Kezdőlap Zenei élet Schubert: Művek hegedűre és zongorára – Pusker Júlia, Fejérvári Zoltán

Schubert: Művek hegedűre és zongorára – Pusker Júlia, Fejérvári Zoltán

Franz Schubert ritkábban hallható és kevésbé ismert kamaradarabjain keresztül hív felfedezésekre a két kimagasló képességű fiatal magyar művész a Hungaroton új megjelenésén.

Pusker Júlia – kinek szülei és testvére is elismert zenészek és zenepedagógusok, Kecskemétről indulva kezdett egyre magasabbra ívelő hegedűművészi karrierjébe: így aztán jóformán ötéves korától kezdve, mikortól hegedülni kezdett, az ifjú művésznő pályakezdését éveken át közvetlen közelről figyelhettük.

A kimagasló tehetségű Juliból a szemük előtt lett Júlia – a Cziffra Fesztivál Tehetség díjazottja, mára már immáron világot járó, nemzetközi szinten is egyre ismertebb és elismertebb előadó. Aki egyre több európai koncerthelyszínre is meghívást kap, mióta 2019-ben bekerült a nagy presztízsű brüsszeli Queen Elisabeth Competition (Erzsébet Királyné Verseny) döntőjébe.

De kimagasló képességeiről, lírai finomságú érzékeny hegedűhangjáról – és ha kell erőteljesen kifejező klasszisáról nemrégen két remekbe szabott fellépésén is egészen közeli képet kaphattunk Kecskeméten is: január közepén a Hírös Agórában a Rádiózenekarral és Szabó Ildikóval mutatták be Brahms kettősversenyét; majd ugyancsak hatalmas sikerrel február végén Dani Imre zongoraművész kíséretével játszotta Brahms d-moll szonátáját a Kodály Iskola gálakoncertjén.

Most pedig egy CD-vel is jelentkezik Pusker Júlia – a 2017-es Montréali Nemzetközi Zongoraversenyt és a cantù-i Nemzetközi Zongoraversenyt megnyerő, Pusker Júliához hasonlatosan ugyancsak Junior Príma-díjas Fejérvári Zoltán társaságában. Mégpedig egy viszonylag kevésbé favorizált, lemezeken pedig igazi ritkaságszámba menő felfedezéseket tartogató programmal.

A magyar hanglemezkiadó „Schubert hegedűn” című új kiadványán ugyanis a bécsi mester két késői hegedű-zongora kompozíciója alkotja a lemez gerincét: a negyed órás h-moll rondó és a bő húszpercnyi C-dúr fantázia (Introduction and Variations „Trockne Blumen”) annak idején a virtuóz fiatal cseh hegedűs: Josef Slavík felkérésére készült.

Külön érdekesség, hogy ezt követően a lemezen a Sei mir gegrüsst című dal hegedű-zongora parafrázisa kétszer is megszólal: először Hans Sitt önálló feldolgozásában egy rövidebb lélegzetű átiratban – utána pedig a C-moll Fantázia variációjaként: mint egy erőteljes, közel félórás kamaradarab.

Bár az itt felvett duók nem tartoznak Schubert legnépszerűbb kamarazenéi közé, a kései évek érett és zeneileg is meglehetősen bonyolult, igényesen megkomponált alkotásai – melyek mind a hegedűsnek, mind pedig a zongoristának egyformán komoly lehetőségeket adnak, de komoly kihívások elé is állítják őket.

Révükön a két kimagasló képességű, külföldön is egyre ismertebb magyar művész: Pusker Júlia és Fejérvári Zoltán kiváló technikával és igazán pazar pillanatokkal teli, nagyszerű előadásokkal nyűgözi le a hallgatókat.

Komlós József JR