Kezdőlap Zenei élet Orchestra Nazionale della Luna – Selene’s View

Orchestra Nazionale della Luna – Selene’s View

Az Orchestra Nazionale della Luna BMC Records-nál megjelent új albuma a technológia és különösen az AI hatásaira reflektál.

A finn Kari Ikonen és a belga Manuel Hermia által alapított Orchestra Nazionale della Luna kvartett a jazz hagyományában gyökerezik, de korunk zenei jelenségeire és társadalmi aspektusaira egyaránt nyitott marad.

Tagjai a klasszikus kvartetthangzást egyfelől az indiai és arab zene, másfelől az elektronikus effektek bevonásával szélesítik ki. A zongora és szaxofon kettőséhez a Sébastien Boisseau francia bőgős és Teun Verbruggen belga dobos közti folytonosan változó, intenzív és rendkívül komplex összjáték szolgáltatja az alapot, nem egyszer kimondottan meglepő ritmikai és melodikus párbajra szólítva őket.

Modernizmustól hajtott swing, fel-felsejlő spirituális mélységek, a folyton jelenlévő, már-már Fellinire hajazó humor – a fő elemek, amelyekből az Orchestra Nazionale della Luna egyedülálló zenei meteoritját alkotó kőzetek kikristályosodtak.

A zenekar második, There’s Still Life On Earth című lemeze – az ökológiai válsággal kapcsolatos zenei állásfoglalás – a BMC Records gondozásában jelent meg 2020-ban.

Új albumuk, a Selene’s View kompozíció és improvizáció, akusztikus és elektronikus hangzások, rendezettség és káosz határán egyensúlyozva tesz fel kérdéseket a technológia és különösen az AI okozta társadalmi problémákról.