Kezdőlap Zenei élet Oiseaux tristes – Fazil Say

Oiseaux tristes – Fazil Say

Fazıl Say egy francia szerzők műveiből összeállított élmény teli albummal jelentkezik a Warner Classics-nál – melyen Couperin, Debussy és Ravel zongoradarabjait adja elő.

Komponál, könyveket ír, de közben korunk egyik legjelentősebb zongoraművésze is a török Fazil Say – akinek nagyszerű Morning and Evening című dupla albumát négy hónapja méltattam ezeken a hasábokon. Most pedig egy újabb tematikus albummal jelentkezett.

Fazil Say ezúttal egy francia zongoralemezt készített – mégpedig három kimagasló és a saját korszakát formáló komponista: a barokk egyik legnagyobb szerzőjeként ismert Couperin, valamint a két emblematikus impresszionista: Debussy és Ravel sorozataiból.

A lemez vezéríve – ahogyan azt Fazil Say megfogalmazta – hogy igyekezett olyan darabokat összeválogatni a három varázslatos francia zeneszerzőtől, amelyek különlegesen erőteljesek, és mintegy egyedülálló lenyomatai a kornak és az adott kor billentyűs muzsikájának, amelyben megszülettek.

S ez valóban így van. François – vagy műsképpen „le Grand” „a nagy” – Couperin, bár Corelli nyomán indult, de billentyűs muzsikája az akkori európai zenei életre olyan nagy hatással volt, hogy ifjabb kortársát: Johann Sebastian Bachot is inspirálta. Couperin négy füzetben adta ki 230 csembalóművét 1713-tól kezdődően, és itt most az 1730-as IV. füzetből választott ki öt darabot Fazil Say.

Couperin sorozatának kis csembalódarabjai mind-mind egyéni remekek, melyek a kétszáz évvel későbbi zongoradarabokhoz hasonlatosan leíró zeneszámok. Pontosan úgy, mint a két másik, ma jobban ismert és gyakrabban játszott mű: Debussy: Suite Bergamasque négy tételes sorozata, benne a népszerű Holdfénnyel; és Ravel: Miroirs (Tükrök) című öt részes sorozata, melyben többek között a címadó Oiseaux tristes – Szomorú madarak című tétel is megtalálható.

Köztudottan Debussyt éppúgy, mint Ravelt olyannyira megihlette François Couperin billentyűs művészete, hogy saját zongoradarabokat is írtak emlékére. A különböző karakterű darabokat Fazil Say mesteri kézzel fogja össze, a tőle megszokott és szeretett finomságokkal, élénk és magával ragadó játékkal teszi remek hallgatnivalóvá új lemezét is.

Komlós József