Hajós egyik meghatározó pincészete a Kovács Borház, mely küldetéséül tűzte ki a hagyományok ápolását a borgasztronómián keresztül. Alapítója, Kovács Sebestyén, aki immár két évtizede fiával, Róberttel együtt vezeti a családi pincészetet a két évszázadra visszanyúló történelmi pincefaluban.
Hajós szélén a kilencvenes évek végén nyitotta meg kapuit a Kovács Borház, már a kezdetekben célul tűzték ki, hogy a borok készítése mellett nagy hangsúlyt fektetnek a vendégek fogadására, a helyi értékek bemutatására.
– Hajóst bátran nevezhetjük Kalocsa-Sárköz térség csodálatos szőlőskertjének. Településünk nevezetessége az a komplett faluszerkezetet alkotó 1200 présház, ami világon egyedülálló látvány nyújt. Ebben a két kilométer hosszú pincefaluban dolgozunk, alkotunk és ápoljuk a hagyományainkat – hangsúlyozta Kovács Róbert.
A Kovács Borház az első években két hektáron, ma már 35 hektáron gazdálkodik. A szőlőtermés mintegy negyedét tovább értékesítik, a többit feldolgozzák. A bort helyben, valamint gasztropartnereknek értékesítik.
A hajósi pincefalu országszerte jó hírnévnek örvend, sok turista érkezik távolabbi városokból és külföldről is. A helyi pincészetek összefogásának, és az önkormányzat folyamatos fejlesztéseinek eredménye, hogy az utóbbi években látványosan megnőtt a borturizmus a kisvárosban.
– Nekünk múltunk, jelenünk és jövőnk van! Nemcsak mi, borászok fogtunk össze, de az önkormányzat is elsődleges célnak tekinti azon beruházások megvalósítását, melyek segítik a helyi pincészetek munkáját, a turizmus virágzását. Ennek eredménye, hogy a fiatalok is szívesen maradnak, bort készítenek, folytatják a családi hagyományokat. Olyanok vagyunk Bács-Kiskunnak, mint Balatonfüred a Balatonnak. Ékkövévé váltunk a borászati ágazatnak, vidéki borászok is szívesen keresnek fel minket – jegyezte meg Kovács Róbert.
A Kovács Borház mindig is innovatív és nyitott volt az új lehetőségekre. Kovács Sebestyén két évtizeddel ezelőtt pincészetét az Alföld első borturisztikai vállalkozásaként hozta létre.
– Számunkra fontosak a hagyományok, az értékek ápolása és népszerűsítése a hozzánk érkező vendégek körében. A borgasztronómia keretében a látogatók nemcsak megkóstolhatják borainkat, hanem bemutatjuk számukra a pincefalut és a különböző pincefeladatokba is betekintést kaphatnak, a borok érlelésétől a palackozásig nyomon követhetik a műveleteket – részletezte a fiatal borász.
A Kovács Borház az évek alatt panzióval, apartman présházakkal, 150 fős, melegkonyhás rendezvényházzal bővült, így azoknak is kiváló úti cél lehet a családi pincészet, akik több napot szeretnének eltölteni a történelmi pincefaluban. A hangulatos létesítmény tökéletes helyszíne családi és céges rendezvényeknek is.
– A Borházat feleségemmel, Szilviával együtt én vezetem, édesapám a pincészet munkájában segít. Negyedévszázaddal ezelőtt szüleim nekem építették fel a Borházat, mely az évek alatt az én elképzeléseim alapján formálódott, Természetesen minden fontos döntést megbeszélünk szüleimmel, és ahhoz a mai napig ragaszkodunk, hogy bort csak én és édesapám készíthetünk. Nekünk a szőlő- és bortermelés ugyanis életforma, és nem pénzügyi befektetés – tette hozzá.
Borversenyeken is szép eredményeket érnek el, többek között 2016-ban vörösbor kategóriában elnyerték Bács-Kiskun legjobb vörösbora címet egy 2012-es Cabernet Sauvignonnal.
– A versenyeken való megmérettetés nem elsődleges célunk, hiszen mindig a vendégeink poharában dől el a boraink minősége – mondta végül Kovács Róbert.
A Kovács család ezekben a napokban már készül a szüretre, a cserszegivel indítanak. Időjárás függvénye, de várhatón augusztus utolsó hetében kezdik a munkálatokat.
Elérhetőség
Kovács Borház
Hajós, Bajai utca 4.; Tel.: 06-78/404-947
• nyitva: H-P 8.30-17 óráig
Kovács Róbert 06-70/33-66-997