Kezdőlap Zenei élet Lang Lang – Saint Saens

Lang Lang – Saint Saens

A kínai sztárzongorista: Lang Lang két CD-n illetve két LP-n megjelent albumán francia zenei utazásra invitál felessége: Gina Alice és az Andris Nelsons vezényelte Gewandhausorchester közreműködésével.

Lang Lang, aki saját biográfiája szerint kínai császárok családjából származik – igazi zenei csodaként háromévesen kezdett zongorázni, és négyévesen megnyerte első versenyét Kínában. Noha már gyermekkorától koncertezett és versenyek sorát nyerte, mégis tiszteletre méltó módon a mai napig a legnagyobb aprólékossággal és hosszas felkészítő tanulmányok után készíti el lemezfelvételeit.

Most is így tett, hiszen elmondása szerint alapos előkészítő munkálatok után alakította ki koncepcióját, melynek végén ez a bő százperces műsor megszületett: Lang Lang zenei kalandozásra hív a fényes francia Belle Époque korszakát megelevenítő albumon.

Az első lemez Camille Saint-Saëns előtt tisztelegve készült el: Az állatok frasangvával kezdődik, majd a népszerű II. zongoraversennyel teljesedik ki. Saint-Saëns II. zongoraversenye, amelyet a Gewandhausorchesterrel és Andris Nelsonnal vettek fel, Rahmanyinov vagy Csajkovszkij nagyszerű romantikus versenyműveivel párosítható. A Karnevál pedig, amely generációk óta rabul ejti a gyermekek képzeletét, Lang Lang szívből jövő vágyát fejezi ki, hogy népszerűsítse a fiatalok körében a klasszikus zene szeretetét, és egyben lehetőséget ad arra, hogy kettesben zongorázzon feleségével: Gina Alice zongoraművésznővel.

Ezt a két nagyszabású zenekari művet jóval intimebb hangulatok követik a második lemezen – mely Maurice Ravel gyönyörű Pavane egy infánsnő halálára című művének szólózongorás változatával kezdődik; majd Lang Lang és Gina Alice kétzongorás változatban adják elő Claude Debussy: Kis szvitjét.

A folytatásban pedig felfedezésszámba menő szóló zongorás kompozíciók következnek bő negyven percben: köztük kedvelt francia klasszikusok esetenként ismert darabjainak szólózongorás változatai: Camille Saint-Saëns-tól A hattyú és a Toccata; Léo Delibes Lakméjából a Virág kettős; Gabriel Faurétól a Pavane és Requiemjéből az In paradisum.

Mellettük külön érdekesség, hogy öt XIX. századi, illetve századfordulós, ma már kevéssé ismert vagy ismeretlen. francia komponista hölgy: Louise Farrenc, Charlotte Sohy, Germaine Tailleferre, Mélanie Bonis, és Lili Boulanger – a modern korban lemezre még sosem vett rejtett gyöngyszemeit is hallgathatjuk Lang Lang előadásában.

Komlós József JR