Kezdőlap Gazdaság A LED fényforrások az otthonunk után a zöldségtermesztést is fenntarthatóvá teszik fényreceptek...

A LED fényforrások az otthonunk után a zöldségtermesztést is fenntarthatóvá teszik fényreceptek előállításán dolgozik a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyertese

2021. december 15. – K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat 2021.évi díjátadó sajtótájékoztatója.

Budapest, 2022. szeptember 28. – A Meteorológiai Világszervezet megkongatta a vészharangot, az évszázad végére akár 3 fokkal is emelkedhet az átlaghőmérséklet. A globális felmelegedés egyik fő felelőse az élelmiszertermelés, de az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentő megoldások keresése mellett az innovatív technológiák használatára is nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Mivel a zöldségtermesztésre alkalmas területek aránya csökken, a környezeti körülmények is egyre kiszámíthatatlanabbak, és az városiasodás is fokozott nyomás alá helyezi a mezőgazdaságot, ezért újra előtérbe kerülnek azok a termesztési megoldások, ahol kis alapterületen maximalizálni lehet a termelést. Ilyen a mesterséges megvilágítással ellátott zárt rendszerek, ahol a környezeti körülmények jól szabályozhatók és a növények igényeihez igazíthatók. A technológiában kulcsszerepe van a LED fényforrásoknak, ennek lehetőségeit vizsgálta a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat egyik tavalyi nyertese. A pályázat idén is nyitva áll az agrárhallgatók előtt, akik szeptember 30-ig küldhetik be jelentkezésüket.
A Meteorológiai Világszervezet (WMO) legfrissebb, éghajlatváltozást vizsgáló felmérése szerint nagy a baj a Földön. Az év első felében mért széndioxid-kibocsátás ugyanis 1,2 százalékkal túllépte a 2019-es év ugyanezen időszakában mért szintet. Komoly klímavédelmi intézkedések hiányában közel 3 fokkal emelkedhet
az átlaghőmérséklet az évszázad végére. „A globális felmelegedés mindenkit érint, éppen ezért mindenki tehet is ellene valamit. Különösen igaz ez az agráriumra és a fiatal szakemberekre. Éppen ezért a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat már hét éve támogatja azoknak az agrárhallgatóknak a munkáját,
akik innovatív látásmódjukkal és kutatásukkal hozzájárulhatnak az ágazat fenntartható fejlődéséhez és a bolygónk jövőjének megóvásához. Idén 2022. szeptember 30-ig lehet benyújtani a dolgozatokat” – mondta el
Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztály vezetője.
innovatív technológiákra van szükség a klímasemlegesség eléréséhez
A legújabb tanulmányok szerint a globális élelmiszertermelés felelős a felmelegedést okozó gázok kibocsátásnak egyharmadáért. Nem könnyű ezért manapság zöldség- és gyümölcstermesztőnek lenni.
„Számos kihívással kell szembenéznie az ágazatnak: a termőterületek csökkennek, az időjárás egyre szélsőségesebb, a népesség pedig dinamikusan növekszik. Idén ráadásul az emelkedő infláció, energia és építőanyagárak, a munkabérek növekedése és az orosz-ukrán konfliktus miatt a folyamatos bizonytalanság is

2
a mindennapok részévé vált. Mindezek következtében újra előtérbe kerülnek az olyan termesztési megoldások, ahol kis alapterületen lehet maximalizálni a termelést, a környezeti tényezőktől függetlenül tudunk termelni, ráadásul fenntartható módon. A kihívások azonban egyben lehetőségek is, amik új, innovatív gondolkodásmódot igényelnek” – mondta el Tresó István. Ilyen például az egyik hazai siker, a SMARTKAS,
amely zöld, megújuló okosüvegházakat, beltéri farmokat tervez és hoz létre, vagy a Start it @K&H inkubátorban fejlődő belvárosi pincegazdaság, a bedrock.farm, ami Budapest legjobb éttermeinek biztosít friss, vegyszermentesen előállított mikrozöldeket és fűszernövényeket.
megfelelő LED-es fényreceptet kapjanak a növények
Dr. Boros Ildikó Fruzsina, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat egyik nyertese a növények oldaláról, a növényspecifikus fényreceptek alkalmazását vizsgálta, mégpedig a mesterséges megvilágítással ellátott zárt termesztési rendszerben. „A sikeres termesztés egyik kritikus pontja, az ilyen termesztőlétesítményekben a helyes növénymegvilágítás, ami leginkább a felszínre jutó fénymennyiségen túl a
spektrális összetételt jelenti. Attól függően, hogy milyen növénnyel dolgozunk és mi a célunk (levél/virág/termés növesztés) más és más környezeti és tápanyagutánpótlási igényeket kell biztosítanunk. A kutatásom során bebizonyosodott, hogy kizárólag a fénykörnyezet megváltoztatásával befolyásolhatók a saláták beltartalmi paraméterei és növekedésük. A növényspecifikus fényreceptek előállításában ezért a LED
fényforrásoknak kulcsszerepük van” – mondta a fiatal szakember.
A K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázatról részletek ezen a linken érhetők el.

A K&H Csoportról
Az ország egyik vezető és országosan 3700 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit mindenkor magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 197 lakossági ügyfélpontot működtet, és csoportszinten mintegy 1,5 millió ügyfélnek kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 2900 milliárd forintnyi
kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport 2300 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet.