Kezdőlap Egészség Boldogok a sajtfogyasztók

Boldogok a sajtfogyasztók

A kézműves sajtok iránti kereslet az elmúlt 15 évben jelentősen nőtt Magyarországon. Egyre többen tudatosan választanak adalékmentes, természetes termékeket. A témáról Ofella Gergelyt, a Sajtangyal vállalkozás ügyvezetőjét kérdeztük.

Miért nem minden sajt készül adalékmentesen?

Ez egy érdekes kérdés. Mi 2006 óta elkötelezettek vagyunk az adalék- és tartósítószermentes sajtok mellett, de nem minden gyártó gondolkodik így. A nagyobb cégek gyakran a víztartalom növelésére törekednek, mert így olcsóbban állíthatják elő a terméket. Ehhez állományjavítók és tartósítószerek szükségesek.

A másik ok az érlelési idő. Ha a sajtot nem hagyják megfelelően érni, gyorsan romlásnak indulna, ezért mesterséges tartósítószereket használnak. A bolti trappista sajt például gyakran rugalmas, „gyurmaszerű”, mert túl magas a savótartalma, nem érlelték meg rendesen. A mi trappista sajtunk legalább 56%-os szárazanyag-tartalmú, így már szinte kemény sajtnak minősül, és nincs szüksége tartósítószerre.

A nagyvállalatok számára az eltarthatóság kiemelten fontos szempont, ezért is használnak különféle adalékanyagokat. Mi viszont azt valljuk, hogy ha megfelelő alapanyagokkal és technológiával dolgozunk, nincs szükség mesterséges összetevőkre.

Milyen egészségügyi hatásai vannak a kézműves és ipari sajtoknak?

A sajt az egyik legjobb kalciumforrás. Gyermekkorban hozzájárul a csontok fejlődéséhez, felnőttkorban pedig segít megelőzni a csontritkulást. Napi 10 dkg sajt fogyasztása kifejezetten egészséges. Emellett számos egyéb hasznos tápanyagot is tartalmaz.

Az ipari sajtok esetében gyakran már az alapanyag, a tej minősége is kérdéses. Fontos, hogy milyen takarmányt kapnak a tehenek – például a génmódosított szója olcsó, ezért előszeretettel használják. Egy magára adó magyar gazda azonban nem etet ilyen takarmánnyal. Már ez is jelentős különbséget eredményez a kézműves és ipari sajtok között.

Hogyan válasszunk jó minőségű sajtot?

A legjobb, ha közvetlenül egy megbízható termelőtől vásárolunk, de ha boltban vesszük a sajtot, mindig nézzük meg az összetételt. Magyarországon szerencsére még mindig elérhetőek jó minőségű élelmiszerek, de a nagy üzletláncok polcain sajnos nem mindig találjuk meg azokat a termékeket, amelyek a legegészségesebbek.

Érdemes egy kicsivel többet áldozni a termelői és minőségi termékekre, mert így hosszú távon az egészségünket is óvjuk. Ha spórolunk az élelmiszeren, később a gyógyszertárban kell majd költenünk.