Kezdőlap Régió

Kecskemét Megyei Jogú Város

Az alábbiakban küldöm önkormányzatunk közleményét, figyelmükbe ajánlva a Corvinus Egyetem Korrupciókutató Központja és az Átlátható Állam civil kezdeményezés legfrissebb kutatását.

Átláthatóság: Kecskemét vezet a legnyitottabb önkormányzatok rangsorában

A Corvinus Egyetem Korrupciókutató Központja és az Átlátható Állam civil kezdeményezés kutatást végzett Korrupciós kockázatok, törvénytisztelet és a világháló címmel. A felmérésben 417 önkormányzat honlapját vizsgálták, egyebek között a közbeszerzési szerződések, testületi ülések jegyzőkönyveinek, támogatások lehívásának közzététele – összeségében az átláthatóság – szempontjából. A kutatásban, összehasonlításban két index jelenik meg. Ezek egyike a MANYI, azaz a Magyar Önkormányzati Nyitottság Index, amely azt mutatja, hogy az adott önkormányzat milyen rálátást enged az állampolgároknak a világhálón keresztül önmagára. A másik az ÖNTI, az Önkormányzati Törvénytisztelet Index, amelyből az derül ki, hogy a hatályos törvények szerint közlendő információkat az adott önkormányzat mennyire hozza nyilvánosságra a saját honlapján.
Kecskemét önkormányzata a MANYI rangsorban első helyen végzett, a független felmérés szerint tehát a legnyitottabb önkormányzatnak számít, az ÖNTI rangsorban pedig harmadik lett a 417 vizsgált önkormányzat rangsorában.
Részletek az alábbi linken:

http://www.crc.uni-corvinus.hu/kutatasok.html