Kezdőlap Kecskemét Budapest Erre kell odafigyelni a tökéletes kávéélményért

Erre kell odafigyelni a tökéletes kávéélményért

Budapest, 2023. szeptember 29. – A Kávé Világnapját hivatalosan szeptember 29-én
ünneplik a kávézás szerelmesei. A jeles ünnep eredetileg 1983-ban Japánból indult, de
2009 óta már Európában is megünneplik. Az ausztrál konyhai gépeket gyártó Sage
ebből az alkalomból a tökéletes kávéfőzéshez szeretne tippeket nyújtani.
Nem minden kávébabot teremtettek egyformának. A gyenge minőségű kávébabból
egyszerűen lehetetlen kiegyensúlyozott eszpresszót készíteni. A legjobb kávébabokat a
tengerszint felett termesztik, helyben dolgozzák fel és gondosan szétválogatják őket. A
pörkölést pedig általában kézművesek végzik. A Sage ezért azt tanácsolja, hogy a legjobb
minőségű kávébabbal kapcsolatban kérje ki kedvenc baristájának, vagy preferált
kávézójának tanácsát.
A kávé megvásárlásakor tanácsolt a pörkölés dátumát, nem pedig a felhasználhatóság idejét
figyelembe venni. Az első négy-öt napban ugyanis a pörkölt kávébab aktív szén-dioxidot
bocsájt ki, ami miatt körülbelül egy hetes koráig nem alkalmas a főzésre. Ezután a tárolástól
függetlenül fokozatosan elhasználódik és hamarosan elveszíti gazdag, édes és krémes
olajait. Érdemes tehát a pörkölési dátumot ellenőrizni és ténylegesen csak annyi kávébabot
ajánlott vásárolni, ami 1-2 hét alatt elfogy. Otthon a kávébabot légmentesen zárható,
vákuumos tartályban javasolt tárolni és mindig a főzés előtt kell ledarálni a kávét.
Jobb ízélmény
A hagyományos és a harmadik hullámos kávé között talán az egyik legnagyobb különbség
az az, hogy az automata kávéfőzővel elkészített kávéban a keserű ízek dominálnak, mivel a
lefőzéskor a nyomás nem mindig megfelelő, a harmadik hullámos kávékra viszont
kiegyensúlyozott ízvilág jellemző, ami a kisnyomású előfőzésnek és nyomás 9 barra történő
korlátozásának köszönhető.
Az ellenállhatatlanul testes, pazar, krémes és karamellszínű eszpresszó elkészítése ideális
esetben kisnyomású előgőzöléssel kezdődik, amelyet a nagynyomású forrázás követ. A
végeredmény szempontjából természetesen fontos, hogy maximum 18-22 grammnyi
kávészem kerüljön felhasználásra, a forrázás közben a víz hőfoka pedig pontosan 93
Celsius legyen.
Honnan tudhatjuk, hogy egy eszpresszó megfelelő módon van-e elkészítve? Az alul főzött
eszpresszó halvány, fehéres kremával rendelkezik, míg a túlfőzött égetett krém árnyalattal
bír.
Ettől lesz jobb a tej
A tej habosítása előtt meg kell győződni arról, hogy kellőképpen hideg-e. Ez elősegíti az
optimális mikrohab-réteg elérését a kívánt kávéhabhoz. A habosított tej optimális
hőmérséklete 60-65 Celsius fok. Minél forróbb, annál kevésbé képes megtartani a habot,
ezért már azelőtt magától összeesik, mielőtt a hab megfelelően kialakulna. Természetesen a
növényi eredetű tejek, így például a szója, a rizs, vagy a mandulatej is habosítható, de az
eredmény termékenként eltérő lehet. A legjobb eredmény elérése érekében a Sage azt
javasolja, hogy felhasználók ne féljenek kísérletezni a különböző tejfélékkel.

A hőfok is számít
Végül, de nem utolsósorban arra is figyelmet kell fordítani, hogy a csésze kellően meleg
legyen. Egy hideg csésze ugyanis akár 10 fokkal is csökkentheti a kávé hőmérsékletét, ami

érezhető különbségnek számít. A csésze előmelegítése biztosítja, hogy a kávé forró
maradjon anélkül, hogy befolyásolná az ízét vagy az állagát. Ennek érdekében elegendő
feltölteni a csészét forró vízzel és hagyni állni legalább 10 másodpercig. Ezután csak
közvetlenül a kávéfőzés előtt kell kiüríteni a csészét.
A Sage a Kávé Világnapja alkalmából minden kávérajongónak örömteli kísérletezgetést és
felfedezést kíván.