Kezdőlap Gazdaság - Turizmus Hévíz, Sárvár, Muraszombat, Lendva – Közösen a  fenntartható turizmusért 

Hévíz, Sárvár, Muraszombat, Lendva – Közösen a  fenntartható turizmusért 

Nagyot léphet előre a zöldebb turizmus felé vezető úton Hévíz, Sárvár, Lendva és Muraszombat. A  határmenti desztinációk együtt, szakértő partnercégek közreműködésével fejlesztenék  környezettudatosabbá, fenntarthatóbbá a szolgáltatáskínálatot. Ebben egy két éves, európai  uniós, Szlovénia-Magyarország Interreg Program, a CROSSDEST segíthet. 

Nemzetközi jó példákat hasznosítva, uniós standardok alapján jön  létre egy szlovén-magyar határmenti „zöld” desztináció 

Szlovéniában az összes vendégéjszaka 90 százaléka a Global Sustainable Tourism Council (GSTC)  által akkreditált Green Destinations rendszerben minősített desztinációkban realizálódik.  Magyarországon ezzel szemben a fenntartható turizmus még gyerekcipőben jár, ami csökkenti a  régió versenyképességét. A CROSSDEST projekt ezen szeretne segíteni oly módon, hogy szakmai  támogatást nyújt a helyi szolgáltatók, attrakciók versenyképességet elősegítő nemzetközi  minősítés megszerzésében. A projektnek azonban ez csak az egyik alappillére.  

Célkitűzések és kimenetelek 

A program egyik fő célja egy közös, határmenti „zöld” desztináció létrehozása. Ennek keretében  Sárvár, Hévíz és Lendva megszerzi a Green Destinations minősítés minimum bronz fokozatát,  Muraszombat pedig az ezüst fokozatot, és több, a fenntartható turizmushoz kapcsolódó pilot  program indul, amiknek a tapasztalatait a résztvevők megosztják egymással. Emellett legalább 20  attrakció és 40 szolgáltató készül fel a Green Destinations nemzetközileg is elfogadott Good  Travel Seal minősítésének megszerzésére, a szolgáltatókat és helyi termék előállítókat pedig  kézikönyv segíti majd a határmenti termékfejlesztési programok hatékonyabbá tételében és az  együttműködések fejlesztésében. 

Létrejön továbbá egy egységes minőségmenedzsment és monitoring rendszer, ami a  fenntarthatóságra irányul, és megfelel a nemzetközi standardoknak. 

Ezenkívül egy – a projekt keretében fejlesztett – digitális platformmal folyamatosan monitorozzák  az eredményeket, valamint mérik a desztinációk és a turisztikai szolgáltatások fenntarthatósági  indexeit. 

Ez a rendszer kommunikálni tud majd az Egységes Európai Turisztikai Adattér felé, ám a helyi  igényekre épített módszertannal egyedülálló lesz Európában, így mondhatni: a projekt úttörő 

szerepet tölt be a fenntartható turizmus terén. Mindezek mellett a két éves periódus alatt  szemléletformáló, forgalomélénkítő turisztikai kampányok is indulnak majd. 

A CROSSDEST projekt révén tehát Hévíz, Sárvár, Lendva és Muraszombat komoly előrelépést  tehet a fenntartható turizmus területén, amivel nemcsak növelik a versenyképességet, de példát  is mutatnak más desztinációk számára. 

A program résztvevői és partnerei 

Az Európai Unió Szlovénia-Magyarország Interreg Programjának támogatásával megvalósuló  projekt résztvevői: 

• Hévízi Turisztikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság 

• Sárvár Tourist & TDM Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság 

• Razvojni Center Murska Sobota 

• Pannon Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás 

• Zavod za turizem in razvoj Lendava 

• Zavod tovarna trajnostnega turizma GoodPlace • Innotime Hungary Tanácsadó és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság