Kezdőlap Zenei élet Katy Perry: 143

Katy Perry: 143

Nagy év hallgatás után jött ki a furcsa című 143 – Katy Perry amerikai énekesnő hetedik stúdióalbuma. 2024. szeptember 20-án a Capitol Records-nál.

Az éppen ma: október 25-én negyvenéves énekesnőnek 2020-ban született meg kislánya, és minden idők egyik legkelendőbb zenei előadója az elmúlt éveket családjának szentelte karrierje helyett. Mostani visszatérését nagy hírverés előzte meg – mely magánéletének, és az Orlando Boommal való szakításának kiteregetése is szerepet kapott.

S ha már itt tartunk: az anyagra az is külön ráirányította a figyelmet, hogy egyes kritizálói szerint a mesterséges intelligencia által generált dalok is szerepelhetnek rajta. A kritikusi fanyalgás mindenesetre a 143 és a rajta szereplő dalok nemzetközi közönségfogadtatásán semmit sem rontott – sőt inkább csak fokozta az érdeklődést.

A másik rejtély megfejtése is egyértelmű: album címe nem csak az „I love you” kifejezést takarja – hanem Katy Perry szimbolikus „angyalszáma” is egyben. A 143 az önszeretet és az önmegvalósítás témáit dolgozza fel – melyeket bevallottan anyasága ihletett.

Katy Perry egy „táncos és bulis” album létrehozása érdekében korábbi munkatársaival: Max Martinnal, Dr. Luke-kal és Stargate-tel dolgozott együtt, miközben felkérte legkorábbi zenésztársait: Vaughn Olivert és Rocco Did It Again-t is új lemeze munkálataihoz. A 143-ban Kim Petras német énekesnő, valamint JID, 21 Savage és Doechii amerikai rapperek is vendégszerepelnek.

Felvezetésként három kislemez előzte meg az album megjelenését: a „Woman’s World” 2024. július 11-én jelent meg vezető kislemezként. A dal a 63. helyet érte el az Egyesült Államok Billboard Hot 100-án és a 47. helyet az Egyesült Királyság kislemez-listáján. Ezt követte a „Lifetimes” című kislemez augusztus 8-án, majd az „I’m His, He’s Mine” Doechii közreműködésével szeptember 13-án. Kereskedelmi szempontból az album a hatodik helyen debütált mind az US Billboard 200-as listán, mind a brit albumlistán. míg nyolc másik országban a legjobb tíz közé jutott. Az album népszerűsítése céljából Katy Perry 2025-ben Lifetimes címmel indít turnét.

(Komlós József JR)