Kezdőlap Kecskemét Kecskemét legújabb művészeti fesztiválját rendezik szeptember 14-15-én, a Rákóczi úton

Kecskemét legújabb művészeti fesztiválját rendezik szeptember 14-15-én, a Rákóczi úton

Kétnapos összművészeti fesztivált rendeznek egy rendhagyó kecskeméti helyszínen, a Rákóczi úton, szeptember második hétvégéjén. A Művészetek Főutcája megszületésének körülményeit és a várható programokat sajtótájékoztató keretében mutatta be Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház Kossuth-és Jászai Mari-díjasigazgatója, akadémikus, a fesztivál ötletgazdája és Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere.

Cseke Péter bevezetőjében elmondta: „a Művészetek Főutcája Kecskemét legújabb művészeti fesztiválja, egy igazi ősbemutató. A cél nem kisebb, mint egy kötetlen, jó hangulatú utcai fesztivál keretében bemutatni a Magyar Művészeti Akadémia mind a kilenc tagozatának művészeti sokszínűségét és azt, hogy a kecskeméti régió művészei és fiatal tehetségei milyen sokféleképpen kapcsolódnak ehhez.”

Beszélt a Magyar Művészeti Akadémia Kecskeméti Regionális Munkacsoportja kulturális programokat támogató alaptevékenységéről, amit ezzel a fesztivállal most jelentősen túllépnek. A jelenleg 30 akadémikust és 19 nem akadémikus köztestületi tagot tömörítő Munkacsoport tagjai összefogásának eredménye a fesztivál színes programja, amit a szervezők kiegészítettek kecskeméti intézmények és művészek felkérésével, illetve helyi fiatalok bevonásával.

Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét város polgármestere köszöntőjében kiemelte nagy jelentősége van az ilyen jellegű kezdeményezéseknek a város életében.

A Rákóczi út fejlesztése első fontos pontja volt Kecskemét fejlesztési tervének 15 éve. Mára élettel teli főutcává vált és számos minőségi szórakozást kínáló hely található az utcában.

Ezzel a fesztivállal még magasabb szintre emelhető a Rákóczi úti fejlesztések sora. Az ottani vállalkozások számára új inspirációt jelent egy ilyen esemény megrendezése.A kecskeméti és a régióból származó művészek tudnak tartalmat adni ennek a fesztiválnak.

Városunk számáramegtiszteltetés, hogy az MMA Kecskemét központtal hozta létre a regionális központot.

A városunk nem csak lakóhely, ahová dolgozni és aludni járunk, hanem az oktatás és a kultúra is magas színvonalat képvisel. Ezért dolgozunk közösen.Azért dolgozunk, hogy Kecskemétet újra arra a kulturális szintre emeljük, amiről legendásan híres. Ez a program később akár egy nagy nemzetközi fesztvállá is nőhet. – tette hozzá bizakodóan a polgármester.

Cseke Péter ismertette a fesztivál főbb programjait és helyszíneit: A fesztiválon három helyszínen, a Tudomány és Művészetek Házában, a Cifrapalotában és a volt Sygma áruház épületében („Kirakat Galéria”) rendeznek kiállításokat, amelyeken megjelenik az építőművészet, a film-és fotóművészet, az ipar-és tervezőművészet, a népművészet és a képzőművészet. A tárlatokat a fesztivál idején túl, szeptember 30-ig, a Cifrapalota esetében pedig még tovább látogathatják az érdeklődők.

Szabadtéri színpad épül a Kelemen László Kamaraszínház előtti téren, ahol szombaton ünnepélyes megnyitóval a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak műsorával indul a hivatalos program. Szombaton 19:30-tól a Kecskeméti Nemzeti Színház tavaly bemutatott, nagysikerű Felhangolva című produkciója lesz látható, ezúttal rendhagyó módon szabadtéren.

Vasárnap a Művészetek Főutcája színpadán délelőtt a Ciróka Bábszínház Az aranyszőrű bárány című előadásával indul a nap a kisebbeknek, majd Csík János és a Mezzo koncertje következik. Kora délután a kecskeméti művészifjúságé lesz a színpad, könnyűzenei koncert és a Nemzeti Dobogó drámaműhely tagjainak produkciója a kínálat. Táncbemutatót tart 15 órától az L-Dance Group, majd irodalomszínházzal várja az érdeklődőket Tóth Péter Lóránt versvándor. 18 órától Szerényi Béla zenekara, a Bokros trió ad világzenei koncertet Savanya István és Várkonyi Eszter közreműködésével. A szabadtéri színpad programját a Kecskeméti Kurázsi Táncműhely zárja, ünnepi műsorral és táncházzal.

A Kelemen László Kamaraszínházban szombaton és vasárnap is filmvetítések várják a közönséget. A fesztivál részeként tartják Kecskeméten a „30 éves a Dunatáj Alapítvány” című országos vetítéssorozat kecskeméti állomását: mindkét nap kiváló dokumentum-és természetfilmeket tekinthetnek meg az érdeklődők kötetlenül és ingyenesen.

Vasárnap délután az irodalom kerül fókuszba: Pintér Lajos verseiből Danyi Judit és Hegedűs Zoltán, a Kecskeméti Nemzeti Színházszínművészei olvasnak fel. Piros Ildikó színművész, akadémikus a fiával, az író Huszti Gergellyel érkezik egy felolvasódélutánra a színpadra, továbbá Sáfár Mónika és lánya, Monos M. Franciska vidám délutánra várja a közönséget zenével és versekkel. Lezsák Sándor verseiből pedig Körtvélyessy Zsolt színművész tart felolvasást. Az olvasás kedvelői szombaton és vasárnapkönyvbemutatókon éskönyvvásáron találkozhatnak az MMA Kiadó kiadványaival.

A klasszikus helyszíneken túl vendéglátóhelyeken, valamint az árnyas fákkal szegélyezett sétányon is leszenek programok az utcában. Vasárnap délután különleges lehetőség nyílik találkozni a Kecskeméti Nemzeti Színház művészeivel a „Színészek a padon” program keretében, ahol is verset kérhet majd a közönség. Ugyanitt meglepetéskoncertek ugyancsak várhatók.

Vasárnap, a Cifrapalotában művészetpedagógiai foglalkozással várják a kisebbeket és a nagyobbakat, miközben a szabadtéri színpad előtti téren kézművesfoglalkozásokat tart a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület.

A fesztivál záró műsorát a Kecskeméti Kurázsi Táncműhely adja közös élményre csábító táncházzal.

A programokról részletes leírás a fesztivál műsorfüzetében és a közösségi médiában található.

A fesztivál idejére szombat késő délutántól vasárnap estig lezárják a Rákóczi út városból kivezető oldalát, valamint kérik a lakók és az autóval érkezők fokozott türelmét a parkolással kapcsolatban.A színpad építése miatt péntektől lezárjáka Kelemen László Kamaraszínház előtti parkolót is.

A fesztivál programjai ingyenesek.

A fesztivál a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával, az MMA Kecskeméti Regionális Munkacsoportja, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület és Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzataközös szervezésében valósul meg.