Kezdőlap Interjú „Nem problémákat, kihívásokat látok”

„Nem problémákat, kihívásokat látok”

Interjú Kispál Balázzsal, a Hírös Sport Nonprofit Kft. ügyvezetőjével

Tavaly szeptember 15-én kezdte igazgatói munkáját. Az elmúlt egy évet tekintve erre számított?

Az intézményrendszert és a mindennapi munkát megismerve problémákat nem, kihívásokat és megoldandó feladatokat azonban annál inkább találtam. A vezetőkkel és a kollégákkal együttműködve ezek mentén alakítottunk ki egy fejlesztési koncepciót, amelyben megvannak a fontos és még fontosabb elemek. Pozitívum, hogy a tulajdonos önkormányzat határozottan támogatja a céljainkat és az elképzeléseinket.

Mi az, amit eddig sikerült megvalósítani?

A leglátványosabb előrelépés a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban a Kölyökdomb első és második üteme volt. Világosan látszik, hogy egy-egy ilyen európai szintű, nívós játszótér tömegeket képes vonzani. Március és július között voltak olyan hétvégék, amikor 1500-2000 fővel többen látogattak el ide, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Ebben természetesen az is közrejátszik, hogy a sportpályákat is fejlesztettük. A szabadidőpark egyre inkább többgenerációs térré válik: a gyerekek, a szülők, nagyszülők együtt jönnek ki, és amíg a kicsik mondjuk a játszótéren játszanak, addig a szülők használhatják a
kondiparkot vagy kocoghatnak egyet.

A fejlesztések tovább zajlanak: a tavaly átadott, és gyorsan népszerűvé vált Café Plázsnál pályázati támogatásból a meredek tóparti részt lépcsőzetessé alakítjuk, a tavat „közelebb hozzuk” a látogatókhoz. Egyúttal a dombtetőt is igyekszünk még színvonalasabb rendezvényhelyszínné tenni. Úgy látjuk, erre van igény. A hullócsillagnézés és a dombpiknikek is jól sikerültek, átlagosan közel félezer látogatóval.

Ugyanebből a forrásból tervezzük a horgászati infrastruktúra bővítését, egy kajak-kenu és sárkányhajó pálya kialakítását (a wakeboard pálya első tóra történő költöztetésével), és a nyíltvízi úszók számára is szeretnénk elérhetővé tenni tavat. Minden esély megvan rá, hogy nemzetközi szintű vízisportéletnek adjon helyet a tó.

Folytatódik – magántőke bevonásával – a Domb Beach megújítása, a 2025-ös szezonra ez már látható is lesz.

Úgy kalkulálunk, hogy a fejlesztések nyomán 2-3 éven belül akár 40-50 százalékkal is bővülhet a látogatószám a szabadidőközpontban.

A fürdőben is zajlottak munkálatok…

Nagyon fontos volt a biomasszából előállított távhő bevezetése. Ezzel átálltunk a zöld energiára, illetve költséghatékonyabbá tettük a fürdőt. Ez a legnagyobb és legnépszerűbb loksítményünk, gyakorlatilag télen-nyáron maximális kapacitással működik. A kihívást itt az jelenti, hogy a sportegyesületek részéről egyre nagyobb az igény a vízfelületekre. Ezért a széktói strandra készítünk egy fejlesztési tervet, amelyben szerepel a külső 50 méteres medence téliesítése – ide több vízi edzést át lehetne csoportosítani.

Ha már a szabadidősportot említette: mi az, amivel segíteni tudják ezt?

Küldetésünk, hogy ne csak az élsport, hanem a szabadidősport számára is biztosítsuk az infrastruktúrát. A fő cél az, hogy minél többen sportoljanak Kecskeméten. Ezért is csatlakoztunk a Sportoló Nemzet Programhoz, amelynek keretében olyan edvezményeket tervezünk bevezetni a létesítményeinkben, amelyek országosan is egyedülállóak lesznek.

Abban is szeretnénk a magunk eszközeivel közreműködni, hogy azt a fajta lokálpatrióta mecenatúrát szeretnénk megerősíteni Kecskeméten, amely érdemeben tudja segíteni a TAO-rendszer által nem preferált, ám mégis sokakat érintő sportágak űködését. Pozitív példa a Bóbis Gyula edzőcsarnok öltözőjének felújítása, amely részben támogatásból valósul meg – javítva a női súlyemelők edzéskörülményeit.

Melyek a közeljövő tervei, feladatai?

Az elindult bajnokságok háttérnek biztosítása mellett szeptember 21-re szervezünk egy újabb dombpikniket – ekkor adjuk át hivatalosan a Kölyökdomb második ütemét is –, illetve október 12-én lesz egy „Tök jó nap” szintén a szabadidőközpontban. Továbbá megkezdjük a felkészülést a 2025. február 8-ra tervezett sportbálra, illetve január végére szervezünk egy exkluzív programot: egy varietét a Messzi István Sportcsarnokban, budapesti és helyi táncosokkal, valamint a kecskeméti szimfonikus zenekarral együttműködve.