Kezdőlap Gazdaság FOCUS-ban a kecskeméti ingatlanpiac

FOCUS-ban a kecskeméti ingatlanpiac

Hogyan lehet jól eladni, illetve vásárolni?

A FOCUS INGATLAN Kecskemét és vonzáskörzetében több éves szakmai tapasztalattal, és ennek köszönhetően az egyik legnagyobb ügyfélkörrel rendelkező ingatlanközvetítő. Vezetője, Géró Gábor 12 éve kezdte a szakmát – megkérdeztük a tapasztalatairól.

Otthonunk az egyik legfontosabb és legszemélyesebb vagyontárgyunk. Életkörülményeink, családi helyzetünk és egyéb érzelmeink nagyban befolyásolják ingatlanvásárlással vagy -eladással kapcsolatos döntéseinket. Ezért nagyon nem mindegy, kinek a segítségét vesszük igénybe ehhez.

„Rendkívül fontos számunkra mind a vevő, mind pedig az eladó érdekeinek szem előtt tartása, a korrekt, biztonságos és kockázatmentes vételi folyamat garantálása. Ügyfeleinkkel minden esetben felkészült, területüket kiválóan ismerő szakemberek foglalkoznak” – mondja Géró Gábor, a FOCUS INGATLAN vezetője.

Hozzáteszi: szakmailag mindazt tudják, amit a nagy, országos irodák, ugyanakkor az ügyfeleik sokkal nagyobb figyelmet kapnak, a szolgáltatást az ő igényeikre szabják, mégpedig költséghatékony módon. Kecskeméten és vonzáskörzetében tevékenykednek, és az eladó ingatlanok mellett kiadó lakások is szép számmal szerepelnek kínálatukban. „Sok esetben befektetési céllal vásárolnak az ügyfeleink, akik ezt követően bérbe adják az ingatlant. Azért is tudunk ebben hatékonyan segíteni, mert rengeteg céggel vagyunk kapcsolatban, akik lakást keresnek a dolgozóiknak” – mondja Gábor.

Piaci trendek

Ami a kecskeméti lakáspiac trendjeit illeti, a szakértő úgy látja, hogy az állami támogatások beszűkülésével és a banki kamatok emelkedésével a nagyobb értékű ingatlanok piaca lassult, ugyanakkor az 50 millió forint alatti0 kategóriában továbbra is „pörög” a piac. „Tipikus példa, hogy az ügyfél elad egy panellakást, felvesz 20 millió forint hitelt, és vásárol egy tágasabb lakást vagy egy kisebb házat az agglomerációban” – mondja. Ami az árakat illeti, azok továbbra is nőnek, bár meredek emelkedésről nem beszélhetünk.

A banki kamatok szintén befolyásolják a trendeket. Gábor kiemeli: ezek folyamatosan emelkednek, de a jelenleg 7 százalék körüli szint még „kitermelhető”, vagyis érdemes felvenni ingatlanhitelt.

Mi kell a sikerhez?

Géró Gábortól azt is megkérdeztük, mi kell ahhoz, hogy sikerrel járjunk, akár eladni, akár vásárolni szeretnénk. „Eladásánál fontos, hogy olyan állapotba hozzuk az ingatlant, hogy az érdeklődő jó érzéssel térjen be. A személyes dolgokat, amennyire lehet, pakoljuk el, legyen kitakarítva, minden működjön a villanykapcsolótól a vízcsapig, hiszen senki nem akar problémát vásárolni” – magyarázza a FOCUS Ingatlan vezetője, megjegyezve, hogy szükség van természetesen jó fotóra vagy akár videóra is, de ezeknek valósághűnek kell lenniük.

Vevői oldalon örök igazság, hogy ha valaki nincs időhöz kötve, akkor mindig jobb üzletet tud kötni. „Azt is szoktuk tanácsolni, hogy mielőtt megtekint egy ingatlant vagy ajánlatot tesz, járja körbe, hogy kap-e egyáltalán hitelt” – hangsúlyozza Gábor. Hozzáteszi, hogy aki befektetési célból vásárol ingatlant, annak érdemes előre eldöntenie, hogy milyen stratégiát követ. „Van, aki piaci ár alatt vásárol ingatlant, amit azután felújít, rendbe tesz és értékesít. Más eleve szép állapotú ingatlant vesz – akár részben hitelből –, és azt bérbe adja. Ezen túl van, aki a lakásokat preferálja, van, aki a házakat, esetleg a telkeket” – sorolja a
szakértő, megjegyezve, hogy az ingatlanbérlésre a következő években, évtizedekben biztosan lesz kereslet, hiszen egyre kevesebben tudnak saját ingatlant venni.