Kezdőlap Hírek Nehezített pályán kellett jól teljesíteni

Nehezített pályán kellett jól teljesíteni

A feladat változatlan: tovább dolgozni Kecskemét fejlődéséért

A Kecskeméti Önkormányzat életében egy újabb időszak zárult le, véget ért a 2019-2024-es ciklus, lezajlott az időszak utolsó közgyűlése. Ebben az összetételben már nem üléseznek többet a városvezetők. Szemereyné Pataki Klaudia polgármestert az eltelt öt évről kérdeztük.

– Számos kihívással kellett szembenéznünk az eltelt időszakban. A világméretű COVID járvány ugyan egyre halványuló, de még mindig fájó emlék mindannyiunknak. Az élet és a hétköznapok ugyan visszaálltak egy normális kerékvágásba, de a gazdasági válság, a szomszédunkban dúló háború, az energiaárak drasztikus emelkedése új megpróbáltatások elé állított mindannyiunkat. A számos nehézség nem csak az egyének, a családok, de a tágabb közösség, a város életére is rányomta
bélyegét. Ezen a nehezített pályán kellett a tőlünk megszokott magas szakmai színvonalon teljesítenünk. Elmondható, hogy jól vettük az akadályokat.

– Mit tekint a legnagyobb sikernek az elmúlt ciklusban?

– Azt, hogy a közel másfél évtizede új alapokra helyezett gazdaságfejlesztési elképzeléseink megvalósítását töretlenül tudtuk tovább folytatni. A kecskeméti ipari parkokban mára megannyi külföldi, nemzetközi színtéren is elismert, valamint a hazai iparban is számon tartott cég működik. A városvezetés célja az volt, hogy a már megteremtett gazdasági környezetben az évtizedek óta itt működő befektetőknek, illetve a jövőben betelepülő cégeknek egyaránt megfelelő feltételeket biztosítson a sikeres működéshez. Ezt a ma már széles körben elismert sikersorozatot nem valósíthattuk volna meg Magyarország Kormányának befektetőbarát hozzáállása, illetve a kecskeméti önkormányzat bölcs döntései nélkül. Egy változó gazdasági környezetben megteremtettük a stabilitást, munkahelyek létrehozását segítettük elő.

– Mi volt az elmúlt időszak legnagyobb feladata?

– Ami siker az egyik oldalon, az új kihívást jelent egy másik nézőpontból. Hiszen a gombamód szaporodó családiházas övezetekben élő emberekben természetes igény merül fel a bölcsődék, óvodák működésére, az orvosi ellátás biztosítására, a biztonságos közlekedés feltételeinek kialakítására. Ezek megteremtését pedig tőlünk, kecskeméti városvezetőktől várták és várják el. Nem mondom, hogy lehetetlen küldetés, de azért komoly feladat egyszerre minden felmerülő igénynek és
elvárásnak megfelelni. Ezt csak szívvel-lélekkel, továbbra is Kecskemétért dolgozva tudjuk megvalósítani a jövőben is.

– Az elmúlt öt év fejlesztései, beruházásai közül melyikeket tartja a legfontosabbaknak?

– Mindegyiket! De annyi minden történt, hogy azt felsorolni is lehetetlen. Örökzöld téma az úthálózat. Az elmúlt években a város meghatározó, szerkezeti jelentőségű útjai épültek meg. Elkészült a Károly Róbert körút, Hetényegyháza az autópályáról is közvetlenül megközelíthető és kiszélesítettük a Nyíri út folytatásában lévő utat egészen a 445-ös útig. A Kiskőrösi út megépítése egy újabb összeköttetést biztosít a város Dél-nyugati területével, illetve Helvéciával. A városba vezető
fontos és nagyforgalmú, de nem önkormányzati fenntartású utak felújítása, szélesítése köztudott. Sokat dolgozunk az intézményrendszer megújításán. Az elmúlt öt évben 40 intézményt újítottunk fel, illetve építettünk meg. Ezek között bölcsődék, óvodák, szociális intézmények és közösségi házak is vannak. Mindezek mellett nem feledkezhetünk meg a gyönyörűen felújított városházánkról sem.

– Mit vár a következő öt évtől?

– Az új közgyűlés október 2-án tartja alakuló ülését. Azt gondolom, hogy a vérfrissítés jót tesz, egy igazán dinamikus csapat áll össze. Azt várom, hogy folytassuk a megkezdett munkát: közösen dolgozzunk tovább Kecskemét fejlődéséért és az itt élők komfortérzetének növeléséért.