Kezdőlap Zenei élet Simon Géza Gábor: Esős évszak – Bacsik Elek bio-diszkográfia

Simon Géza Gábor: Esős évszak – Bacsik Elek bio-diszkográfia

A Jazz Oktatási és Kutatási Alapítvány kiadványán keresztül egy világszerte ismertté lett – de itthon annál kevésbé ismert zseniális magyar jazz-zenész életébe és munkásságába kapunk betekintést – magyarul és angolul.

Bacsik Elek 1926-ban Budapesten született kiemelkedő képességű cigányzenészek családjába. Zenésztársaitól magától tanulta el a zenélést – mégpedig több hangszeren is. Szerte ágazó tehetsége folytán jazzgitárosként és hegedűsként is hírnevet szerzett; de játszott violectrán, brácsán, csellón, bőgőn, basszusgitáron, cimbalmon, sőt még buzukin is.

A háború előtt egyaránt feltűnt cigányzenekarokban és tánczenekarokban: tizenhét évesen már a legendás Arizona mulató zenekarában muzsikált, ahol Cziffra Györggyel is találkozott. A háború után pedig két másik legendával: Zoller Attillával is Tabányi Mihállyal zenélt utóbbi együttesében.

A jazzbe 1948-as Svájci turnéján szeretett bele, majd 1949-es emigrációja után először Olaszországban, később Spanyolországban és Portugáliában; 1959-től pedig már Franciaországban zenélt. Ezen évei alatt több meghatározott jazz-muzsikussal is kapcsolatba került, és ezek az élmények alakították.

Innentől datálható Bacsik Elek nemzetközi karrierje, melynek során ma már legendás nevekkel lépett fel és készített lemezeket. Európában – így főként Franciaországban gitárosként szerezte meg máig tartó hírnevét. Majd miután 1966-ban az Egyesült Államokban telepedett le – itt a gitár mellett már a hegedű is a fő hangszere volt, és a jazz mellett szórakoztató zenét is játszott -; Illinoisban halt meg 1993-ban.

Bacsik Elek sorsa tipikus magyar sors volt. kiváló magyar jazz-zenészként, akinek neve és határon túl is nagy hatású munkássága szülőhazájában szomorú mód kevéssé ismert. Kiemelkedő személyiségéről méltó módon emlékezik meg az Esős évszak.

Bacsik Elek bio-diszkográfiája alcíméhez méltón egy szép kiállítású, keményborítós könyvben, két nyelven: magyarul és angolul is ismerteti e legendás zenész mozgalmas életútját, művészetét – de mellette aprólékos feldolgozású diszkográfiai és irodalmi útmutatót is kapnak az érdeklődők. Ráadásul pedig egy – a könyvhöz mellékelt CD által, az 1943 és 1947 között készített historikus felvételeken keresztül hangzó formájában is megismerkedhet az olvasó ezzel a kivételes kvalitású művésszel.

Simon Géza Gábor Bacsik Elekről megírt romantikus című, de inkább a realista valósággal szembesítő, nagy felkészültséggel és hosszú kutatómunka végén megírt könyve így aztán nemcsak hiánypótló mű. de nyugtalanító kérdéseket is felvet hazai jazz-életünkkel kapcsolatosan.

Komlós József JR