Babarczi Zsuzsanna lett a Borháló Hónap borásza cím nyertese. A pannonhalmi szőlőbirtok fiatal borásza kiváló munkájával, egyenletesen magas minőségű boraival rengeteget tett a pannonhalmi régió borainak jó hírnevéért.
A Kisalföld peremén, Magyarország egyik legkisebb és egyben egyik legrégebbi borvidékén, Pannonhalmi Borvidéken Babarczi László és felesége 1980-ban alapították meg a Babarczi Szőlőbirtokot és Pincét. A ma már 65 hektáron gazdálkodó borászatot a második generáció vezeti. A szőlő és borkészítés iránti szenvedélyüket tökéletesen fémjelzi, hogy Babarczi Zsuzsanna elnyerte az ország legnagyobb borhálózatának, a Borháló legrangosabb címét, a Hónap borásza címét. Zsuzsanna különös szeretettel gondoskodik a borokról úgy, ahogy csak egy nő képes. Borai kedvesek, mosolygósak, könnyűek, divatosan szólva unisex borok. Nincsenek benne erős, durva savak, hiányzik belőlük a keménység. Kiválóan iható, igazán szerethető borok egytől-egyig.
Zsuzsanna fiatalon még nem gondolta, hogy édesapja nyomdokaiba lép.
– Szüleim mindig arra biztattak engem és a bátyámat is, hogy lássunk világot, tanuljunk, amihez kedvünk van. Az érettségi után a főiskolán nemzetközi kapcsolatok szakon végeztem, majd egy-egy évet töltöttem el Milánóban és Svájcban. Ezt követően Győrben az Audihoz kapcsolódó logisztikai cégnél helyezkedtem el – mesélte a fiatal borásznő. – A 2010-es évek végén – pont megszűnt az akkori pozícióm – így előttem állt a lehetőség, hogy valami újba fogjak. Pont szüreti időszakot éltünk, így besegítettem otthon. Jó ötletnek tűnt, hogy amíg kitalálom, hogyan tovább, otthon, a szőlőbirtokon tevékenykedjek. A győri téli vásárba is eljutottam borainkkal, mely munkát nagyon élveztem – tette hozzá Zsuzsanna.
A Babarczi pincészet elsősorban alapborokat termelő háttérborászatként működött akkoriban. Zsuzsanna szívesen segítette szülei munkáját, elsősorban a marketing és adminisztratív vonalon mozgott. Majd 2010-ben édesapja váratlan agyvérzése végleg megpecsételte szakmai pályafutását. Egyértelmű volt számára, hogy ezt követően átvegye édesapja munkáját, tehermentesítse őt az egészséget megterhelő munka alól.
Borászati vonalon már korábban, 2009-ben megkezdte a szakmérnöki képzést, így biztosított volt a cég szakmai továbbvitele. A pincészet munkájából továbbá testvére és sógornője is kivette a részét. Együtt folytatták a már két évtizede folyó szakmai munkát.
Zsuzsanna most készül a 11. szüretére. Az elmúlt egy évtizedben sok minden megváltozott. Ma már évente 300-350 ezer liter bor készül a pincészetben. Ebből mintegy 200 ezer litert exportálnak cseh és olasz nagyüzemeknek, a többit a pincészetben palackozzák. Ez lényegesen magasabb, mint amikor a gyerekek átvették édesapjuktól a pincészet irányítását. 2009-ben ugyanis mindössze 3-4 ezer liter bort palackoztak a mostani közel 70 ezerhez képest.
– Borainkat elsősorban Győrben és Budapesten, valamint a környékükön vendéglátóipari egységekben értékesítjük. Büszkék vagyunk arra, hogy borainkat Michelin csillagos éttermek szortimentjébe is beválogatták – tette hozzá Babarczi Zsuzsanna. – A megrendelőink között azonban továbbra is ott vannak a viszonteladók, a nagybani folyóboraink keresettek – részletezte a fiatal borász.
A Babarczi termékcsaládját főként a fehér borok határozzák meg, de vannak kis számban vörös és rozé borok is. A hazai és nemzetközi borversenyeken minden évben sikerrel szerepelnek. A Borháló most elnyert díja pedig ismét bizonyítja számukra, jó úton haladnak.
– A Borhálóval évek óta jó kapcsolatot ápolunk. Együttműködésünk sikeres, mindkét fél oldaláról beletett munka mostanra beérett – jegyezte meg végül a fiatal borásznő, aki elárulta, kedvenc borai a Sauvignon Blanc, a Babarczi Gyöngyöző és a Rajnai Rizling, melyeket mindig szívesen fogyaszt, legyen tikkasztó hőség, kellemes őszi délután vagy hideg téli este.
Bővebb info:
Babarczi Szőlőbirtok és Borászat
Győrújbarát, Óvoda utca 33.
Tel.: +36 96 456 734, +36 70 314 6318