Kezdőlap Diákélet Pesti srác a Sziládyban

Pesti srác a Sziládyban

Ákossy Zoltán, egyori 1956-os forradalmár tartott „élő történelemórát” a KRE Szilády Áron Gimnázium végzős történelem tagozatos csoportjának. Az előadót Végső István történész, a Pásztortűz ’56-os csoport vezetője mutatta be. A „forradalom hetében” egykori pesti srác mesélt az 1956-os forradalmi napokról.

Végső István történész mutatta Ákossy Zoltánt, aki 84 évesen is tisztán emlékszik a 68 évvel ezelőtti eseményekre. Az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége alapszervezeteként működő Pásztortűz ’56-os csoport tagjaként igyekszik átadni a fiataloknak a magyar szabadság eszményének fontos üzenetét. 

A Szilády gimnázium végzőseinek is arról beszélt október 21-én, a  forradalom idején tizenéves Ákossy, hogy hogyan került ezen döbbenetes események kereszttüzébe került. A Lehel téren egy kislány halálát végignézve állt be a Baross téri és a Corvin közi fegyveres csoportokhoz harcolni a magyar szabadságért. Látta a szabadságharcosok legfontosabb alakjait, mint például Falábú Jánost, Pongrátz Gergely vagy Iván-Kovács Lászlót is. Ott volt a Magyar Rádiónál történt tüntetésnél, és részt vett a szabadságharcos csoportok harcaiban. Előfordult, hogy önvédelemből lőnie is kellett, miközben a társait lefogták. A diákoknak számos kérdése volt az egykori pesti sráchoz a harcok, az átállások kapcsán merültek fel bennük gondolatok.

Fotó: Végső István, Szabó Ferenc Krisztián