katona József tér irányába), valamint a Dobó István körút (városközpont felöli oldala).
  3. A forgalmi rend tervezetten 2024. szeptember 22. 20.00 órától áll helyre.

A KERÉKPÁROS FELVONULÁS ÚTVONALA:

Kossuth tér – Kápolna utca – Irinyi út – Március 15. utca – Nyíri út – Csabai Géza körút – Tatár sor – Jász utca – Nyíri út – Kőhíd utca – Reile Géza utca – Burga utca – Batthyány utca – Lestár téren keresztül a Kossuth tér. (Az indulás időpontja: 16 óra, az érkezés várható időpontja 16.50 óra).